Над 100-годишен трик за продуктивност, който работи ефективно и днес


През 1918 г. Чарлз Майкъл Шваб бил един от най-богатите хора в света – президент на Bethlehem Steel Corporation, най-големият корабостроител и вторият по големина производител на стомана в САЩ. Той е известен с това, че постоянно се стремял да подобрява работата на екипа си, затова си уредил среща с известния консултант по продуктивност и успешен бизнесмен Айви Лий.

трик за продуктивност

Историята разказва, че Шваб довел Лий в офиса си и казал: „Покажете ми начин да свърша повече задачи.“ Лий го помолил да му отделя по 15 минути за всеки ръководител и с течение на времето ще види промяна. Когато Шваб го попитал колко ще му струва, Лий отговорил: „Нищо. Освен ако не проработи. След три месеца можете да ми изпратите чек за колкото смятате че си струва.“

Лий прекарал по 15 минути с всеки висш служител, обяснявайки простия си метод за постигане на максимална продуктивност:

  1. В края на всеки работен ден запишете шестте най-важни неща, които трябва да свършите на следващия ден. Не записвайте повече от шест задачи.
  2. Подредете тези шест задачи по важност.
  3. Когато дойдете на работа утре, се съсредоточете само върху първата задача. Работете, докато я  завършите, преди да преминете към втората.
  4. Подхождайте към целия списък по същия начин. В края на деня преместете всички недовършени неща в нов списък с шест задачи.
  5. Повтаряйте този подход всеки ден.

И макар стратегията да звучи просто, Шваб и екипът му я приложили. След три месеца той е толкова доволен от напредъка на компанията си, че пише на Лий чек за 25 000 долара, равностоен на 400 000 долара днес.

Методът на Айви Лий за приоритизиране на списъка със задачи изглежда твърде елементарен. Как може нещо толкова просто да струва толкова много? Какво го прави толкова ефективно?

Подходът премахва трудностите при започване. Най-голямата пречка пред завършването на повечето задачи е тяхното започване. Докато този метод изисква изпълнението само на една задача.

Съвременното общество обича мултифункционалността. Митът за мултитаскинга е, че да си зает е синоним на това да си по-успешен.

Точно обратното е вярно. Наличието на по-малко приоритети води до ефективна работа. Доказателство са експертите от световна класа в почти всяка област – спортисти, артисти, учени, учители, изпълнителни директори. Те се отличават с една характерна черта: фокус.

Причината е проста. Не можете да бъдете отличници в една задача, ако постоянно разпределяте времето си по 10 различни начина. Майсторството изисква фокус и последователност.

Извод: Всеки ден правете първо най-важното. Това е единственият трик за продуктивност, от който се нуждаете.

По материали на Fast Company


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.