Напускат Станфорд и за 2 години създават компания за милиарди долари

Докато другите деца играели на детската площадка в свободното си време, Педро Франчески и Енрике Дубургас от Бразилия имали друго занимание: програмиране. Педро дори е първият човек, който прави джейлбрейк на iPhone 3G и създава софтуер, кара Siri да говори на португалски. Енрике програмира игри още на 12-годишна възраст.

 

Просто WOW

Двамата се запознават в Twitter и така започват общото си и често рисковано пътуване в света на предприемачеството. Когато са само на 16 години, те стартират Pagar.me – проект, който набира 30 милиона долара от инвеститори и дава работа на повече от 100 души. Продават го малко преди да започнат да учат в Станфордския университет. В колежа обаче издържат само осем месеца.

Веднага след като напускат Станфорд, двамата основават Brex – компания, която предоставя корпоративни кредитни карти на стартиращи технологични компании. В рамките на 2,5 години те успяват да я превърнат в компания с пазарна стойност от 2,6 милиарда долара.

Въз основа на собствения си опит те разкриват 3 ценни съвета, които допринесли за изключителния успех на тяхната компания.

1. Започват рано

Фактът, че са започнали да програмират на много ранна възраст, им е помогнал в техническо отношение, но навлизането в света на бизнеса преди тийнейджърската им възраст е било много по-значимо преживяване. Както самите те казват, това им е позволило да се запознаят с работата на бизнес света в Бразилия.

Педро казва, че когато са набрали първите си средства за Pagar.me, не са имали опит в определянето на стойността. Например, те нямат възможност да преценят коя сделка е добра и коя – лоша.

Но това е нормално, защото те научават всичко бързо в момента, в който се сблъскат с първите си препятствия. Тогава те не знаели, че натрупаният опит ще бъде изключително важен за бъдещия им бизнес.

Педро коментира:

„Открихме колко е важно да можем да изграждаме системи от самото начало, така че да можем да променяме важни характеристики на продукта, като например застраховка, условия на изплащане или награди, без да нарушаваме закона.“

2. Поемат риск и се впускат в него изцяло

По думите им през осемте месеца в Станфорд те „намериха много приятели за цял живот и имаха възможност да се учат от изключителни професори“. Но в колежа нещо им липсвало. Както казва Енрике, той се почувствал така, сякаш е загубил свободата, от която е можел да се възползва на бразилския пазар през тези осем месеца.

Съоснователите харесали училището – за Станфорд те казали, че е страхотно училище с невероятни преподаватели и талантливи хора, някои от които по-късно наели в Brex. Въпреки това те смятат, че ученето отнема много време.

„За да създадете нещо голямо, трябва да се впуснете в него изцяло“, казва Енрике.

Преплитането на училището и Brex може да се опише като пълна противоположност на представата за „впускане изцяло„. Така Енрике и Педро решават да напуснат Станфорд, въпреки че по това време компанията им няма никаква основа.

3. Изграждат силна мрежа в специфичен сектор

С визията, инвестицията от 120 хил. долара и опитът съоснователите са наясно, че са на прав път, но трябвало да убедят останалите представители на финансовата индустрия в своите качества. Голяма крачка напред направихме, като се обърнахме към Питър Тийл и Макс Левчин – основателите на PayPal.

Това може да се нарече повратна точка за Brex.

„Вярвахме във визията си и знаехме, че има пазар за нея, но едва с подкрепата на двама много известни предприемачи от бранша наистина осъзнахме колко голяма може да бъде тази компания“, казва Енрике.

Признанието, което Brex получила от най-големите имена, свързани с PayPal, им помогнало да съберат 50 млн. долара, с вноски от Тиел, Левчин и бившият главен изпълнителен директор на Visa. Изграждането на силна мрежа в тази специфична индустрия се оказва изключително значима стъпка за Педро и Енрике.

По материали на entrepreneur.com

author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.