Търсенето на евтин хостинг набира скорост


Уеб хостинг услугите набират скорост, поради факта, че все повече хора предпочитат да работят за себе си и да откриват собствен бизнес в Интернет. Паралелно с тази тенденция нараства и търсенето на евтин хостинг. Хостинг услугата е като мястото на пребиваване на човек, например в апартамент под наем.

Колкото по-голям е апартаментът, толкова по-скъп е той, колкото по-комфортни са условията, толкова по-висока е цената. Същата аналогия е и с хостинга. Хостинг означава наемане на място на сървъра. Колкото повече място, толкова по-скъпа е хостинг услугата. Също така разходите за хостинг услугите зависят от набора от услуги, предоставяни от хостера.

Колкото повече услуги и по-висока производителност на сървъра, толкова по-висока е цената. Терминът “хостер” е езикът на ИТ услугите – компания, предоставяща хостинг услуги или просто казано: хостинг доставчик.

евтин хостинг
Търсенето на евтин хостинг на българския пазар расте

Опции за наемане хостинг:

  • за уеб сайт;
  • за уеб приложения;
  • за сървър;
  • за имейл.

Хостингът предвижда наличието на компютър, който трябва да остане винаги свързан към мрежата и да работи в независимост от електрозахранването, за да гарантира достъпността на хиляди уеб сайтове.

Видове хостинг и цени

Споделен хостинг

Ресурсите на сървъра се споделят с другите потребители, разположени на него. Споделеният хостинг се препоръчва за стартиращи бизнеси, фирмени страници, лични блогове и сайтове, които не изискват големи ресурси, за да работят коректно.

В зависимост от хостинг компаниите цените на българския пазар варират от 2,90 лева до 6,75 лева на месечна база.

Виртуален хостинг (VPS)

VPS хостинг – на разположение е виртуална машина, на която може да се конфигурира и инсталира всяка желана операционна система или софтуер, като се дава пълен root достъп.

Препоръчва се при уеб сайтове с висока посещаемост и такива, които не могат да се използват на споделен хостинг като растящи бизнеси и онлайн базирани CRM и ERP системи.

Цени: от 10,80 лева до 769,75 лева месечно

Dedicated хостинг

Нает сървър или Dedicated сървър, където се наема физически сървър с желаните параметри, който най-точно да отговори на специфичните нужди на хостваните сайтове.

На такъв сървър може да се конфигурира и инсталира всяка желана операционна система, софтуер или да се раздели на отделни логически виртуални машини. Клиентът отговаря изцяло за неговото администриране и производителност.

Цени: от 150,00 лева до 649,00 лева месечно

Облачен хостинг (Cloud)

Хостинг с наето време или по заявка, като се плаща само за използващите се ресурси – дисково пространство, RAM памет и изчислителна мощ, които при нужда могат да се променят.

Препоръчва се за онлайн проекти с непредвидим трафик, в периоди на промоции и рекламни кампании.

Цени: от 10,80 лева до лева 770,00 месечно

Заключение: Според експертите от аналитичния институт SpendEdge през 2021-2025 г. пазарът на уеб хостинг ще расте с 14,78% средногодишно и ще регистрира допълнителен разход от около 276,34 милиарда долара. Ръстът при споделения хостинг ще е 20%.

Цените ще се повишат с 3%-6% през прогнозния период. Увеличаването на продажбите се подхранва от пандемията, която принуди стотици компании да преместят служителите си на работа или обучение дистанционно.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.