Може ли уеб хостингът да повлияе на позицията ми в Google?


Тъй като онлайн пазарът непрекъснато се разраства, съвсем естествено е всяка компания да иска да се класира на първо място в резултатите от търсачките. А що се отнася до SEO оптимизацията, ако даден сайт не се появи в търсенето, все едно не съществува.

Уеб сайтовете, които се зареждат бързо и са лесни за използване, е по-вероятно да заемат челно място в класацията на Google, а това е възможно само ако сайтът се хоства от компания, която предлага качествени уеб хостинг услуги.

Когато става въпрос за SEO, често задаван въпрос от потребителите е: Може ли уеб хостингът да повлияе на позицията ми в Google? Отговорът е: Определено, ДА.

Компанията за уеб хостинг може да повлияе на позицията ви в резултатите от търсачките. Изборът на добър уеб хостинг доставчик е подобен на избора на домейн – не може да ви гарантира добра позиция, но ще избегнете негативните последици. Така че, трябва да избирате внимателно, а не само да вземете предвид цената, когато анализирате различни оферти.

уеб хостинг влияние

Ето основните фактори, свързани с качеството на услугите, предоставяни от уеб хостинг компанията, които могат да повлияят на представянето на вашия сайт в резултатите от търсачките.

Време на работа и “отпадане”

Uptime е времето, през което уебсайтът е бил онлайн (функционален) и се измерва като процент за даден период. Например, месечна работа или годишна работа.

Времето на отпадане (downtime) е обратното на Uptime и представлява времето, когато уебсайтът е бил офлайн (нефункционален), съобразен с определен период.

Тези два параметъра се допълват, ако времето на отпадане е нула, тогава задължителното време на работа е 100%.

Стойността на Uptime е най-често първият тест при избора на уеб хостинг компания. Ако вашият сайт често се срива, това е първият знак, че уеб хостинг услугите, които получавате, не са с добро качество.

Оптимизацията за търсачки се влияе пряко от време на работа и престой. Влиянието на степента на ъптайм е пряко върху позицията ви в Google. Търсачките се фокусират върху работоспособността на даден уеб сайт. Тази мярка е от решаващо значение за поддържане на качеството на резултатите от търсенето ви.

Чести прекъсвания поради неправилна поддръжка или проблеми със сървъра могат сериозно да повлияят на позиционирането в резултатите и дори да доведат до понижаване на версията на сайта, ако не бъдат коригирани навреме.

Скорост на зареждане на сайта

Скоростта на зареждане на сайта е друг важен фактор за определяне на вашата позиция в Google. Според алгоритмите на търсачките, колкото по-бързи са сайтовете, толкова по-добро е изживяването на потребителите.

Въпреки че скоростта на зареждане не се влияе изцяло от качеството на уеб хостинг услугите, силната инфраструктура, която може да поддържа голям обем трафик, е жизненоважна. Ако вашият сайт се нуждае от повече от две секунди, за да се зареди, това е ясен знак, че услугата за уеб хостинг трябва да бъде преоценена.

Местоположение на хостинг сървър

Местоположението на хостинг услугите пряко влияе върху оптимизацията за търсачки (SEO) и ускорява зареждането на уеб страници.

За да намалите забавянето, се препоръчва да хоствате сайта в център за данни, разположен близо до потенциалните ви клиенти. Колкото по-късо е разстоянието, толкова по-малко време отнема прехвърлянето на данните. Така че, ако потенциалните ви клиенти са в България и вашият сайт има разширение .bg, тогава би било добре сървърът да бъде позициониран и на територията на нашата страна.

Сигурност на сайта

Сайт, който не е добре защитен, често може да стане мишена на спам или злонамерен софтуер. Една добра уеб хостинг компания ще защити собствените си сървъри, за да сведе до минимум подобни атаки, доколкото е възможно.

Когато избирате хостинг доставчик, уверете се, че той използва защитени сървъри във всяко отношение, че е предвидил мерки за сигурност по най-високите стандарти и че има положителна репутация на пазара – от опита и препоръките на други съществуващи клиенти.

Сигурността може да не е един от най-важните критерии, когато става дума за SEO оптимизация. Въпреки това Google многократно обявява, че насърчава сайтовете да използват HTTPS криптирана връзка.

Друг важен фактор за SEO е SSL сертификатът, който защитава личната информация на вашите потребители, като прави сигурна връзка между браузъра на клиента и вашия уебсайт.

Ето защо, ако не сте доволни от някои от тези характеристики, трябва да преразгледате услугите на вашия доставчик, тъй като лошото качество на хостинга може сериозно да повлияе на позицията ви в Google или другите търсачки.


author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.