Креативен предприемач: за SEO-то, Wickeble и още нещо …

Интервю с предприемача Андрей Димитров

Предприемачът Андрей Дидмитров

Здравей Андрей! Днес ще те представим не като SEO състезател, спечелил 3-то място в Аквичоп надпреварата през 2011 година, но като горд собственик на блог платформата за ревюта – Wickeble.com. Ревюта за различни услуги, мобилни приложения, софтуер, уеб инструменти, сайтове и други, които представяш с максимално обективни оценки и мотивация.

Здравей, Петя. Радвам се, че пак се озовавам в блога ти. 🙂

Опитвам се да пиша качествени материали. Отнема ми много време, но Google ме възнаграждава. Глупавият текст остана по директориите за статии. Аз се адаптирах отдавна – жалко, че други не успяха.

Wickeble набира скоростна популярност в българското Интернет пространство, а и както научихме – ­ скоро бе удостоен с авторитетна връзка от любимият ти SEO инструмент Ahrefs.com

Хората, стоящи зад ahrefs.com, се оказаха пичове. Попаднали са на ревюто ми, явно са си го превели и ми писаха имейл, че са ми поставили връзка в сайта им. Беше огромна радост за мен. Надявам се да имам още такива.

Да преминем към интервюто, като започнем с доста интригуващ въпрос – кога за първи път усети тръпката към Интернет?

Не съм имал такава. 🙂

Коя бе първата ти стъпка към успешна IT кариера?

Все още не съм я направил. Но се опитвам.

Ще разкажеш ли по какви проекти работиш в момента?

Наскоро ме обвиниха, че съм си криел проектите. Затова създадох Wickeble.com – проект, който не крия от никой.

Сам ли реализираш проектите си или с подкрепата на партньор/и?

Основно сам. От време на време ползвам услугите на няколко копирайтъра и това е. Иначе си помагаме с някои колеги – ­ разменяме статии, линкове.

Как се зароди идеята ти за Wickeble и какво те насочи към този бранш?

Както казах и по-горе – бях провокиран от едни “предприемачи”, които без причина започнаха да сипят нападки към мен, че съм си криел проектите. Което не мисля, че е незаконно, но не обичам да бъда нападан, особено без причина. И тъй като директориите за статии умряха, уеб-а имаше нужда от нещо по-различно, нещо което все още го няма. Все пак трябва да има места, от които можем да получим качествени връзки.

Wickeble е точно това. Сайт за ревюта, които основно гледам да са полезни за хората, които са дълги, качествени материали и се позиционират чудесно. Отделно имам две категории готини сайтове и услуги в България, в които дефакто мога да публикувам ревю за каквото и да било – от флаш игри до SEO оптимизация и стигнем до ремонт на покриви и хамалски услуги.

Как Wickeble задоволява търсенето в IT и SEO бранша в момента?

Не можах да разбера въпроса. Сайтът все още е нов и за хубав трафик е абсурдно да се говори (ако ме питаш това). А и ревютата, които се правят са по-специфични. Но все пак, ако някой човек търси информация за даден бранд, то най-вероятно ще намери и моето ревю в първите резултати. Което ревю от своя страна е винаги положително (няма да се пишат негативни ревюта), даващо висока оценка на бранда и не на последно място – дава линк към бранда. Така брандът печели линк от мен (помага за SEO), добра репутация и една идея по-сигурни продажби, защото посетителите са прочели още едно положително мнение за бранда, който търсят в повече.

Какво е важно за едно ревю, за да бъде то максимално провокиращо и успешно?

Аз не целя провокативни ревюта. Не съм жълт сайт, че да грабвам със заглавие. 🙂 За да бъде едно ревю успешно, е нужно първо то да бъде достатъчно дълго. Като втора точка ще кажа, че е нужно ревюто да е много, много, много полезно за хората. Да дава отговори на техни въпроси. Затова гледам да съм максимално изчерпателен, когато пиша. Нужно е самият текст да е качествен (за да не ме удари някоя панда и всичко да отиде по дяволите). Използвам мисловни карти, за да си начертая какво да съдържа ревюто, а когато го пиша, отделям всички точки със заглавия и подзаглавия.

Връзваш ли се на директориите за сайтове?

Че, ако не са те, как ще си оптимизирам сайтовете (смее се).

Какво трябва да се анализира в даден IT проект за намирането на ключови решения в критични моменти?

Сложни въпроси ми задаваш, Петя. 🙂 Ти знаеш много добре, че работя за себе си. С чужди сайтове (клиентски) не се занимавам и няма да се занимавам. В този ред на мисли не ми се налага да анализирам каквито и да е критични моменти. Моите проекти ги планувам още преди да ги започна. Изготвям си план и вървя по него. Ако по пътя не ме удари някой пингвин, досега всичко ми се е развивало както съм го бил планувал.

Какво печели и какво губи SEO бизнесът от промените днес?

SEO-то е като икономиката. Не може всички държави в света да са добре икономически. Винаги едни ще са добре, други ще са зле. Няма как и вълкът да е сит, и агнето да е цяло. Това си е закономерност от край време. SEO-то става все по-лесно за старите кучета и все по-трудно за новите и по-неопитните.

Как оценяваш развитието на SEO в България?

Съдейки по това, колко обяви за копирайтъри идват в searchengines.bg, то предполагам, че се развива. Но не мога да го твърдя със сигурност, тъй като нямам допирна точка с търсене и предлагане. Трябва да попиташ някой, който предлага SEO услуги.

Кое е най-силното качество на успешния SEO оптимизатор?

Интуиция и опит!

Какви умения според теб трябва да притежава един начинаещ, за да стартира собствен уеб проект?

Трябва да има най-малко 5 наказани сайта, за да може 6-тият евентуално да не е наказан. А това, дали от там насетне проектът ще се развие, е отделен въпрос. Човек, за да печели, първо трябва да се научи да губи. Аз печеля и губя постоянно. Днес съм на печалба, утре съм на загуба. Сменят се алгоритми и понякога сигурни проекти умират за един ден. По принцип да имаш уеб проект, който да те храни е много рисковано, защото всички сме зависими от Google.

При нормалния бизнес например не е така. Ако произвеждаш нещо и го продаваш, то колкото повече произвеждаш, толкова повече ще продаваш. Можеш да инвестираш и да наемеш хора, и да увеличиш производството си, и така да увеличиш продажбите си. И като цяло, почти няма кой да те спре.

При сайтовете това далеч не е така. Например, ако решиш да инвестираш в даден сайт, то най-логично би било това да са линкове, защото само те биха помогнали за по-добрата позиция на сайта. Дори да инвестираш много пари в качествени връзки, не се знае в кой момент можеш да гризнеш дървото. Точно, защото си зависим от биг брадър и той решава какво да прави с теб.

С какви препоръки ще се обърнеш към бъдещите уеб мастъри?

Да не приемат всичко за чиста монета. Монетата винаги има две страни. Понякога, когато четеш нещо за SEO, ти се струва много достоверно да е истина, но това е защото авторът съумява да използва добре думите си и е обигран в писането. Трябва всеки сам да стигне до истината. Проба-грешка, това е.

Как съчетаваш работата с личния си живот?

Трудно. 🙂

Сбъднати мечти? Коя е най-силната ти мечта в момента?

Ще ти я кажа в следващото интервю. 🙂

Благодаря ти за чудесният разговор! Екипът на Интер Реклама сърдечно ти пожелава просперитет както във всяко уеб начинание, така и в живота!


Интервюирал: Петя Младенова

author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.