Критерии за качествен хостинг


качествен хостинг
Уеб хостинг индустрията е огромен пазар с много играчи и нестабилност, който се разраства особено в споделения и облачен хостинг сегмент. Необходимостта от хостинг услуги, сървъри и домейни се увеличава с бързи темпове в днешната пандемична ситуация.

Намирането на качествени хостинг услуги е свързано с изразходване на средства и време. Инфографиката по-долу информира за основните фактори при избора на качествени услуги в споделения хостинг сегмент.

критерии за качествен хостинг

Критерии за избор на качествен хостинг

Възраст на хостинг компанията

Възрастта на хостинг компанията е фактор за успешното дигитално присъствие и доверието на клиентите. При класирането търсачките „обръщат внимание“ на годините и авторитета на сайта, хостнат на сървъра на съответната компания.

Мощни сървъри

Съвременните мощни сървъри, свързани с високоскоростни канали, позволяват на един физически сървър да симулира работата на множество самостоятелни компютри.

Ъптайм 100%

Максимална гаранция за работа на сървъра без прекъсване и достъпност на клиентските сайтове. Ъптаймът влияе пряко на класирането на даден сайт – при чести и продължителни прекъсвания, роботите спират да го индексират и съответно сайтът губи позиции. Оптималният вариант за ъптайм е 99.98%.

Безплатен ъптайм мониторинг предоставят сайтовете като Uptime Robot и Uptime Control.

Скорост на зареждане

Скоростта на зареждане на даден уеб сайт зависи от мощността и отдалечеността на сървъра от аудиторията на потребителите.

Ако файловете на сайта са разположени на хостинг в Америка, а сайтът е таргетиран за потребители на България, това ще забави зареждането му. Затова трябва да се избира хостинг възможно най-близо до крайния потребител.

Безплатен SSL сертификат

SSL сертификатите са задължителни за всеки уеб сайт, защото браузърите не толерират сайтове без HTTPS протокол (SSL). По подразбиране всеки хостинг трябва да предоставя безплатен SSL сертификат като Let’s Encrypt.

Помощни материали

Възможност за потребителите да изграждат уеб сайт или онлайн магазин с помощта на инструкции под формата на помощни статии и видеа. Опция за безплатен конструктор на сайт.

Навременна поддръжка

Денонощна техническа поддръжка за клиенти – скоростта на реакция в рамките на 15 минути е основен критерий за съдействие при възникнал проблем.

Потребителски отзиви

Реалните потребителски отзиви в Google, Facebook и платформите за рецензии са социалното доказателство, което оправдава качеството на хостинг услугите и увеличава доверието на интернет потребителите.

Примери за качествен хостинг

Добре обосновани примери за качествени хостинг услуги са изложени в следните публикации:

  1. Моето мнение за Jump.bg по въпроса „Защо избрах хостинг в Jump?“
  2. Неограничените възможности в CooliceHost

В заключение, като резултат от нарастващото търсене на уеб сървъри, хостинг индустрията направи огромни подобрения през годините и цените на качествените хостинг услуги значително спаднаха.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.