Перфектен SEO инструмент няма – трябва да има един човешки поглед

Пари от писане » Ако владеете силата на думите, може да постигнете финансова стабилност и с писане.

Дискусия с Никола Минков

Никола Минков - собственик на Serpact

Никола Минков е бивш професионален футболист. Занимава се със SEO от 2011 година. Собственик е на SEO Агенция Serpact, която има два офиса: в Свиленград и в Сан Карлос (Калифорния). Основната дейност на фирмата е OnPage SEO одити и интеграцията им, като за 2016 година има над 100 OnPage SEO одита и над 70 интегрирани за над 50 клиента от цял свят. Лектор е на „Digital4Plovdiv“ на тема OnPage SEO стандарти, както и предстоящ лектор на „Online Advertising 2017“.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

Започнах като клиент на SEO Агенция през 2011 година. Като цяло бях доволен, но реших да се пробвам сам, за да спестя този разход. През 2012 година започнах да поемам и SEO проекти, но неофициално. Беше доста разочароващо, защото нещата не се получаваха. В периода 2012 и 2014 година разбрах, че трябва да се чете, да се посещават всички конференции и да защитя определен набор от сертификати. Направих го и го правя и до ден днешен. За мен SEO оптимизацията е необикновена страст, защото като чуя от клиент думи като: „Ти промени живота ни!” – се чувствам истински щастлив.

Как следиш промените в алгоритъма?

Всичко при нас в Serpact е на базата на практика, теорията си е теория. Работим с клиенти в най-тежките ниши в Калифорния, Мериленд, Сидни, Лондон и мога да кажа, че всяка промяна по алгоритъма се следи постоянно чрез информираност и опити.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

Винаги съм казвал, че перфектен SEO инструмент няма, даже наскоро започнах една статия и кратко проучване сред колегите. Естествено, мога да спомена редица задължителни като: Ahrefs, Cognitive SEO, SemRush, Serpstat, ScreamFrog, MonitorBacklinks, SEO Power Suite и поне още толкова, които се налага да използваме. Когато получаваме OnPage SEO задания от тях, често казвам на клиентите, че голяма част от тези задания са погрешни, тъй като няма безгрешен инструмент и трябва да има един човешки поглед, който един инструмент не може да осигури.

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

В Пловдив бях лектор на конференцията Digital4Plovdiv и обърнах доста внимание на скоростта на зареждане. Не трябва да се фокусираме само в резултатите от Google Page Speed Test, трябва да мерим и TTFB (time to first byte), както и да правим подробен анализ в Gtmetrix. Често срещани грешки са големите снимки, слайдъри, които генерират Java, неоптимизиран CSS и HTML. Всичко това, събрано може да причини големи щети за един уеб сайт. Сега е модерно да се използват теми с билдъри, които генерират толкова глупости с тях, че понякога ни се налага на напишем уеб сайта наново. Иначе под 3 секунди е добър резултат.

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

Ако говорим за онлайн магазин, това е задължително. Друг е въпросът, че започнахме да слагаме и на други уеб сайтове SSL, които не продават онлайн. Слагаме защото трябва, а не защото е редно, ако разсъждаваме логически. Да кажем, че има малко влияние при уеб сайтове за услуги, при онлайн магазини е абсолютно задължително.

Според някои западни оптимизатори социалното съдържание може да се превърне в нова SEO стратегия – при търсене за определена компания в Google, нейната Facebook или Twitter страница ще излиза в първите две позиции. Възможен ли е такъв резултат, след като компанията има уеб сайт?

Не само, че е възможно, но ако потърсите Serpact в Google.bg, ще видите точно това. Не виждам нищо странно в тези резултати, по-скоро даже е нормално. Социалните мрежи отдавна се включват в SEO стратегиите на много фирми по света и това е нормално. Ако трябва да си говорим само за SEO е нелепо, защото това е само един канал. Ако един бизнес разчита само на един канал, то този бизнес е много рисков. Трябва да се използват всички дигитални канали: имейл маркетинг, PPC реклами (AdWords), социален маркетинг, директен трафик и разбира се, органичното търсене – SEO.

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

ROI. Това е основното. Разбира се, мерим класиране на базата на ядра от ключови думи, които сегментираме предварително, трафик на базата на търсенията, но основното, което интересува клиента е ROI. Всичко останало е SEO от миналото.

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

Адаптивен дизайн, защото ако е обратното, Google ще класира по два различни начина двете версии, не че пак не се случва в някои ниши.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Това е доста дълбока тема, но като цяло не ми се вярва. Ние като SEO агенции трябва да приемаме фактите, а те са:

  • Google създаде поле в Google Console, с което да следим AMP грешките;
  • Google създаде инструмент за тестването му;
  • Google интегрира тестване на AMP в структурните данни;
  • Google показва кои страници са с AMP и кои не са в serp.

Точно поради тези няколко факта, ние интегрираме винаги AMP. Има добри резултати, но не мога да кажа, че всичко се дължи на AMP. Просто трябва да се съобразяваме с Google винаги.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Не одобрявам такива измами, в блога ми съм писал достатъчно за това още преди 2 години и повече. Лошото е, че уронват престижа на бранша ни, а мога да кажа, че има кадърни SEO-та в България.

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Разбира се, че не е платена, но ако говорим за поддръжка, оптимизация на профила, може и да е платена. Има много такива фирми навън, предлагащи тази услуга и не виждам нищо странно.

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Без лендинг страници няма SEO. Закон е да имаш изградени такива страници и те да са насочени за определени ключови думи. Уеб сайт, който се класира с една страница за всички думи е загубен. Лендинг страницата е важно да се изгради правилно – след анализ, проучване и създаване на план за нея.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Не мисля, че видео съдържанието ще измести изцяло останалото съдържание. Определено чрез него е много по-лесно за един потребител да разбере нещо. Също така емоцията е доста голяма. Стараем се да използваме видео съдържанието при клиентите ни, но не винаги е приложимо. Идеалният вариант е микс от съдържание, което да се планира и прилага в една стратегия за съдържание.


Интервюирал: Петя Младенова

WhitePress
» Международна платформа за разпространение на съдържание, свързваща дигитални PR и медийни агенции и рекламодатели със собственици на уеб сайтове и инфлуенсъри.

author

Petya Mladenova

Интернет предприемач и уеб девелопър. Онлайн реклама и PR. Посвещава времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова се погрижихме да деактивираме полето за вписване на имейл, както и да изключим записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.