Креативен предприемач: силните хора не мачкат другите, а им помагат

Димитър Христов - креативен предприемач

Интервю с предприемача Димитър Христов

Винаги търси новото и различното. Не се застоява на едно място. Участва активно в различни инициативи в помощ на младежите. Радва се, когато може да бъде полезен на някого. Димитър Христов е родéн предприемач.

Родом от Стара Загора, днес Димитър живее със семейството си във Варна. Завършил е бакалавър „Счетоводство и контрол“ в ИУ-Варна. В момента кара магистърската си степен отново в ИУВ – специалност „Корпоративни Финанси“. Основател е на уеб проекта „Dolls България“ – онлайн списание за предприемчивите дами. Поддържа интернет магазин „Dolls Shop“ с благотворителна кауза.

За постиженията на Димитър ще научите от отговорите му на въпросите в интервюто по-долу.

Как се зароди идеята ти за онлайн списанието Dolls България и какво те провокира да го насочиш към света на предприемчивите дами? Сам ли поддържаш проекта или с подкрепата на партньор/и?

Напълно спонтанно се зароди идеята ми за предприемчивите дами. Отдавна исках да създам и да поддържам онлайн списание, което да бъде полезно, да мотивира и да разказва истории от реалния живот. Насочих го към предприемчивите дами, защото има какво да се научи от тях. Светът се променя коренно, а и смятам, че всяка предприемчива жена има какво да сподели и разкаже за своите успехи, идеи и мотивация! Жената вече не е онази, която си стои вкъщи и чака съпругът ѝ да се прибере от работа. Даже в момента може да се получи обратното, колкото и да не ни се вярва.

Може да се каже, че около 90% го развивам и поддържам абсолютно сам! В момента главната ми цел е да намеря хора, които да споделят идеята ми и да помогнат в развитието ѝ. Така, че ако някой иска да се присъедини към проекта, то е добре дошъл.

Получавате ли подкрепа от медийни организации и в какво се изразява тя?

От медийни организации все още нямаме подкрепа, но си партнираме с различни сайтове и проекти. Даже имаме партньори и на международно ниво.

Защо според теб е важен приносът на предприемчивите дами за обществото? С какво превъзхождат те мъжкия пол?

Не смятам, че превъзхождат мъжкия пол, но може би вече са на едно и също ниво. Има доста от тях, които имат невероятни идеи и наистина им се възхищавам. Напоследък се срещам и разговарям с млади жени, студентки – току-що завършили университет, а дори и такива на гимназиална основа (покрай някои проекти, в които взимам участия), които искат да постигнат много и са адски мотивирани. Виждам онова желание в тях да се развиват непрестанно и да преследват мечтите си, като ги превръщат в цели. Дори някои от тях вече са започнали да изпълняват целите си и са ги постигнали, което може само да говори добре за тях самите. Във всяка една от тях се крие нов лидер, иноватор или предприемач, което е добре дошло за обществото ни.

Според теб – като мъж и предприемач, какви качества трябва да притежава една жена, за да бъде успешна и уважавана в своята сфера?

Може би не се отнася само за жените, но и за мъжете, че трябва наистина да обичат това, което правят и да бъдат постоянни, иновативни, да вярват в себе си и мечтите си. Резултатите няма как да не дойдат рано или късно. Преди да започнат нещо ново (нов проект, нова работа), да си зададат въпроса: колко силно го искат и дали изобщо го искат. Винаги казвам, че трябва да се прави разлика между думите – искам и трябва!

Всяка от тях е добре да следва предварително начертан план, по който да върви и да се развива. Не трябва да изостава и от технологична гледна точка, защото към днешна дата технологиите играят водеща роля както в професионалното развитие, така и в личностното развитие.

Също така е добре да е сред хора, от които може да черпи нови знания, умения и идеи. Дори ако е възможно да работи с ментори, да участва активно в различни инициативи, да посещава курсове, уърк шопове и т.н. Първите години е важно да се усъвършенства и да придобие един сериозен опит. Колкото повече слушаш в началото, толкова по-добре за теб. Нека „крадат“ с пълни шепи! Както се казва – първо работи за името си, а то после ще работи за теб! Добрите резултати няма как да не дойдат.

Поддържаш и онлайн магазин Dolls Shop като част от семейството на Dolls България с благотворителна кауза. Разкажи ни повече за целите на инициативата.

