Защо рекламата е абсолютно необходима


Рекламата може да бъде определена като съобщение за стока, удовлетворяваща определена потребност. Вид комуникация между производството и потреблението. Създателите на рекламата са креативни личности, оптимисти с умения да поемат рискове, заставайки твърдо зад тях.

Bureau des adresses et des rencontres“ (офис адреси и срещи) – първата версия на реклама върху дъска, създадена от французинът Теофаст Ренадо. Идеята му е вдъхновена от нуждата на парижани, търсещи или предлагащи работа, купуващи или предлагащи стоки, като пишели бележки в службата на Île de la Cité.

реклама

Личната реклама на човека като потенциален служител или работодател, се ражда през 1631 г. с френския вестник „La Gazette„, създаден от Ренадо, за да предостави на максимален брой хора достъп до тази информация (МediaКnowall).

Купувачът плаща единствено, след като се убеди напълно, че продуктът удовлетворява потребността му. За да се осъществи размяната „стока-пари“, е необходим подтик към покупката на този продукт. Съобщение, което да се предостави с доверие към потенциалния купувач с аргументирани ползи на стоката. Да говори за проблемите, разглеждайки продукта от гледна точка на потребителя, като същевременно показва правилността на решението за купуване.

Рекламата преодолява бариерата на недоверие

Рекламата преодолява „бариерата на недоверие“ към предлаганата стока, възбужда положителни емоции и подтиква субекта да влезе в контакт с купувача. Нейната роля е да предоставя информация за потребителните качества на стоката – доказателства за високата надеждност и ефективност, както и конкурентоспособност. Най-съществената задача е не само „продажбата“ на продукта, но и изграждането на положително отношение към фирмата продавач в съзнанието на потребителите.

След закупуване на даден продукт, клиентът съпоставя „модела на притежание“ със стоката, която е получил в действителност. Ако не е удовлетворен, вината за случилото се прехвърля върху рекламата – ако е преувеличила качествата. Когато реакцията е положителна, действието на рекламата се засилва – нарастват авторитетът и доверието към нея. Като цяло тя подтиква към нови покупки на стоки от същата фирма.

Затова в условията на стоковото производство рекламата е напълно справедливо мощно средство за междуфирмената конкуренция и търговска пропаганда. Всеки желае да развива успешен бизнес. Успехът се постига с подходящо организирана рекламна стратегия. Както една гореща реклама на бельо с известна личност може да подтикне жените към масово желание за закупуването му…

Много малки неща са били направени големи с реклама – Марк Твен


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

3 мнения за “Защо рекламата е абсолютно необходима

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.