Видове маркетинг и примери


видове маркетинг
Един от основателите на маркетинга – Филип Котлър, през 1984 г. определя маркетинга като «социален процес, чрез който отделните индивиди и групи получават това, от което се нуждаят и което желаят, посредством създаване и размяна на продукти и стойности с други такива».

Диференциран маркетинг

Организацията се стреми да развива няколко пазарни сегмента едновременно, като разработва специални продукти за тях и прилага специфични маркетингови политики. Например компанията «General Motors» се стреми да произвежда автомобили за всеки бюджет, вкус и за различни цели. Производителите предлагат голямо разнообразие от продукти, надявайки се да се увеличи търсенето за тях и проникването им във всеки сегмент.

Недиференциран маркетинг

Организацията навлиза на пазара с един продукт, като умишлено пренебрегва специфичните нужди на всеки сегмент. Така например, компанията «Coca-Cola» навлезе в пазарния сектор с един продукт (напитки), надявайки се, че сред всички купувачи ще има достатъчно хора, които искат да купят предложения продукт.

Концентриран маркетинг

Организацията концентрира усилията си върху един от пазарните сегменти. Пример: компанията «Aston Martin», чието производство се специализира изключително в премиум сегмента.

Съществува и международен маркетинг на стоки и услуги на чужди пазари, които се отличават от пазарите в страната производител:

  • глобален;
  • адаптиран;
  • отговорен;
  • ориентация на конкуренцията;
  • разработване на системи за прогнозиране;
  • преструктуриране на набор от стоки;
  • общо управление.

В сферите на приложение се разграничават следните видове маркетинг:

  • маркетинг на място (place marketing);
  • маркетинг на организации;
  • маркетингови услуги;
  • маркетингови идеи;
  • социален маркетинг.

Типовете и видовете маркетинг се различават в зависимост от ситуацията, в която се появява търсенето на пазара.

Класификация на маркетинга според търсенето

Развиващ се маркетинг

Свързан с възникващото търсене, когато е налице потенциално търсене на нещо, което още не съществува като продукт или услуга. Целта е потенциалното търсене да се превърне в истинско.

Пример с търсене в Google: при изписване на “защо избрах” в полето за търсене излиза подсказката “защо избрах хостинг в jump?”, която се появи скоро след стартирането на онлайн маркетинг състезание, организирано от хостинг компанията Jump.bg.

подсказка - защо избрах

Стимулиращ маркетинг

Свързан с липсата на търсене, когато е налице незаинтересованост на потребителите от даден продукт или услуга. Целта е да се вземат предвид причините за безразличие към стоките и да се предприемат дейности за възникване на търсенето.

Конверсионен маркетинг

Свързан с отрицателното търсене, когато е налице отхвърлянето даден продукт или услуга – вегетарианци срещу месо, потребители с негативно отношение към лекарства и т.н. Целта е да се разработи план, който да допринесе за появата на търсене – продажба на соево месо, на природни лечебни методи, хомеопатични лекарства.

Поддържащ маркетинг

Свързан с равновесието между търсенето и предлагането. Целта е да се запази балансът, ако е необходимо, за да се коригира ситуацията.

Противодействащ маркетинг

Свързан с необходимостта от намаляване на търсенето, което е негативно явление за обществото. Пример: спиртни напитки, тютюневи изделия, нелоялна конкуренция. Целта е да се намали или напълно да се премахне освобождаването на продукта.

Ремаркетинг

Свързан с търсенето на нови методи за маркетинг, когато е налице загуба на стойност на продукти или услуги. Целта е да се съживи тяхното търсене.

Синхромаркетинг

Свързан с промените в структурата на търсенето. Целта е да се стабилизират продажбите, за да се сведат до минимум колебанията в търсенето. Например транспорт в пиковите часове, сезонни продукти (сладолед, слънчеви очила, ски).

Демаркетинг

Свързан с увеличаване производството на продукти с висока степен на търсене, когато е налице превишено търсене от предлагането. Целта е да се намали търсенето до нивото на предлагането посредством увеличаване на цените, спиране на стимулирането на продажбите или пренасочване към потребление на аналогични продукти.

Съвременни форми на маркетинг

Маркетингът, подобно на пазара, прогресира постоянно. Сред най-популярните съвременни форми на маркетинг са следните:

Вирусен маркетинг – маркентингова стратегия, при която продуктът повлиява толкова силно на човек, че буквално той се заразява с идеята да го купи и го прокламира сам на всеки ъгъл.

Рекламата, която се разпространява само по себе си, е сън мечта на всеки предприемач. Пример: вирусната реклама на «GoPro» камери демонстрира видео за пожарникари, спасяващи котенце. Самият повод е трогателно докосващ, а рекламата е доходоносна, тъй като показва и качеството на камерата: https://youtu.be/CjB_oVeq8Lo

вирусен маркетинг
Снимка: GoPro youtube.com

Партизански маркетинг – всеки маркетинг, който надхвърля общоприетата рамка на влияние при търсенето.

Бихте ли се изкушили да намерите реален автомобил под коледната елха? Трудно е да си го представим, разбира се, но ако е Mini Cooper, това е съвсем реално. Именно тази идея формира основата на рекламната кампания на автомобила, разработена от агенцията «JWT Amsterdam». Огромни кутии за подаръци със схематични изображения на Mini Cooper, сякаш хвърлени в боклука и опаковъчна хартия, разпръсната наоколо, шокирали жителите на Амстердам. Техните реакции са успешно заснети от JWT Amsterdam.

партизански маркетинг
Снимка: jwt.amsterdam

Ambush маркетинг (маркетинг от засада) – агресивен подход за реклама, използван при спонсорство за излъчването на спортни състезания, предавания, репортажи за събитието, с цел възползване от случая и извличане на изгоди при направени минимални разходи.

ambush маркетинг
Снимка: dailymail.co.uk

На пресконференция в Бавария, на която е представен официално като играч на „Байерн“, Гьоце се появява с тениска с логото на личния си спонсор «Nike». „Байерн“ е обличан от «Adidas» в продължение на повече от 40 години. Непосредствено след пресконференцията от клуба поднасят официални извинения към «Adidas», а Гьоце е глобен с 10 000 евро. Въпреки поясненията на агентът му Фолкер Щрут, че на клиента му било наредено да се облече по този начин от щаба на «Nike», от компанията категорично отрекли твърденията. Тактиката, използвана от «Nike», е равносилна на ambush marketing. Хитър трик, нарушаващ ексклузивните права на конкуренцията.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.