Надеждната ъптайм гаранция като индикатор за рентабилността на сайт


Надеждната гаранция за ъптайм (Uptime) е сигурен индикатор, че хостинг компанията работи усилено, за да подсигури достъпността на уеб сайтовете на своите клиенти. Въпреки че ъптайм гаранцията е често срещана, на практика тя не е универсална.

Когато се разглежда гаранцията за ъптайм на даден хостинг, е добре да се обърне внимание на гарантирания Uptime процент – 99.8% следва да е минималният такъв, както и на сумите за възстановяване, свързани с начисленото време за недостъпност на уеб сайта, а също и на евентуалните инциденти, изключени от отчитането на недостъпност (downtime).

Ъптаймът е ключов фактор за успеха на уеб сайта

Уеб хостинг услугите формират една конкурентна ниша на пазара, предлагаща разнообразие от привилегии и екстри на клиентите, за да се отличат от останалите – от неограничена честотна лента (Bandwidth) до безплатни домейни. Част от тези допълнителни бонуси са полезни, но не всички са необходими.

От друга страна има едно общо обещание в хостинг договорката, което би могло или да разруши изцяло, или да подсили максимално клиентския уеб сайт: ъптайм гаранцията.

Какво е ъптайм гаранция?

ъптайм гаранция

Гаранцията за ъптайм е залог, че клиентскиятт сайт ще работи и ще бъде достъпен в интернет пространството за определен процент от времето. Ако то не бъде спазено, на клиента се дължи възстановяване на паричната сума от заплатената хостинг услуга.

В повечето случаи обаче потребителите получават компенсация, която се ползва като кредит при подновяване на услугата. Редица доставчици гарантират ъптайм от 99%, 99.9%, 99.99% и дори 100%.

Ъптайм и рентабилност на уеб сайт

Ако клиентски уеб сайт обслужва нуждите на своя бизнес, независимо дали чрез продажба на продукти или услуги, или печели от афилиейт продажби, или с приходи от реклами, ъптайм гаранцията е една от спецификите, която може да има директно въздействие върху крайните му доходи.

Когато сайтът е недостъпен, всяка изтървана минута за клиента са загубени пари. Надеждният хостинг с висок ъптайм е съществена част от стратегията за онлайн присъствието на уеб сайта и за доверието към бранда.

От какви видове недостъпност се опасяват ИТ експертите?

В проучване на Quorum ИТ специалисти са анкетирани относно техните най-големи страхове. Оказва се, че повечето от тях посочват следните опасения:

 1. Пробив в сигурността (вируси, злонамерени и зловредни софтуери) – 53%
 2. Хардуерна повреда – 20%
 3. Повреда на архивния диск – 11%
 4. Природно бедствие – 10%
 5. Човешка грешка – 4%
 6. Прекъсване на захранването – 2%

Гаранция за ъптайм – поглед отблизо

В повечето случаи се промотират хостинг услуги с обещана гаранция за 99% ъптайм. Тя може да звучи като непробиваема, но всъщност ако се направи груба сметка, става ясно, че с нея картинката съвсем не е толкова розова.

Математически, 99% ъптайм означава доста дълъг период на недостъпност за уеб сайт.

Разсъждение: В рамките на седмица се начисляват 10,080 минути, през които клиентски сайт е „паднал“. Дори само с 1% спад, клиентът получава цели 108 минути, през които сайтът му няма да е достъпен. Това са два часа седмично, през които е недостъпен и неработещ. Ако се пресметне сумата на годишна база, се получават няколко дни – цели денонощия, през които този сайт не работи.

Трябва да се вземе предвид, че някои хостинг компании определят своите ъптайм гаранции на годишна, вместо на седмична и месечна база. От това следва, че преди да се направи заявка за възстановяване на част от платената сума, клиентският сайт трябва да претърпи повече от тридневно спиране на дейността си.

Калкулиране на ъптайм с 99%:

 • дневна база недостъпност – 14 мин. 24 сек.
 • седмична база – 1 ч. 40 мин. 48 сек.
 • месечна база – 7 ч. 18 мин. 17 сек.
 • тримесечна база – 21 ч. 54 мин. 52 сек.
 • годишна база – 3 дни 15 ч. 39 мин. 29 сек.

Ъптаймът може да се изчисли в Uptime.is.

Заключение

Ъптайм гаранцията не следва да бъде единственият критерий за избор на хостинг. Това е така, защото тя не осигурява реално доказателство на въпросната хостинг услуга. Ето защо е препоръчително да се извърши по-задълбочено проучване на компанията, като се прегледат потребителските мнения за нея. Надеждният опит е много по-значим от въпросната гаранция за ъптайм.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.