Уеб термините, които всеки собственик на сайт трябва да знае


Познаването на езика от уеб термини, използвани от уебмастъри, техническа поддръжка и разработчици, особено ако се стартира интернет проект, може да бъде полезно. Определенията, които ще бъдат разгледани по-долу, са опростени дефиниции на термините отнасящи се до хостинг и домейн на сайт.

Какво е домейн (domain)?

Домейнът е името на сайт или уникален текстов идентификатор на компютър (хост), свързан към Интернет. Името на домейн в повечето случаи е набор от латински букви, цифри или тирета, които се изписват до точка. Изключение може да се счита регистрацията на домейн име в България, когато се използва кирилицата.

какво е домейн
www.yourdomain.com

Домейнът е даден адрес в мрежата, към който компютрите и браузърите се позовават, когато трябва да намерят информацията, която се публикува на даден уеб сайт или лендинг страница.

Какво е домейн от първо ниво (top-level domain)?

Домейн от първо ниво е разширението на даден домейн, което се нарича ​​домейн зона. Това е удебеленaта част след точката в името на домейна (в изображението):

домейн от първо ниво
www.yourdomain.com

Най-често срещаните разширения на домейн са: .com, .net, .org, .biz, .eu, .tv. Домейн зоните могат да бъдат разделени на 2 групи:

  1. Териториални: всяка страна има двубуквенa домейн зона. Например .bg за България.
  2. Тематични: .biz – бизнес, .org – нетърговски организации, .shop – онлайн магазини, .gov – правителствени организации и др.

Какво е URL адрес?

URL адресът (от англ. uniform resource locator) е местоположението на уеб страница или файл в Интернет. Този термин често се използва като домейн, но е погрешен. URL адресът се отнася до уеб адресите на конкретни страници и изглежда така:

URL адрес
https://www.yourdomain.com/webpage.html

Всички URL адреси са представени в следния ред:

  • протокол;
  • двоеточие и две наклонени черти;
  • местоположение на сървъра;
  • портът (по избор) и местоположението на ресурса на сървъра;
  • идентификатор на фрагмента (по избор).

URL адресът обикновено включва няколко подпапки. Ето пример за адрес на страница за един от разделите на блога Интер Реклама: https://www.inter-reklama.com/blog/category/hosting/. На този адрес се виждат три подпапки: блог, категория, хостинг. Всяка подпапка може да има своя отделна страница.

Какво е слуг (slug)?

Наклонената черта (/) и фразата след нея се наричат ​​слуг. Удебелената част по-долу показва слуга:

какво е слуг
www.yourdomain.com/webpage

На началната страница няма слуг. В интернет от старата школа бихте видели слуга на началната страница като „/index.php“ или „/index.html“. Това вече не е така, защото основната (root) папка няма URL слуг (плъзгач).

Въпреки че файлът „index.html“ е задължителен за всеки сайт, защото сайтът няма да работи без този файл, не се препоръчва да се посочва в името на главната (home) страница.

Какво е регистратор (registrar)?

Регистраторът е компания, която продава домейни. Най-популярният регистратор в България е Register.bg. Сред чуждестранните – Hover, GoDaddy, NameCheap и Google Domains заслужават внимание. Но реално може да се купи домейн и от всяка хостинг компания.

Обикновено домейн се регистрира за година, две или пет години. Цената за подновяване не е свързана първоначалната покупка. Ако се ангажирате с домейн, купете го за по-дълъг период.

Какво е поверителност на домейна (domain privacy)?

Всеки може да заплати допълнително за поверителност на домейна, ако не желае името му, телефоненният номер, физическият адрес и имейл адресът му да бъдат публично достъпни.

Какво е уеб хост (web host)?

Уеб хост е компания, която управлява сървърите, хостващи даден уеб сайт. Много регистратори обикновено предоставят и уеб хостинг услуги.

Какво е DNS?

Съкращението DNS означава Domain Name System – система за домейн имена. Това е връзката между регистратор и уеб хост, където DNS казва на кои компютри се хоства определен сайт.

Какво е поддомейн (sub-domain)?

Поддомейнът е отделен домейн, който е част от домейна на първо ниво. Удебелената част по-долу е поддомейн:

какво е поддомейн
shop.yourdomain.com

Всеки поддомейн се счита за отделен уеб сайт, въпреки че “живее” на един и същи сървър.

Технически префиксът www също е поддомейн на сайта и образува нов (огледален) уеб сайт. Това обстоятелство не пречи на потребителите да получат бърз достъп до ресурса, от който се нуждаят.

Независимо дали са въвели адреса на сайта с www или не, уеб мастърите или посочват в описанието на основния домейн, че поддомейнът www не е отделен сайт, но служи като псевдоним (alias/синоним) на домейна от първо ниво, или конфигурират сървъра така, че да пренасочва всички заявки от адреса с поддомейна “www” към съответния адрес без този префикс.

Какво е SSL?

SSL е сертификат за защита, чието наличие в уеб хоста позволява да се предават данни по HTTPS протокол, а не HTTP. Google се стреми да осигури максимална безопасност на уеб сайтовете, поради което при търсенето отдава предпочитание на защитените сайтове, като ги класира по-високо.

Какво е CNAME?

CNAME е псевдоним за домейн и съкратено от “Canonical Name” – вид ресурсен запис в системата за имена на домейни, който преобразува едно име на домейн в друго.

Например за домейн domain.bg, CNAME запис с префикса www и името domain.bg ще върне същата информация като domain.bg. Това е част от DNS, която казва на уеб сайт системата къде да отиде, за да намери файловете на дадения сайт.

Какво е А запис (A Record)?

А” записът указва IP адреса, към който даден домейн трябва да се свърже.

Какво е MX запис (MX Record)?

Този тип DNS запис се използва за обозначаване на пощенския сървър, който домейнът използва.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.