Всъщност има един-единствен показател от страна на клиента за SEO успеха – ROI


Дискусия с Пламен Найденов

Пламен Найденов - основател на VS Advertise
Пламен Найденов е основател и собственик на агенция за онлайн реклама и дигитален маркетинг CSC Bulgaria. Екипът на агенцията предлага и редица услуги за своите клиенти като: изработка на уеб сайтове, графичен дизайн, SMM маркетинг, техническа поддръжка на сайтове, Google Adwords и Facebook рекламни кампании.

Пламен се занимава от близо 6 години със SEO оптимизация и дигитален маркетинг. Днес разработва проект, фокусиран върху предоставянето на хостинг услуги. Обича да спортува, предпочита разходките и киното, и не пропуска заведенията с приятели.

С радост се отзова на поканата ни да отговори на често задавани въпроси, които вълнуват нашите читатели.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

SEO за мен и моят екип от VS Advertise е на първо място удоволствие и разбира се, начин да помогнем на клиентите да развиват бизнеса си, да бъдем доверени партньори и добри приятели. SEO също така е и предизвикателство от чисто спортен характер, тъй като реално всеки се стреми да бъде пред своите конкуренти.

Като бивш SEO копирайтър, нещото, което изключително много ме привлича в оптимизацията, е това, че не е точна наука. Винаги имаш опцията да научиш нещо ново, да тестваш различни неща, да използваш мозъка си, а не да вършиш механизирано всичко, както, за съжаление, се получава в много от браншовете у нас.

Как следиш промените в алгоритъма?

Ежедневно чета различни SEO блогове на доказани специалисти, форуми, както и специализирани сайтове с подобна тематика, но най-вече правя собствени тестове, за да бъдем “up-to-date” с необятния свят на SEO оптимизацията. Същото изисквам и от екипа на SEO Team на VS Advertise, тъй като за нас грижата за клиента е поставена на първо място.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

Лично аз ползвам Website Auditor, GT Metrix, Ahrefs, Majestic, Serpstat и Keyword Planner при анализа на клиентските и собствените уеб сайтове, но преди всичко разчитам на собствените си знания. Предполагам разбирате, че никой от тези тулове няма как да изгради правилната структура на сайта, да подобри потребителското преживяване в тях, да имплементира подходящите елементи, за да бъде проектът модерен, функционален и предизвикващ задоволство у клиента.

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

Е, отговорът на този въпрос е леко субективен, тъй като идеалната скорост е 100/100 според различните тулове, но моето мнение е, че не бива собствениците на уеб сайтове да се вглъбяват прекалено много във фактора скорост. Ако показателите на сайта ви са в оранжевата и зелената зона (над 65-70 % според GT Metrix), то вие сте постигнали сравнително добра скорост.

Разбира се, новите тенденции в SEO са такива, че скоростта става все по-съществен фактор при класирането в SERP-а, но и не бива да се вглъбяваме единствено в тези стойности и да не обръщаме внимание на редица други основни неща в OnPage и OnSite оптимизацията.

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

Измервайки и анализирайки сайтовете през различни тулове и програми, реално HTTPS връзките не допринасят за класирането, но е факт, че Google започна да дава много по-голям тръст на сайтовете със защитени данни. Отделно от това, когато даден потребител посети сайта ви и види https връзка, доверието, което самият сайт създава у него, нараства значително. Все пак сайтовете се правят преди всичко за потребителите, нали?

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

Всъщност има един-единствен показател от страна на клиента за SEO успеха – ROI (възвръщаемост на инвестициите). Колкото по-голям е процентът на ROI, толкова по-доволен е клиентът и толкова по-успешна е SEO кампанията.

Кои фактори при разработването на уеб сайт са решаващи за позиционирането му в търсачките?

Реално погледнато, факторите, определящи позиционирането на сайта в търсачките са буквално хиляди. Ако се впуснем в конкретни детайли, може да се пише цял ден за разнообразието от фактори, които определят класирането, затова ще дам един съвет към собствениците на уеб сайтове – помислете как може да задържите възможно най-дълго потребителя във вашия сайт.

Отговорете си на някои основни въпроси като: С какво моят бизнес се различава от другите? Как да накарам потребителите да купят точно моя продукт или да се възползват от услугите ми? Какви са моите предимства и ползи за клиента спрямо конкуренцията?

Смятам, че правилните отговори на тези въпроси биха повишили значително функционалността на сайта и биха спомогнали за по-доброто му позициониране в търсачките.

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

За този казус съм категоричен – препоръчвам адаптивен дизайн на съществуващ сайт! От SEO гледна точка е много по-практичният вариант, най-вече поради запазването на URL адресите на респонсив варианта, а и също така от гледна точка на потребителското преживяване. Не на последно място може да добавим и огромният финансов ресурс, който се изисква за създаването на отделна мобилна версия на сайт.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Ако трябва да съм искрен, не съм особено голям фен на нашумялата AMP технология. Смятам, че не е необходимо да се изразходва допълнителен ресурс за създаването на тези страници, вместо да се наблегне на ускоряването на сайта, качественото съдържание, социалните сигнали, авторитетния линк билдинг и цялостния онлайн и офлайн брандинг на вашия проект. Разбира се, AMP технологията има своите плюсове, но всеки сам може да прецени за себе си, светът е шарен.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Не! Горещо съветвам всеки потребител да не харчи и минимална част от бюджета си по подобни мними компании. Няма как да гарантираш топ позиции в Google по конкурентни ключови фрази, без да се извърши цялостна SEO оптимизация на сайта. Бизнес каталозите, в които те предлагат участия, са подходящи единствено за локални бизнеси в малки населени места, които реално нямат бюджет дори за създаване на малък уеб сайт.

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Не, услугата е напълно безплатна и всеки потребител може сам да я създаде и администрира, без да използва услугите на рекламни агенции. За съжаление все още се намират хора, които взимат пари за създаването и управлението на профил там.

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Лендинг страниците са страхотни за промотиране на определен продукт (най-вече), услуга или малък бизнес, но както всяко нещо в дигиталния маркетинг, то също трябва да се направи креативно, да се поднесе максимално удобно за потребителя и да му бъде направен подходящия маркетинг, за да достигне до правилните клиенти.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Всъщност в световен мащаб това твърдение е абсолютно вярно, но в България нещата не седят точно така. Тук масовият интернет потребител не е много на „ти“ с вайръл ефекта на видеата и поради тази причина видео съдържанието няма толкова силни позиции както на американския и европейския пазар. Ако обаче сте собственик на онлайн магазин, който не е на принципа на дропшипинга, ви съветвам да се заемете с направата на видеа с вашите продукти с реални модели – определено повишава доверието на клиента спрямо продукта ви, а и има страхотна SEO сила.


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.