Защо Черният Петък работи – Психология и факти зад кампанията


Черният Петък представлява вълна от пазаруване, която възниква в края на Ноември и продължава да бъде едно от най-очакваните и големи пазарни събития в календара на всеки голям магазин. С внимателно планиране и следене на офертите, потребителите могат да си осигурят невероятни продукти на изключителни цени.

черен петък

Идеята за Черния Петък стартира в САЩ през 50-те години на 20 век и е свързана с началото на празничния сезон. Този ден се оформя като момент, в който магазините предлагат големи отстъпки и промоции, за да насърчат пазаруването.

В България също започна да се създава еуфория и интерес към кампанията, основно след стъпването на eMAG на българския пазар и първата им голяма кампания Черен петък през 2013 г.

Броени дни преди началото на Черен Петък 2023, ще разгледаме някои от основните маркетингови стратегии, използвани от търговците, за увеличаване на печалбите по време на кампанията.

Как работи Черният Петък?

Ето някои от основните начини, по които работи кампанията за Черен Петък:

  • Големи отстъпки и промоции: Търговците предлагат значителни намаления на цените на своите продукти и услуги. Това привлича вниманието на потребителите и ги мотивира да направят покупки.
  • Ограничени количества: Много от промоциите за Черен Петък са налични само в ограничени количества. Това създава усещане за неотложност и подтиква клиентите да побързат с покупката.
  • Рекламни кампании: За да привлекат вниманието на потребителите, търговците използват различни рекламни канали и стратегии. Това включва реклами в социалните мрежи, телевизия, радио, печатни материали и дигитални платформи.
  • Подготовка и планиране: За да бъде успешна, кампанията за Черен Петък изисква подготовка и планиране от страна на търговците. Те трябва да определят какви продукти или услуги ще предлагат с отстъпка и как промотират кампанията на сайтовете си. По-големите магазини създават специални лендинг страници предназначени и оптимизирани само за Черния Петък.
  • Увеличаване на рекламни бюджети: Търговците обикновено увеличават рекламните си бюджети по време на кампанията за Черен Петък. Това им помага да достигнат по-голям брой потребители и да генерират повече продажби.
  • Анализ и оптимизация: След края на кампанията за Черен Петък, търговците анализират резултатите и оптимизират бъдещите си маркетингови усилия. Това включва преглед на продажбите, ROI (възвръщаемост на инвестицията) и ефективността на различните рекламни канали.

Реални примери за успех на компании по време на Черния петък

  • Amazon генерира над 7,4 милиарда долара продажби на Черния петък през 2022 г., което е увеличение от 11% спрямо предходната година.
  • Walmart генерира над 6,2 милиарда долара продажби на Черния петък през 2022 г., което е увеличение от 10% спрямо предходната година.
  • Target генерира над 5,2 милиарда долара по време на Черния петък през 2022 г., което е увеличение от 9% спрямо предходната година.

FOMO и пазаруването по време на Black Friday

Един от големите фактори е страхът да не изпуснеш или „FOMO“ (fear of missing out). Компаниите експлоатират този „принцип на недостиг“ и създават изкуствена изключителност, като поставят произволни ограничения за количеството, за да направят продуктите си да изглеждат, че са последни бройки. Това поражда огромно чувство на спешност и кара потребителите да се чувстват, че трябва да действат незабавно, за да се възползват.

С внимателно планиране и следене на офертите, потребителите могат да си осигурят невероятни продукти на изключителни цени, което прави Черният Петък един от най-очакваните пазарни дни в календара.


author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.