Техники за продажби, които 93% от предприемачите пропускат


Независимо дали стартирате бизнес или вече сте в него, стремейки се да увеличите продажбите си, тези техники за продажби, маркетингови съвети и психологически факти са онези успешни похвати, които 93% от предприемачите пропускат.

Какво купуват хората?

Никой не купува BMW, за да стигне от точка А до точка Б. Хората просто купуват продукти, които ги карат да се чувстват добре. Ако успеете да накарате клиентите си да се почувстват като хората, които искат да бъдат, това води до готовността им да платят повече за абсолютно същия продукт.

техники за продажби
Техниките за успешни продажби, които предприемачите често пропускат.

Решение на проблем

Хората не купуват от Вас продукт, а решение на техния проблем. Ако успеете да разрешите проблема им, ще им продадете продукта. Като например им поднесете готово решение за дълголетие.

Идентификация

Идентифицирайте проблема на Вашата целева група. Кажете ѝ, че има този проблем. Откройте се от конкуренцията. Предложете просто решение на проблема.

Фрустрация

Открийте какво разочарова клиентите ви най-много. Използвайте емоцията, за да я предизвикате в тях чрез реклама и след това им предложете решение. Свържете се с тях по различен начин, отколкото на рационално ниво. Не логиката, а емоциите продават.

Демонстрация

Ако искате да продадете продукта си, не описвайте колко страхотен е и какви невероятни функции има. Накратко, демонстрирайте резултата, който ще се получи, когато хората го купят.

Влияние

Демонстрирайте, но не говорете колко сте добри. Този маркетингов подход е по-ефективен от това да оставите другите да говорят колко сте добри.

Война за внимание

Успешният бизнес се основава на способността ви да печелите, задържате и превръщате вниманието на потенциалните клиенти в пари.

Диференциране

Посочете разликата между вашия продукт и конкурентния, между вашата компания и конкурентната, между вас и всички останали.

Уникалност

Бъдете това, което конкуренцията не е. Компаниите се провалят, защото нямат с какво да изпъкнат на пазара.

Суперлативите вредят

Хората не вярват в суперлативи като „най-добрият“, „най-големият“, „най-модерният“ и т.н. Бъдете креативни.

Точни числа

Хората вярват в точните числа, така че е по-добре да се каже „вече имаме 3787 доволни клиенти“, отколкото „имаме повече от 3500 доволни клиенти“.

Авторитет

Хората вярват на авторитетни личности като учени, лекари, експерти в областта и други. Използвайте го в своите реклами или рецензии, например. Не напразно всяка нова паста за зъби ви представя зъболекарят.

Жизнеспособна група

Жизнеспособната група е най-малката група клиенти, които харесват вашия продукт – те са достатъчни, за да поддържате бизнеса си. Търсете ентусиасти, които ще разпространяват продукта ви. Това е истинският маркетинг.

Реален човек

Бъдете реални. Покажете на хората, че сте като тях, че имате лице. Не бъдете като другите безлични корпорации. Пуснете ги във вашия свят. Социалните медии са идеалният инструмент да се докажете – представяйте си, че те седят срещу вас и говорите с реални хора.

Маркетингът е като първа среща

Първо трябва да разсмеете любимата си безброй пъти и да ѝ докажете, че ви е грижа за нея, а след това идва първата целувка и нещо повече. Абсолютно същото е и с клиентите.

Любопитство

Любопитството е един от най-силните стимули, които можете да предизвикате в човек. Само си представете, когато гледате магьосник да прави нещо, което не можете да обясните. Използвайте този принцип в маркетинга. Направете хората любопитни, за да увеличите взаимодействието им с вашата компания.

Визуализация

Фразата „Представи си“ или „Представете си“ може да накара хората да визуализират. Ако използвате този термин, ще дадете на потенциалните си клиенти представа какъв живот биха могли да имат, ако купят вашия продукт. Така че те го визуализират, представят си го. Което е важно, защото ще внесе емоция в техния мисловен процес.

