Какво е мрежов маркетинг и как работи?


Многостепенният мрежов маркетинг или МЛМ (MLM) е популярен вид бизнес, за който може би всеки е чувал.

Въпреки това знанията на мнозина се ограничават само до теоретични понятия. Някои вярват, че мрежовият бизнес е измама, докато други са уверени, че изграждането на мрежова структура е единственият начин да успеете в живота и да станете материално независими.

МЛМ маркетинг

Повечето хора, които не искат да се задълбочават в изучаването на тази тема, възприемат мрежовия маркетинг като нищо повече от възможността да купуват стоки с добро качество, ако е необходимо. Въпреки това, с компетентен подход, този вид бизнес може да се превърне в стабилен източник на доходи. Нека да разберем каква е същността на мрежовия маркетинг и как да печелите пари от него.

Мрежов маркетинг – обща информация

С прости думи, определението за „мрежов маркетинг“ звучи така: изграждане на обширна дистрибуторска мрежа и ефективно популяризиране на продукта. Преведено от английски, съкращението MLM означава маркетинг, състоящ се от много нива.

Многостепенният мрежов маркетинг включва специална форма на продажба на продукти.

Мрежовият принцип за развитие на бизнеса се появява за първи път в средата на 30-те години на 20 век. Тогава Карл Ренборг, собственик на компанията за хранителни добавки, решил да повери разпространението на продуктите не на продавачите, а на обикновените потребители на продукта. След въвеждането на тази форма на сътрудничество оборотът на компанията се увеличил до 7 милиона долара.

Видове МЛМ маркетинг

Експертите разграничават следните видове маркетинг на МЛМ:

  • стъпаловиден;
  • матричен;
  • линеен;
  • бинарен – двоичен;
  • смесени или гъвкави.

Сред предимствата експертите разграничават следното:

Винаги има възможност за повишаване на нивото на образование

Сериозните мрежови компании провеждат обучителни семинари и срещи със своите служители. Без съмнение, голяма част от придобитите умения могат да се използват и в други сфери на бизнеса.

Свободен график

Не сте обвързани с ясен работен график, който е определен за служителите в офиса. Човек отделя време за работа по свое желание. Основното е да сте подготвени за факта, че не всеки ден ще бъде финансово успешен.

Висок лимит на доходите

Ако имате талант, компетентен подход и креативност, приходите ще се увеличават.

Финансова независимост

Работата в мрежова компания по същество е собствен бизнес и той може да бъде разширен. Важно е да разберете – колкото по-добри са продуктите, толкова по-лесно и бързо ще създадете своя собствена мрежа и ще постигнете финансова независимост.

Сплотен екип

В мрежовите компании винаги се работи много лесно, няма интриги, начинаещите постоянно си помагат и се подкрепят.

Вълнуваща работа

Очаква Ви комуникация с огромен брой хора, ще забравите за досадното седене в офиса.

Мрежовият бизнес обаче има и отрицателни страни:

Ниски и нестабилни доходи, особено в началните периоди

Мрежовият маркетинг не гарантира постоянни високи доходи и още повече изплащане на постоянна заплата. Колкото по-голяма е мрежата, толкова по-стабилни са доходите.

Необходимост от материални инвестиции

Повечето компании изискват известни първоначални разходи. Ще трябва да купувате каталози или мостри на продукти. Разбира се, има и компании, които напълно освобождават своите участници от подобен тип изисквания.

Емоционален стрес

По правило дистрибуторите на продукти предизвикват раздразнение и негативни емоции у хората. Трябва да се научите да се отнасяте към това философски и да изберете ефективен начин за себе си да се отървете от емоционалния стрес.

Как да печелите пари в Мрежовия Маркетинг – 7 успешни стъпки

Експертите отбелязват, че тази разновидност на бизнес не е лесна, но е перспективна. За да постигнете финансова независимост, е важно да се придържате към определени препоръки.

Стъпка 1: Избор на фирма

Правилният избор на надеждна компания е основата за вашия бъдещ бизнес и успех. Можете да се доверите на компанията, ако тя:

  1. Е добре утвърдено име на пазара.
  2. Предлага качествени и полезни продукти.
  3. Съществува на пазара от много години.
  4. Предлага добри възможности за пасивни доходи.

