Търсенето на евтин хостинг набира скорост

Уеб хостинг услугите набират скорост, поради факта, че все повече хора предпочитат да работят за себе си и да откриват собствен бизнес в Интернет. Паралелно с тази тенденция нараства и търсенето на евтин хостинг. Хостинг услугата е като мястото на пребиваване на човек, например в апартамент под наем.

Колкото по-голям е апартаментът, толкова по-скъп е той, колкото по-комфортни са условията, толкова по-висока е цената. Същата аналогия е и с хостинга. Хостинг означава наемане на място на сървъра. Колкото повече място, толкова по-скъпа е хостинг услугата. Също така разходите за хостинг услугите зависят от набора от услуги, предоставяни от хостера.

Колкото повече услуги и по-висока производителност на сървъра, толкова по-висока е цената. Терминът “хостер” е езикът на ИТ услугите – компания, предоставяща хостинг услуги или просто казано: хостинг доставчик.

евтин хостинг
Търсенето на евтин хостинг на българския пазар расте

Опции за наемане хостинг:

  • за уеб сайт;
  • за уеб приложения;
  • за сървър;
  • за имейл.

Хостингът предвижда наличието на компютър, който трябва да остане винаги свързан към мрежата и да работи в независимост от електрозахранването, за да гарантира достъпността на хиляди уеб сайтове.

Видове хостинг и цени

Споделен хостинг

Ресурсите на сървъра се споделят с другите потребители, разположени на него. Споделеният хостинг се препоръчва за стартиращи бизнеси, фирмени страници, лични блогове и сайтове, които не изискват големи ресурси, за да работят коректно.

В зависимост от хостинг компаниите цените на българския пазар варират от 2,90 лева до 6,75 лева на месечна база.

Виртуален хостинг (VPS)

VPS хостинг – на разположение е виртуална машина, на която може да се конфигурира и инсталира всяка желана операционна система или софтуер, като се дава пълен root достъп.

Препоръчва се при уеб сайтове с висока посещаемост и такива, които не могат да се използват на споделен хостинг като растящи бизнеси и онлайн базирани CRM и ERP системи.

Цени: от 10,80 лева до 769,75 лева месечно

Dedicated хостинг

Нает сървър или Dedicated сървър, където се наема физически сървър с желаните параметри, който най-точно да отговори на специфичните нужди на хостваните сайтове.

На такъв сървър може да се конфигурира и инсталира всяка желана операционна система, софтуер или да се раздели на отделни логически виртуални машини. Клиентът отговаря изцяло за неговото администриране и производителност.

Цени: от 150,00 лева до 649,00 лева месечно

Облачен хостинг (Cloud)

Хостинг с наето време или по заявка, като се плаща само за използващите се ресурси – дисково пространство, RAM памет и изчислителна мощ, които при нужда могат да се променят.

Препоръчва се за онлайн проекти с непредвидим трафик, в периоди на промоции и рекламни кампании.

Цени: от 10,80 лева до лева 770,00 месечно

Заключение: Според експертите от аналитичния институт SpendEdge през 2021-2025 г. пазарът на уеб хостинг ще расте с 14,78% средногодишно и ще регистрира допълнителен разход от около 276,34 милиарда долара. Ръстът при споделения хостинг ще е 20%.

Цените ще се повишат с 3%-6% през прогнозния период. Увеличаването на продажбите се подхранва от пандемията, която принуди стотици компании да преместят служителите си на работа или обучение дистанционно.


author

Petya Mladenova

Интернет предприемач и уеб девелопър. Посвещава времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.