Разсъждения за стартиране на бизнес


стартиране на бизнес

Бизнес от нулата или да купя готов?

“Да започна собствен бизнес от нулата или да купя готов?“

Въпросът е достатъчно актуален, особено като се вземе под внимание, че еднозначен отговор не съществува. При всеки вариант има плюсове и минуси.

Варианти за стартиране на бизнес

Вариантът, когато се изгражда бизнес от нулата, е най-популярен. Начинаещият бизнесмен действа за сметка на собствен риск и страх. Той няма нищо – нито име, нито снабдители, нито партньори, нито клиенти, както и помещение с оборудване. Достатъчно проблематичен вариант.

По-лесно е да се купи “бизнес под ключ“, който вече действа. Не е необходимо да се изграждат търговски канали и снабдяване – вече има разработено име и постоянни клиенти.

Съществува и трети вариант за започване на бизнес, обединяващ горните два – когато се започва от нулата, но с разработена търговска марка, клиентска база и смазан механизъм на работа. Нарича се франчайзинг. Кой от методите е най-удобен за начинаещия бизнесмен?

Бизнес от нулата – плюсове и минуси

Изпълнени сте със сила, решимост и желание да организирате свой собствен бизнес от нулата. В такъв случай трябва да сте готови за трудоемък период, изискващ огромни усилия. Начинанието ще ви отнеме време, за което ще е е необходимо да се запасите с търпение, за да преодолеете всички прегради, които изникват по пътя на създаването на бизнеса. Ще се наложи да вложите повече от 110%. Ако сте се подготвили психологически и чувствате увереност в собствените си сили, тогава със сигурност ще успеете да завършите започнатото.

Първото и най-ценното, което ще получите, е опитът. Той не се купува с никакви средства. Единствено, преминавайки през всички прегради, натъквайки се на всевъзможни подводни камъни, ще усвоите уникален и ценен опит. Навиците, уменията и знанията, които ще придобиете, завинаги ще останат с вас и дълбоко ще се закрепят в съзнанието ви. И, когато започвате нов вид дейност, вие ще може да разчитате на обиграния ви опит, избягвайки ненужните грешки, като спестите време, нерви и пари.

Второто предимство в процеса на изграждането на бизнес от нулата е, че можете да избирате каквато дейност пожелаете. Ще дадете уникално име на вашата компания и ще разработвате концепцията ѝ. Ще притежавате този фирмен стил, дизайн и оформление, който си изградите. Самостоятелно ще подбирате персонал и оборудване, ще разработвате канали за доставка и търговия и т.н. Преди всичко, този вариант е актуален за тези, които идват в бизнеса с цел себеизразяване и търсят възможност за себеутвърждаване.

Третото преимущество е прозрачността на процеса. Вие ще контролирате всички действия, свързани с организацията на вашия бизнес, така че винаги ще сте осведомени за всички събития. Ще имате подробна информация кой с какво и колко ви е длъжен. И естествено, на кого сте длъжни.

Друг немаловажен момент е психологическият фактор. Ако сте изминали повече от половината път, определено ще стигнете до края. Когато вече сте създали бизнес “от нищото“, от празен лист, то “да ви съборят от коня“ е много по-трудно. Защото вие ще се отнасяте по-сериозно към работата си, ще съгласувате и обмисляте всяка своя стъпка.

Дори и да купите готов бизнес – рискувате много. Най-сериозното препятствие е, че започвате “от празен лист“. Разбира се, за някои може да се окаже преимущество, но в повечето случаи се явява като недостатък. Вероятно, защото не можете да прецените с точност какви средства ще са ви необходими за стартиране. Разчитате да се вместите в определена сума, а на практика се оказва, че ще трябва да похарчите доста повече.

Другият недостатък като отсъствието на необходимите знания, умения и опит, влияе пагубно в 90% от начинанията. Дори бизнес идеята да е перспективна, липсата на опит може да разруши плановете ви и да осуети постигането на крайната ви цел.

Затова, ако стартирате бизнес от нулата, трябва да се въоръжите с ангелско търпение за бюрократични спънки, свързани с неговото откриване. Регистрация, оформяне, събиране на всички необходими документи – доста дълъг и уморителен процес. Ще отнеме време и намирането на помещение, сключването на договори с доставчици, подбирането на сътрудници, разработването на търговски канали.

Приемете и факта, че в началото бизнесът ви ще бъде нерентабилен. Той ще се изплати след месеци, дори с години. Всичко зависи от това, какъв вид дейност ще изберете и от мащабите на вашата компания.

Предимства и недостатъци при покупка на готов бизнес “под ключ“

Основният плюс при покупката на готов бизнес е в това, че можете да пресметнете приблизително колко трябва да вложите. Ще ръководите вече разработен бизнес с постоянни доставчици, клиентска база и обучени сътрудници.

Ще успеете ли да запазите колективната атмосфера, която е създал предишният собственик? Или да я подобрите? При тази ситуация в ръцете си ще държите мощна машина за генериране на печалби. При този вариант също могат да възникнат непредвидени загуби. Но, ако трябва да ги сравните с разходите за започване “от празен лист“ – те са нищожни.

Допълнителният плюс е в придобиването на вече добре известна марка и съответстващата ѝ репутация. Често потребителите купуват стоки или се ползват от услугите на едно и също предприятие, компания или организация. Веднъж възползвали се и останали доволни от тях, те се вписват в графата редовни клиенти.

Плюс това ще имате доходи от самото начало. Именно поради тази причина много начинаещи предприемачи са склонни към покупка на готов бизнес. Още един плюс е добре сработеният отбор от квалифицирани специалисти. Съгласете се, че е трудно да намерите добри и отговорни сътрудници. Трябва да спечелите тяхното благоразположение към вас.

Но да не забравяме, че покупката на готов бизнес е свързана и с множество рискове. И съвсем не е вярно предположението, че предприятието се продава, защото е нерентабилно. Причините за продажбата всъщност могат да бъдат на различни основания.

Да допуснем, че предприемачът сменя местожителството си и решава да организира собствен бизнес там. А за целта, както е известно, са нужни пари. Някои се връщат на работа, след като са стигнали до извода, че предприемачеството не е за тях.

Други стартират нов проект, затова продават стария бизнес. Също така съществува група от предприемачи, които редовно създават достатъчно печеливши предприятия и ги продават, за да стартират нови проекти за продажба. Защото за тях това е стратегия за бизнес.

Минуси и рискове при покупка на готов бизнес

Първият недостатък – знаете приблизително какво точно купувате. Никаква, дори щателна проверка на юридическите и счетоводните документи няма да покаже напълно всички проблеми на компанията. Така, че трябва да бъдете готови за неочаквани дългове и проблеми с кредиторите.

Вторият недостатък е, че сътрудниците обикновено свикват със своя ръководител и е доста сложно да се управлява нов колектив. Днес под ваше ръководство се труди утвърдена група от квалифицирани специалисти. Утре те ще останат ли при вас?

Обобщение

Кой вариант за бизнес по-удачен? От нулата? Франчайзинг? Еднозначен отговор не съществува, тъй като всичко зависи от конкретната ситуация. За вземане на подходящото решение влияе и конкуренцията, и ситуацията на пазара, целите на начинаещия предприемач, неговата личност и черти. Немаловажен е и размерът на капитала, с който може да се стартира бизнес.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.