Лендинг страниците са много полезни в случаите, когато искаме да конвертираме потребител в клиент


Дискусия с Росен Стефанов

Росен Стефанов - основател на NextWebVision

Основател на уеб дизайн студио NextWebVision, Росен Стефанов сравнително отскоро проявява ревностен интерес към уеб дизайна и SEO. Ежедневието си прекарва в малко работно студио, влагайки неистово старание да претвори един обикновен сайт или електронен магазин в работещ и полезен продукт, и разбира се, да бъде максимално видим в търсачките. С пълна мощ се е концентрирал в задълбоченото изучаване на UX за SEО, като смята, че това е изключително подценяван момент и същевременно в много от случаите решаващ за превръщането на обикновения потребител в клиент на даден продукт или услуга.

Още за Росен може да научите от неговия Facebook профил.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

Да се занимавам със SEO ме провокира не само спортният елемент, който виждам в тази работа, но и флексабилността и креативността, която постоянно трябва да изграждаш, за да се движиш по вълната.

Как следиш промените в алгоритъма?

Предимно от колеги, известните за всеки оптимизатор журнали и webmaster central.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

В зависимост от конкретния анализ. Любим инструмент за момента ми е serpstat, но в различните случаи се налага използването на ahrefs, semrush и задължително Screaming Frog. Не подминавам и безплатни инструменти като GTmetrix и Google Page Speed.

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

Колкото по-бързо, толкова по-добре, но е добре да не се преминават границите от максимум 2 до 3 секунди за зареждане на страница.

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

За момента не допринасят с голям процент, но е добре да ги има особено при онлайн магазини, използващи кредитни или дебитни карти като средство за разплащане от крайния потребител.

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

В различните ниши показателите са различни – при услугите го измерваме с броя на запитвания и евентуална продажба, при онлайн магазините – с продажби. Също така и анализ на техническите метрики по съответния сайт или онлайн магазин.

Кои фактори при разработването на уеб сайт са решаващи за позиционирането му в търсачките?

Бързина, адаптивност и за мен най-решаващият е UX.

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

За нискобюджетно изпълнение със сигурност адаптивен дизайн, за големи магазини според мен е добре мобилно приложение. При мобилните приложения разполагаме с доста по-голяма флексабилност, тъй като концентрацията е върху ограничена площ на интеракция, докато при адаптивния дизайн има една доста голяма граница между десктоп и мобайл, и съответно трябва да се вземат повече работи предвид при началната концепция.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Надявах се, че не, но в момента навлиза с много бързи темпове. Не съм почитател на технологията.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Абсолютно не одобрявам такъв вид практики. Много от фирмите, издаващи такъв вид сертификати, се възползват от незнанието на собствениците на бизнес за лични облаги. Относно топ позициите в Гугъл – не може да се обещае позиция, алгоритмите непрекъснато се променят и това би могло да доведе до движение на сайт в SERP-a.

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Услугата НЕ Е платена! Добре е да се следи постоянно активността на бизнеса в Google My Business, тъй като практиката показва доста нелоялни действия от страна на конкуренти, като премахване на основна информация и коментари от фалшиви профили.

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Лендинг страниците са много полезни в случаите, когато искаме да конвертираме потребител в клиент да речем при промоция на даден продукт, записване за уебинар или извличане и сегментиране на конкретна информация от потребител. Добра алтернатива са и за хора с ограничен бюджет за представянето на бизнеса им в интернет.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Видеото едва ли някога ще успее да замести контента, особено ако става дума за оптимизация. И двете предизвикват различни емоции. По-скоро видеото трябва да се използва като спомагателен елемент, за да се постигне ефекта „УАУ“.


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.