Адаптивен дизайн или мобилна версия


адаптивен дизайн

Плюсове и минуси при избор на уеб дизайн

Адаптивен дизайн

Плюсове
Един сайт. Възможност за управление само на един сайт при всички видове устройства.

Един URL адрес. Това гарантира, че вашите клиенти ще ви намерят на мобилното си устройство, без да чакат пренасочване към мобилната версия на сайта, което е особено важно за бързото свързване.

Работа със SEO. Не е необходимо да се създава специално отделно съдържание за мобилните устройства. SEO оптимизацията се прилага в един сайт за всички устройства.

Комплексен маркетинг. Не са необходими допълнителни действия, касаещи маркетинга на сайта, за да го класирате по-напред при мобилните търсения.

Ниска стойност. Един уеб сайт струва по-малко отколкото два уеб сайта.

Минуси
Един сайт. Имате само един уеб сайт за всички видове устройства, което е добре за вас, но не винаги е добре за потребителите. За да се увеличи конверсията на сайта, често ще ви се налага да поставяте различни акценти на страницата, като имате предвид каква е платформата, която използва вашият клиент.

Техническият фактор. Тъй като адаптивният уеб дизайн се явява сравнително нова технология, все още съществуват устройства, които работят с по-стари браузъри и това може да доведе до по-бавното зареждане на вашия сайт или изобщо няма да може да се зареди.

Опит за взаимодействие (UX). Съвсем различен опит е използването на сайта на мобилно устройство и няма нищо общо с ползването на сайта от настолния компютър, така че, наличието на един единствен сайт, дори и адаптиран, може да причини вреда на UX и на двете платформи.

При опит да останат доволни потребителите, както на мобилни устройства, така и на настолни компютри, използването на един потребителски интерфейс в крайна сметка може да не удовлетвори нито един от тях.

Мобилна версия на сайт

Плюсове
Опит за взаимодействие (UX). Поздравения! Вие имате сайт, който е оптимизиран специално за мобилни устройства с всички предимства и ограничения на тази платформа и заради това от вас се иска единствено да създадете красив дизайн и полезен опит на взаимодействие.

Скорост. Вашият сайт ще се зарежда бързо и лесно на мобилните платформи.

Стойност. Създаването на мобилна версия на сайт не е по-евтиният вариант от създаването на адаптивен сайт, но вие все пак можете да получите един много полезен продукт спрямо съотношението цена/стойност.

Търсачки. При използването на отделен сайт за мобилните устройства, можете да подобрите ориентацията за ключовите думи за “мобилните” потребители, което до голяма степен ще окаже влияние при резултатите от търсенето и бързо ще напредва в класацията на търсачката.

Лесна достъпност. Въпреки, че това не е предимство при сравнението с адаптивния сайт, то всичко това има значение, когато се сравняват мобилни приложения, чиито потребители трябва да минат през процеса на намиране и сваляне.

Минуси
Няколко URL адреса. Вашите клиенти трябва да помнят най-малко два URL адреса или в противен случай те ще бъдат пренасочени към мобилния сайт, а това отнема само няколко секунди. Също така, мобилният сайт изисква допълнителна работа по SEO оптимизацията.

Обслужване. Ще сте ангажирани да поддържате два уеб сайта.

Не е универсално решение. Трябва да имате предвид, че все още съществуват два различни вида мобилни устройства: сензорни и с клавиатура. Един мобилен сайт няма да изглежда по същия начин и да работи еднакво на всички видове устройства.

Мобилно приложение

Плюсове
Опит за взаимодействие (UX). Мобилните приложения могат да имат най-добрия UX дизайн и опит за взаимодействие в сравнение с което и да е друго мобилно решение.

Достъпност и скорост. Приложенията могат да работят дори и без да имат връзка с Интернет, което прави всичката информация, която ви е необходима, достъпна по всяко време. И, ако на вас ви е провървяло да работите с компетентни разработчици, вашето приложение ще се зарежда много бързо и ще работи без проблем.

Всичко, което можете сами да си представите. Ето тук е мястото, където можете и трябва да започнете да мислите “извън рамките” и да подходите творчески към въпроса. Мобилната платформа предлага богат набор от възможности за превъзходен опит за взаимодействие.

Видимост. След като вече веднъж потребителят е свалил вашето приложение на мобилното си устройство, то остава там със своя собствена уникална икона в менюто с приложения.

Минуси
Не е достъпно за всички устройства. Вашето приложение е създадено за конкретна операционна система и това означава, че то няма да може да работи на друга операционна система. Трябва да бъде разработено отделно за всяка една операционна система.

Ъпдейт. Всяко едно обновление на приложението трябва да се изпрати за актуализация и да чака одобрение от магазина за приложения (Apple Store или Google play), което може да отнеме време и до няколко седмици. Не всеки потребител обаче ще е доволен от честите актуализации на приложението, а някои както често се случва, ще си останат с по-старата версия.

Доста е скъпо. Разработката на мобилно приложение безспорно е едно от най-скъпите решения. Въпреки това, може да се намери подходяща ценова оферта и същевременно да се направи уникален продукт.

Маркетинг и SEO. За да се придвижи мобилното приложение, трябва да се използва съвсем различна маркетингова стратегия и може да ви се наложи да ползвате помощта на професионалист в мобилния маркетинг.


author

Лилия Димитрова

Специализирани преводи от и на английски език. Писане на авторски статии и перифразиране на текстове.

Едно мнение за “Адаптивен дизайн или мобилна версия

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.