Методи за популяризиране на едностраничен сайт


Едностраничният сайт тип One Page или лендинг страница е уеб инструмент, позволяващ бързо да се продава или купува продукт, да се предлагат услуги, да се изграждат абонаменти или да се събира контактна информация. Отличава се с простота на дизайна, без падащи менюта и навигации.

популяризиране на едностраничен сайт

За създаването на едностраничен сайт съществуват различни платформи, повечето от които платени. Към основните методи за изграждането му се отнасят:

 1. CMS платформа – за да се създаде продаваща страница, трябва само да се «внедри» шаблон и да се напише текста, например с помощта на WordPress платформата.
 2. Статична уеб страница, индивидуално изградена с HTML5 технология от уеб разработчик.
 3. Генератор на сайтове. Най-лесният автоматизиран метод.

Използването на CMS платформа и съответните ѝ плъгини водят до по-бавно зареждане на страницата. Създаването на One Page сайт с помощта на «генератор на сайтове» се характеризира с нискокачествени и неоптимизирани резултати. По-ефективно е да се поръча индивидуална изработка на оптимизирана статична HTML5 или AMP страница от професионален уеб разработчик.

Какви са възможностите за популяризиране на One Page сайт?

 1. Таргетиране в социалните мрежи – Facebook, Instagram и други, като инвестицията в тях се отплаща многократно в дългосрочен план чрез развиване и поддръжка на страници или групи.
 2. Контекстуална реклама. Най-популярният начин. Недостатък: таксуване за всяко кликване върху рекламата. Предимство: разходите за реклама бързо се възвръщат с правилната „подготовка“ на едностраничния сайт.
 3. Реклама в YouTube. Днес YouTube е втората търсачка в света след Google, така че този източник за привличане на потенциални клиенти е препоръчителен. Създайте собствен канал, запишете полезни видеоклипове по темата, видео рецензии на продукти, ако продавате продукти и поставете линк към целевата страница в описанието.
 4. Хиперлинкове (url) към One Page сайта от популярни тематични блогъри.
 5. Прес релийзи (PR статии) в медийни сайтове – написване и разпространение на PR материали. Най-скъпоплатеният и най-препоръчваният метод с цел брандиране и запознаване на аудиторията с услугата, продукта или дейността на бизнеса.

Кога SEO е подходящо за едностраничен сайт?

 1. За получаване на безплатен трафик от търсачките – възвръщаемост в дългосрочен план.
 2. За привличане на таргетирана аудитория – осигурява висока конверсия, тъй като това са «най-горещите клиенти», което означава, че тя изплаща и времето, и финансовите разходи.
 3. Не се препоръчва фокусирането единствено върху SEO оптимизацията, тъй като е невъзможно в рамките на една уеб страница да се привличат посетители по високочестотни заявки от търсачките.

Популяризирането и класирането на едностраничен сайт е по-ефективно с платен трафик (линк билдинг) – хипервръзки от специализирани сайтове и тематични блогове. Трафикът от органичните резултати ще е твърде ограничен, тъй като едностраничните сайтове привличат посетители по средночестотни и нискочестотни заявки.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.