Ловец или фермер

Прохождащите търговци са като ловци, стрелящи по плячка, от която вкусват веднъж, но никога повече. Добрите търговци са като фермери, които се грижат за земята си, която им ражда храна отново и отново. Грижете се за клиентите си.

SMS Маркетинг

Знаете ли, че SMS-те се отварят до 98% от потребителите? Докато имейлите от максимум 20%. Така SMS маркетингът е почти 5 пъти по-ефективен. На обикновените съобщения човек реагира в рамките на 90 секунди, докато на имейли до 90 минути. Помислете върху тези статистики и използвайте SMS маркетинг в комуникацията си.

Talk Trigger

Информацията от уста на уста е пряко отговорна за 19% от всички покупки и оказва влияние върху 90% от тях. Всеки човек разчита на устната информация, за да вземе решение за покупка. И все пак дори днес по-малко от 1% от компаниите имат действителна стратегия за генериране на тези важни комуникации с клиентите.

Вашият продукт има ли така наречения talk trigger? Задействането на комуникация е нещо, което предизвиква разговор или нещо, за което хората искат да разкажат на познатите си. Това е нещо специално, което вашите клиенти ще изпитат, когато купуват или използват вашия продукт или услуга. Така че, ако нямате такъв тригер, измислете го много бързо.

Ако искате да имате повече клиенти, трябва да създадете уникален тригер за комуникация и това може да бъде нещо уникално във вашата индустрия. Пример за страхотен „talk trigger“ е ресторант, в чието меню има над 50 ястия с пилешко месо. Почти всеки, който посети този ресторант, го споменава с безпрецедентното меню на приятелите си.

Създайте нещо и за вашия продукт, за което вашите клиенти ще разкажат на потенциалните ви клиенти. Този маркетинг е напълно безплатен.

Карма

Нещата, които давате щедро и безплатно като бизнес, ще ви се върнат под формата на доверие и внимание от страна на потенциалните и настоящите клиенти. Предоставяйте всичко, което знаете или можете, безплатно. Разпространявайте своето ноу-хау, обучавайте, вдъхновявайте, забавлявайте… Накратко: дайте на потенциалните си клиенти максимална стойност.

Победа

Основното желание на хората е да спечелят нещо. Няма значение какво е то. Хората са конкурентоспособни и всеки се радва дори на малка победа. Работете върху това в социалните медии, например.

Кратки послания

Избягвайте дългите технически думи в рекламните послания. Посланието, докосващо потребителя, е това, което обещава решението на даден проблем. Красотата е в простотата.

Опознайте клиентите си

Четете блоговете, които те четат, прекарвайте време в групите във Фейсбук, където се събират, следете какво ги притеснява и какво е важно за тях. Наблюдавайте „езика“, на който говорят. Четете форуми, които решават дадена тема и следвайте целевата си аудитория в Instagram и Facebook. Накратко: вие трябва да знаете повече за тях, отколкото те за вас. Един чудесен инструмент, който ще ви помогне да направите това, е https://answerthepublic.com/. Той ще ви даде отговори на много въпроси.

Заключение

Успешният маркетинг е търпение, емпатия и респект. Затова, ако се интересувате какво е важно за клиентите ви, проучете отзивите на конкурентите си. Те ще ви дадат конкретна представа за това какво искат вашите потенциални клиенти и какво ги притеснява. Това ще ви помогне да подобрите продукта или услугата си, защото ще знаете точно върху какво да се съсредоточите, за да останат клиентите ви 100% доволни.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

2 мнения за “Техники за продажби, които 93% от предприемачите пропускат

  1. Супер синтезирана информация, поднесена с внимание към клиента. Петя, на една крачка си да започнеш да работиш в търговски отдел на голяма компания, въпреки че знам страстта ти за уеб девелопмент.

    1. Благодаря ти! Старая се да съм и клиент, и търговец, и кодер. Предпочитам да бъда полезна на компанията като страничен наблюдател, отколкото да работя в нея. Дори е по-изгодно и за двете страни решен проблем срещу процент. 😉

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.