Адаптирай се или умри


Уеб дизайн

Прогресивната еволюция в уеб дизайна

Теорията на Дарвин важи с пълна сила – всяко животно или растение може и трябва да се адаптира към променящите се условия в заобикалящата го среда. В противен случай то ще загине. Еволюцията в уеб дизайна се движи по абсолютно същия принцип – сайтът или „оцелява“ и носи приходи за своя собственик, или просто умира. За да продължи да се развива с успех, той трябва да се изгради с адаптивен дизайн или с така нареченият Responsive Web Design – най-новият тренд в съвременните ИТ технологии.

През 2010 година терминът отзивчив уеб дизайн бе въведен във всекидневния речник на дизайнерите и разработчиците от Итан Маркот. Появи се и изключително полезна книга (от същия автор) с описание на цялата технология за разработването на адаптивен дизайн. Същевременно подобна книга пуска и Аарон Густафсон, в която понятията отзивчив уеб дизайн и адаптивен дизайн са още по-силно разяснени.

Разликата между адаптивния дизайн и обикновения гъвкав дизайн, предназначени за мобилните версии на сайтовете се състои в:

  • разработване на дизайна през първите етапи за вече съществуващите мобилни устройства;
  • използване на гъвкави модели и изображения – grid-based layout, flexible images;
  • работа с медийни запитвания;
  • задължително постоянно подобрение.

Адаптивният дизайн е необходим, за да помогне на уеб страницата или определен блок от нея да се визуализира правилно и ясно на всякакво устройство с връзка към Интернет, без значение дали е миниатюрна джаджа или стационарен настолен компютър с широкоформатен екран.

Технологията по създаване на шаблон за адаптивен дизайн на уеб сайта се основава на пълното разбирателство между дизайнера и програмиста. Сътрудничеството на тези двама специалиста започва от самото начало на разработването и трае до предаването на завършения сайт на собственика му.

Ако преди дизайнерът създаваше единен шаблон, то сега е необходимо да се започне с разработването на мобилната версия на сайта за смартфони, телефони и други „дребни“ преносими устройства. Дизайнът трябва да е едновременно миниатюрен (сбит) и достатъчно информативен. Точно затова дизайнерът се старае да достигне до онази концепция, която правилно и ясно ще проектира визуализацията на уеб сайта на по-малък екран с помощта на един-два бутона.

Програмистът създава тази концептуална система с помощта на HTML5 и CSS3. Така тя ще може да реагира на запитвания, ще преодолява различни несъответствия и ще се адаптира към всякакъв вид устройство.

Съвременният и добре оформен адаптивен уеб дизайн се превръща в неизменна част от цялостната процедура по изграждане на сайта, поради две основни причини:

  • постоянният ръст на броя устройства, които имат достъп до Интернет;
  • високият ръст на популярност в ползването на мобилни устройства за достъп до Интернет.

Google постоянно говорят за адаптивността и колко много не одобряват страниците с мобилна версия в отделен поддомейн. В препоръките за разработка на уеб сайтове, оптимизирани за смартфони, е написано директно:

Страниците с адаптивен дизайн, т.е. страниците, които еднакво добре и адекватно се зареждат на различните мобилни устройства с единно URL или с единно HTML за потребителите на различни джаджи, използващи CSS само за изменяне на параметрите на показването на отделните елементи, са стандартът, препоръчван от Google.

За изграждането на уеб сайт, адаптивният дизайн се явява по-икономично и  гъвкаво решение за собственика му (относно рекламната сфера) в сравнение с останалите подходи – отделната мобилна версия или нативното приложение. Адаптивните сайтове дават възможност за бъдещ прогрес в областта на мобилните платформи, когато и ако мобилната аудитория стане основна по важност за издателите от гледна точка на монетизацията на мобилна реклама.

С други думи: за да оцелее даден сайт, той трябва да еволюира заедно с нуждите на потребителите му.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Едно мнение за “Адаптирай се или умри

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.