Видове дигитален маркетинг и стратегия за разработване


В 21 век – векът на високите технологии, доминират електронните цифрови канали за комуникация с потребителите. Дигиталният маркетинг играе основна роля и ще продължава да бъде ĸлючoв фактор в съврeменната бизнес сфера. Бизнесът трябва да насочи своите маркетингови кампании към мобилни устройства, тъй като те ще са определящата тенденция за 2022 година.

Какво е дигитален маркетинг

дигитален маркетинг
Дигиталният маркетинг популяризира продуктите в Интернет

Дигиталният маркетинг е съвкупност от инструменти за комуникация с потребителя, които се осъществяват чрез специални дигитални канали, като: смартфони, компютри, таблети, телевизия, радио, цифрови екрани.

В допълнение дигиталният маркетинг също е внедрен в офлайн канали под формата на връзки към електронни ресурси и QR кодове.

Дигиталният маркетинг е персонализиран с представата за нуждите, предпочитанията и интересите на потенциалния клиент. Целият процес на изграждане на рекламна кампания в Интернет може да се представи в пет основни етапа:

  1. Определяне на целите на дигиталната рекламна кампания – увеличаване на продажбите и привличане на потребители, разработване на стратегия.
  2. Избор на каналите за разпространение на съобщението.
  3. Формулиране на комуникационното съобщение – представяне във формата, съответстваща на избраните канали.
  4. Стартиране на рекламна кампания.
  5. Редовно следене и анализиране на рекламната кампания, коригиране при необходимост.

Дигиталната реклама е подходяща в случай на предлагане на конкретен продукт на тясна целева аудитория. В противен случай съобщението няма да бъде достатъчно персонализирано и не постига желания ефект. Въпреки цялото разнообразие от канали за разпространение, дигиталният маркетинг трябва да привлича активни интернет потребители.

Предимства на дигиталния маркетинг:

  • бърз растеж на осведомеността за марката;
  • сравнително ниска цена;
  • възможност за контрол и корекция;
  • ненатрапчивост.

Видове и инструменти на дигиталния маркетинг

Има два вида дигитален маркетинг: разпространяван онлайн и офлайн, като всеки от видовете има свои инструменти за изпълнение.

Онлайн пространство:

  • SEO оптимизация – 71% от търговците споделят, че органичното търсене играе роля за техния бизнес в Интернет (Content Marketing Institute);
  • Контекстна реклама;
  • Банер реклама;
  • Таргетиране;
  • Вирусна реклама;
  • Имейл бюлетин;
  • Push и Pop up (изскачащи) прозорци;
  • Нативна реклама (статия, прессъобщение) – има 53% по-висока видимост от другите форми на дигитална реклама, което увеличава намерението за покупка с 18%;
  • Реклама в мобилни приложения.

Офлайн пространство:

  • QR кодове в различни източници с бонуси и подаръци;
  • Телевизионна реклама;
  • Радио реклама;
  • СМС съобщения с информация за промоции и нови продукти – на смс човек реагира в рамките на 90 секунди, докато на имейл до 90 минути.

Най-ефективното решение е комбинирането на няколко инструмента едновременно, за да се достигне до възможно най-голямата аудитория.

Стратегия за дигитален маркетинг

Когато се прилага дигитален маркетинг за даден бизнес, е необходимо да се разработи стратегия. За улеснение представяме поетапен алгоритъм за компилирането му и пример.

  1. Разработете целите на вашата дигитална рекламна кампания. Те трябва да бъдат дигитализирани – представени под формата на конкретни числови стойности. Например, увеличете трафика на сайта с 40%.
  2. Определете целевата аудитория на рекламната кампания. Тя трябва да съответства на целевата аудитория на продукта, който популяризирате.
  3. Определете конкурентното предимство на продукта, който възнамерявате да популяризирате (или на компанията като цяло). Ще трябва да го представите в съобщение за комуникация.
  4. Изберете каналите за разпространение на комуникационното съобщение.
  5. Разработете комуникационното съобщение и неговия дизайн според избраните канали.
  6. Изчислете бюджета си и задайте крайни срокове.
  7. Помислете за показатели за измерване на ефективността за всеки канал.
  8. Контрол, анализ на резултатите и корекции при необходимост.

Пример: Представете си нов дигитален продукт – наръчник с бизнес идеи, който наскоро пуснахме в продажба и целим да информираме целевата аудитория чрез дигитален маркетинг. Цената на наръчника е 9.99 лева.

  1. Цел: да се предаде информация за нов продукт до 60% от целевата аудитория;
  2. Целева аудитория: посетители на нашия сайт, живеещи в България и извън страната, на възраст от 18 до 55 години, търсещи идеи за бизнес, ниво на доходи от 1200 лева на месец;
  3. Конкурентно предимство: Не само нови идеи за бизнес, но и такива които отличават с нещо повече от конкуренцията. Идеи, които работят не само по време на пандемия, но и след нея.
  4. Канали: контекстна реклама и имейл бюлетин;
  5. Комуникационно съобщение.

За контекстна реклама: Наръчникът „371 идеи за бизнес“ ще ви открехне нови хоризонти за прогрес и успех. Като бонус получавате безплатен чек лист за оценка на бизнес идея на цената за изготвяне на бизнес план.

За имейл бюлетини: „Добър ден! Радваме се да Ви информираме, че наръчникът „371 идеи за бизнес“ ще открехне пред Вас нови хоризонти за прогрес и успех – идеи, които работят не само по време на пандемия, но и след нея.“ След това трябва да предоставите информация от експерт за ползите от наръчника.

Бюджет и условия: 70 лева за 14 дни;
Индикатор за ефективност и контрол: честота на кликване (CTR) – показва колко потребители са кликнали върху връзката в рекламното съобщение.

Какво е дигитална агенция за маркетинг

В сравнение с конвенционалните рекламни агенции, услугите на всяка дигитална агенция се отличават с популяризиране на продукти в Интернет или използване на мрежата и високите технологии:

  1. Изработка и поддръжка на уеб сайт.
  2. Популяризиране в блогове, групи в социалните мрежи и други тематични платформи.
  3. Провеждане на рекламна кампания в Интернет.
  4. Провеждане на други събития с помощта на високи технологии и Интернет. Например провеждане на състезание в търговски център на базата на мобилно приложение.

Целта на дигиталната агенция е да пренесе потребителя от офлайн в онлайн пространството, за да увеличи продажбите през Интернет.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.