Аз съм от хората, които обичат да помагат. Може би ми е слабост, но скоро попаднах на един цитат на Михаел Уотсън, който смятам, че ме обори:

 „Силните хора не мачкат другите, а им помагат.“

Една от първоначалните ми идеи беше да създам след време и онлайн магазин точно с такава цел – благотворителност. Под благотворителност разбирайте всякаква. Може да решим да подкрепим кауза, да подпомогнем даден проект да стане реалност, да спонсорираме някое талантливо дете или нещо друго. Бъдете сигурни, че това няма да бъде последният „ъпдейт“ към проекта Dolls България.

Миналия месец се включихме в една благотворителна инициатива, която е свързана с деца, лишени от родителски грижи. Искам да подчертая, че беше дело на ученици от Варна под надслов „Деца помагат на деца“. Беше организирана изложба на картини и фотографски снимки, някои от тях се предлагаха и на търг. Произведенията бяха нарисувани от деца от цяла България, а всички събрани средства отиват за Комплекс за социални услуги за деца и младежи.

Какво е важно за една идея, за да я реализираш успешно? Имаш ли нови идеи, които би искал да развиеш?

Не спирам да се оглеждам за нови идеи или за стари такива, но да бъдат „ъпгрейднати“ – така да се каже. Да си призная честно на ден сигурно ми идват поне 2-3 нови идеи, някои си ги записвам, а други просто вече са реализирани. Все пак за мен са нови, но за други вече не са.

Всяка една идея може да бъде успешна. Всичко, което трябва да направиш е да си постоянен, търпелив и иновативен. Както ти самият, така и твоята идея или проект не трябва да спира да търпи развитие. Всичко се променя адски бързо.

Когато критикуват решенията ти, каква е реакцията ти?

Критиките ги приемам отвсякъде и всякакви! Ако те критикуват, значи има защо. Повярвайте ми! Всяка една критика я приемам за безплатен съвет. Ти, самият можеш да се вслушаш в него или просто да го подминеш. Всичко зависи от теб самият.

Напоследък се научих да бъда и много спокоен, когато става въпрос за вземане на важни решения, било то в личен или в професионален план. За мен е добре да си спечеля малко време и да премисля дадена ситуация, отколкото да вземам прибързани решения и после да съжалявам. Да кажем, че по този начин съм си изградил имунитет срещу критиките.

Как съчетаваш предприемачеството с ежедневието си?

Никак (смее се)! Гледам да се усъвършенствам всеки ден и да черпя нови знания от всякъде и по много. В момента работя в международна компания във Варна. Работното време ми позволява да обръщам внимание и на проекта, което ме устройва засега. Харесва ми да не бездействам, да бъда постоянно зает и да вземам участия в различни инициативи. Чудя се още как ме търпят вкъщи.

ABLE Mentor Варна
ABLE Mentor Варна

Как оползотворяваш свободното си време?

Кое (смее се)!? Разговарях наскоро с една приятелка Нина Гаджева, председател на „Клуб Млад Предприемач“ към ИУ-Варна, точно на тази тема, че вече ако имам свободно време и ми е странно. Тя е на същият принцип. Занимава се с един куп проекти, идеи и т.н. Супер позитивен човек е и мега мотивиращ, ама тя си го знае де. Все си повтарям, че трябва да я включа в проекта за предприемчивите дами, защото има какво да сподели.

TEDx Варна
TEDx Варна

Ако имам свободно време обичам да чета, да спортувам, да съм с приятелите си и семейството. Имам невероятно семейство и приятели, за което им благодаря, че са винаги до мен и ме подкрепят на 100%! В момента живея във Варна и може би една разходка из морската градина доста ме разтоварва, а и от друга страна – ме зарежда позитивно.

Релаксиране
Разходка из морската градина

С какво те мотивира утрото?

Утрото ми е свързано задължително с чаша кафе. Утрото ме мотивира първо да си направя едно мега яко кафе (смее се), а докато го пия ми напомня, че е време за нови предизвикателства, нови знания и нови идеи. Да ти кажа: сега осъзнах, че кафето е моят стимул! 🙂

Най-силните ти черти като предприемач с три думи:

Постоянство, постоянство и да не забравя: постоянство. 🙂

Екипът на Интер Реклама изказва специални благодарности за приетото ти участие, като ти пожелава успешно развитие с онлайн списанието Dolls България и повече дарени усмивки от благотворителната кауза на Dolls Shop!


Интервюирал: Петя Младенова

author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.