Времето за реакция на сървъра е фактор за класирането на сайт


реакция на сървър
Времето за отговор (време за реакция на сървъра) е времето, необходимо на сървъра да отговори на заявка за търсене от робот или браузър на потребител, посетил даден сайт.

Отношение на търсачките към времето за реакция

През последните години търсачките отдават голямо значение не само на съдържанието на сайта, но и на неговата използваемост. Последното се влияе от времето за реакция на сървъра и времето за зареждане на страницата.

Google е особено чувствителен към този индикатор, тъй като се стреми да гарантира, че сайтовете, които се намират в резултатите от търсенето са удобни за използване на устройства с Android.

Google препоръчва времето за реакция на сървъра да бъде по-малко от 200 ms. Ако това време е около 2 секунди, роботите на търсачката могат да разпознаят сайта като неработещ и да спрат да го индексират.

Редица SEO оптимизатори са отбелязали по-бързо индексиране, по-високо класиране в резултатите от търсенето и увеличаване на трафика след намаляване на времето за реакция на сървъра.

Време за реакция и поведенчески фактори

Друг фактор за класиране, който може да повлияе на позицията на ресурс поради влошаване на времето за реакция, са поведенческите фактори. Влияние на увеличеното време за реакция върху поведенческите фактори:

  1. Продължителността на сесиите и броят на разглежданите страници намаляват.
  2. Потребителите се връщат към резултатите от търсенето и търсят други релевантни уеб ресурси (сайтове).
  3. Броят на отпаданията нараства, особено на мобилни устройства. Ако сървърът реагира бавно на заявка на браузър и общата скорост на зареждане на страницата надвиши 6 секунди, това може да доведе до загуба на 30% от потребителите на ресурси.

Взети заедно, тези фактори сигнализират на търсачката, че сайтът не отговаря на заявката или е неудобен за използване. В резултат на това търсачката намалява позицията на ресурса в резултатите от търсенето.

Проверка на времето за реакция

В интернет има редица уеб инструменти, с които може да се провери времето за реакция. Един от тях е PageSpeed ​​Insights (Google за разработчици). Той анализира обстойно скоростта на зареждане на уеб страниците, включително и времето за реакция на сървъра.

Неговото предимство е възможността да се оцени ефективността на анализирания уеб ресурс от гледна точка на търсачката Google и да се видят официалните препоръки за намаляване на времето за реакция.

Намаляване на времето за реакция

Традиционно за намаляване на времето за реакция се използват следните мерки:

  1. Преместване на сайта към нов хостинг с по-добра производителност или специален сървър.
  2. Оптимизиране на кода. Особено подходящо за CMS, които се характеризират с излишен код.
  3. Намаляване на прекомерното натоварване на сървъра. Често ботовете, а не реалните потребители, създават голямо натоварване на сървъра. В някои случаи е препоръчително да се ограничат посещенията им в robots.txt. чрез директивата за забавяне на обхождането (Crawl-delay).

Crawl-delay: 20


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.