Производителността на сайт зависи от скоростта и мощността на хостинга


скорост и мощност на хостинг

Влияние на хостинга върху производителността на сайт

Хостингът влияе върху скоростта на зареждане на уеб сайт и цялостната му производителност. Когато се избира хостинг, трябва да се обърне внимание на неговите характеристики – скорост и мощност.

Според Google Developers потребителите затварят даден сайт, ако неговото зареждане отнема повече от 2,5 секунди.

Пример: Служител в хоум офис извършва търсене в Интернет за доставка на бизнес обяд. Гладът вече се прокрадва и единственото му желание е бързо да направи поръчка, за да се върне към работните задачи. Служителят ще изчака ли да се зареди една от многото опции за доставка, ако сайтът е бавен?

Разлика между скорост и мощност на хостинг

Дори на един и същ хостинг сайтовете работят по различен начин в зависимост от натоварването, генерирано от даден сайт и способността на хоста да го издържи.

Пример: На един сървър се хостват сайтове на 20 клиента. Всеки клиент има споделен хостинг план и по един уеб сайт. Оказва се, че на сървъра едновременно има 20 сайта с приблизително еднакво натоварване.

Допуска се, че броят на посетителите на ден при един от тях се увеличава драстично 100 пъти. Това създава натоварване на хостинга, което засяга всички сайтове, хоствани на този сървър.

Клиентът, чийто сайт е с увеличен брой посещения, изразходва ресурсите на другите клиенти на този сървър. Мощността на хостинга не се е променила, но този сайт е повлиял на останалите сайтове, като скоростта им е намаляла значително.

Системите за мониторинг на хостинг доставчика лесно откриват такива клиенти. Те им препоръчват да открият причината за увеличеното натоварване и да я отстранят или да преминат към по-висок хостинг план.

Ако собственикът на сайта не отреагира на известието и продължи да използва чуждите ресурси, тогава неговият сайт бива блокиран. Това се прави с цел да не спира работата на останалите сайтове на сървъра.

Скорост на хостинга

Скоростспособност на хостинг доставчика бързо да генерира и обслужва съдържанието на страниците на уеб сайта на клиент. Когато се говори за скорост на сайт, на първо място се разбира скоростта на показване на страници на този сайт. Скоростта може да бъде проверена с инструмент като Google PageSpeed ​​Insights.

Google PageSpeed ​​Insights тест
Тест на уеб страница в Google PageSpeed ​​Insights

Резултат в PageSpeed ​​Insights

Да се тества скоростта на сайта от самия сървър е неправилно, тъй като това е твърде кратък маршрут за зареждане на страници. Индикаторът ще бъде висок, но няма да отговаря на действителността. Всъщност при реално зареждане се взема предвид разстоянието от сървъра до устройството на посетителя на сайта, скоростта на хостинг доставчика и други фактори.

Скоростта зависи не само от количеството, но и от качеството на съдържанието в сайта: оформление, снимки, текст, продуктови карти. Ниската скорост на сайта може да повлияе негативно на класирането му в търсачките. Това се потвърждава от данните в новинарския блог Google Webmaster Central.

Скоростта на зареждане на страницата за потребителите може да се различава: зависи от натоварването на сървъра, интернет връзката, хостинг настройките и други фактори. Услугите на Google Analytics изчисляват средното време за показване на съдържание при различни посещения на потребители. Следователно показателят е доста обобщен.

Предполага се, че даден сайт редовно се посещава от нецелева аудитория от друг регион или някой от интернет доставчиците осигурява некачествена връзка. Такива посещения подценяват показателя, затова не бива да се прави извод за ниската скорост въз основа само на този трафик. Желателно е да се сравнят резултатите от няколко показателя, които ще отчетат най-точната информация.

Мощност на хостинга

Мощност – способност на хостинга да издържа на определено натоварване за единица време. Например експортиране на продукти от онлайн магазин, увеличен брой посетители по време на промоция, създаване на резервни копия.

Сравнение на видовете хостинг с транспортни средства

Скоростта се различава от мощността на хостинга. Прости примери за сравнение на хостинг услугите с транспортни средства.

Споделеният хостинг може да бъде сравнен с лек автомобил Ford Focus. Той е предназначен за малък товар: ако се натовари с тежки неща, автомобилът ще се движи много по-бавно.

Виртуалният сървър може да бъде сравнен с микробус. Той побира много повече товари, отколкото лек автомобил. Добрите микробуси карат бързо и са комфортни за водача. Те са пригодени за придвижване из града или региона. Но за дълги пътувания и по-мащабни превози ще е нужен професионално превозно средство.

Специалният сървър е като камион, с който може да се транспортира всичко и навсякъде. Такава машина не се страхува от дълго пътуване и тежък товар.

Ако имате нужда от микробус, не вземайте Ford Focus. При съмнение в избора на хостинг тарифа може да се избере нисък план и да се надгражда с разрастването на уеб сайта. Добре е да се помисли за камион не само при нужда от максимално пространство, но и от максимална безопасност.

Заключение

Скоростта е способността на хостинг доставчика да генерира и предоставя съдържанието на уеб страници. Мощността е способността да издържа на определен товар.

Производителността на сайта зависи от скоростта и мощността на хостинга, както и от настройките на сървъра. Ако отговарят на изискванията и работят в единство, те осигуряват максимална производителност на уеб сайта.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.