Стъпка 2: Обучение

Ако ви се струва, че знаете всичко, няма да постигнете успех в мрежовия бизнес. По правило такива самоуверени хора се разочароват от тази форма на бизнес. Мрежовият маркетинг изисква добро познаване на основните принципи, комуникативни умения, силна самотивация и детайлно познаване на продуктите. Не забравяйте, че практическите опити ще се реализират и ще бъдат по-успешни, ако са предшествани от теоретично обучение.

Стъпка 3: Работа в две направления

При повечето компании дейностите трябва да се извършват в две посоки:

  1. Активни продажби.
  2. Привличане на нови участници в мрежата.

В първия случай си осигурявате текущите приходи, а във втория – гарантирате постоянни плащания в бъдеще.

Има и компании, които не изискват осъществяването на активни продажби. Това ограничава възможностите за бързи текущи доходи, но прави бизнеса много по-лесен и по-стабилен като източник на доходи в дългосрочен план.

Стъпка 4: Създаване на уебсайт и използване на социални мрежи

Възможностите на интернет ресурсите са безкрайни. Постоянната работа върху собствения си сайт и социалните мрежи ще доведе до факта, че потенциалните клиенти сами ще започнат да се интересуват от стоките и възможностите за печалба.

Стъпка 5: Планиране

Започнете всеки ден с планиране. В противен случай скоро ще започнете да бързате, да се обърквате, да чувствате хронична умора. В резултат на това важните въпроси ще бъдат отложени за утре и това неизбежно ще доведе до намаляване на доходите.

Стъпка 6: Развитие и самоусъвършенстване

Всички компании, чийто бизнес е изграден на мрежов принцип, редовно провеждат семинари, обучения и уебинари за своите служители. Използвайте всяка възможност да развиете своите умения и опит, само в този случай вашият бизнес ще процъфтява и ще се развива. След като спрете да се развивате и решите, че знаете всичко, доходите ще спрат да растат.

Стъпка 7: Бъдете по-добри от другите

За да направите това, винаги общувайте само с тези, които са постигнали повече от вас, с успешни хора, които могат да споделят своя опит, да дават съвети. Опитайте се да се развивате психологически, станете ярка, запомняща се личност.

Важно! Бъдете готови да работите усилено и упорито. Не очаквайте незабавни резултати, пътят към успеха е дълъг и труден. Ако обаче проявите упоритост и лидерски качества, със сигурност ще постигнете целта си.

Как да различим пирамидата от мрежовия маркетинг

Разбира се, има много мрежови компании с добра репутация, но често се появяват фирми с отрицателна репутация, които се маскират като МЛМ фирма. Такива компании с негативна история използват концепцията за пирамида. На пръв поглед двата принципа – мрежата и пирамидите – са сходни. На практика обаче има значителни разлики.

Финансите на МЛМ се формират от продукти, продавани от дистрибутори или от самата компания, а в пирамидата – от вноските на всеки участник. В пирамидата продажбата на продукти липсва или се предлагат псевдо продукти без стойност.

За да станете член на пирамидата, трябва да направите първоначална вноска или да закупите напълно безполезни стоки за голяма сума.

Мрежовата компания не набира хора, а ги обучава. В пирамидата ситуацията е напълно противоположна.

Организаторите на пирамидата са отлични специалисти по психология, като в процеса на набиране те играят с основните човешки чувства – алчност, страх и глупост.

Несъмнено МЛМ индустрията е обещаваща бизнес перспектива, тъй като такива компании лесно преживяват икономически кризи, без да намаляват рентабилността. Според статистиката 20% от милиардерите са започнали кариера в мрежова компания, а средното ниво на печалба на човек е 4 хиляди долара на месец. Тази статистика е доста привлекателна, но за да стигнете до успех, ще трябва да работите усилено, да изградите и развиете много умения, и да общувате откровено с хората.

Източник: https://atomybgakademia.com


author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.