Надомна работа: Плюсове и минуси, за какво трябва е подготвен търсещият в Интернет


Големите портали за работа, социалните мрежи и сайтовете за обяви предлагат стотици свободни позиции за надомна работа. На практика намирането на работа без инвестиции и измама, получаването на достойна заплата с регистрация в съответствие с Кодекса на труда, разбираема и достъпна система за заплащане (без скрити и „нереални“ премии и бонуси) не е толкова сложно.


надомна работа

С прости думи надомната работа е дистанционно (отдалечено) изпълнение на еднократни поръчки или постоянно сътрудничество по трудов договор, при което служителят и работодателят не се срещат, а плащането се извършва с карта или електронен портфейл.

Формата на сътрудничество получи максимално разпространение в областите ИТ, продажби, счетоводство, набиране и обучение на персонал, уеб дизайн, маркетинг и реклама.

Търсенето на работа става чрез различни борси, сайтове за обяви, услуги за набиране на персонал. Дистанционната работа с прости думи е работа извън офиса и комуникация с него. Днес това означава работа в интернет. Ако човек обича това, което прави, знае точно какво струва и на какво е способен, Интернет ще му предостави начини да насочи собствения си потенциал към печелене на пари.

Темата е особено актуална за младите майки, на които не е дадено място за дете в детска градина, за да насочат натрупаната си енергия за генериране на доходи, тъй като социалните помощи не им позволяват да издържат и развиват напълно децата.

Прочетете още: Работим от вкъщи с бебе на ръце: пет бизнес идеи за амбициозни мами

Предимства на дистанционната работа чрез Интернет:

  1. Комфортна уютна среда.
  2. Размерът на дохода зависи само от способностите и старанието на изпълнителя, който е намерил редовни клиенти и добри условия на работа.
  3. Възможност за намиране на работа от дома по целия свят.
  4. Управление на собствения график и самостоятелно планиране обема на работа.
  5. Липса на първоначални инвестиции и специално оборудване. Достатъчно е наличието на компютър или лаптоп, достъп до интернет и, ако е необходимо: слушалки и имейл адрес.
  6. Спестяване на време и пари за посещение в офис и закупуване на костюми.
  7. Работа навсякъде – на морето, под палма.
  8. Липса на психологическо влияние на началници и конфликти с колеги.
  9. Получаване на доходи без специални умения, възможност за подобряване на професионалните познания, чужд език.

Недостатъци на работата от вкъщи:

  1. Няма общуване на живо.
  2. Не винаги има достатъчно мотивация, няма „морков и тояга“.
  3. Фигурата и външният вид се влошават, появяват се мързел и здравословни проблеми, нарушаване на ежедневието. Например заседналата работа води до проблеми с гръбначния стълб.
  4. Ограничено кариерно израстване.
  5. Липса на социален пакет и опит при работа неофициално.
  6. 100% отговорност за свършената работа, никаква помощ от колеги.
  7. Незначително време за придобиване на умения за дистанционна работа с минимално заплащане, анализ на детайли, формиране на рейтинг, клиентска база.
  8. Чрез реализиране на някои идеи може да се стигне до блокиране на акаунти, много спам и минимален доход, достатъчен само за плащане на комуникационни услуги.

Предпазване от измамници в Интернет

Търсещият надомна работа винаги трябва да е нащрек и да се отнася сериозно към избора на клиент, тъй като в Интернет е пълно с измамни схеми. Предимно начинаещите стават жертви на измамници. Ето защо, за да не попадне на тяхната стръв, важно е да внимава за следните моменти:

Ако изпълнителят/клиентът предложи да му се преведе авансово плащане, за да започне работа, то със 100% гаранция може да се прецени, че е измамник.

Ако търсещият дистанционна работа е успял да намери работодател, който предлага добро заплащане и работа директно, а не чрез различни борси, тогава той трябва да поиска авансово плащане 10-30% от стойността на поръчката.

Избягване на оферти за лесна работа срещу големи пари. Ако работодателят не разкрие информация за своята компания, това означава, че тя или изобщо не съществува, или се извършват незаконни дейности.

Съществуват много измамни схеми, така че, за да не попадне на тях, се препоръчва търсещият да ги проучи и избягва. И преди да започне сътрудничество с клиента, да разгледа отзивите за него и вземе предвид опита на други фрийлансъри, работили с него.

Съвети за търсене на надомна работа

Нито един свестен работодател не изисква инвестиции от служител или изпълнител – за обучение, достъп до досиета, документи, застраховка гражданска отговорност и т.н. Всяко предплащане, без значение каква цел може да има, е действие на измамници.

За да придадат патос и сериозност, много измамници практикуват формуляр за договор, който трябва да бъде попълнен и изпратен до тях за подпис от работодателя. Договорът следва да съдържа клаузи като график на работа, длъжностни задължения или съдържание на поръчката, размер на възнаграждението. Ако тези критерии не са изпълнени, те искат да получат информация, която след това да използват за собствени цели.

Твърде многото положителни отзиви за даден работодател или компания най-вероятно са „купени“ от фрийлансъри чрез различни борси.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.