Копирайтър фрийлансър – защо не


копирайтър фрийлансър

Да предпочетем ли свободната практика

Нееднократно се изразява идеята, че копирайтингът ще съществува, докато съществува човек. Да станат фрийлансъри изкушава много копирайтъри. Свободната практика им позволява да задават собствените си темпове на работа и често пъти да печелят повече, отколкото ако са на трудов договор във фирма.

Независимо дали вече работите в агенция, в която сте уморени да се трудите дълги часове по невдъхновяващи проекти или тепърва започвате, фрийлансингът може да бъде чудесен вариант.

Талантът за писане на завладяващи рекламни текстове за широк спектър от клиенти е най-важното умение, което трябва да притежавате, без значение дали работите на свободна практика или за други хора.

Въпреки това, независимо колко талантливи сте, подготовката да започнете самостоятелна дейност е по-лесна, ако следвате някои основни стъпки.

  • Портфолио. Започнете с разработването на дигитално портфолио чрез сайтове като Krop, SquareSpace, WordPress и други. Всички имат платени и безплатни шаблони, съобразени с различни кариери, което ви позволява да изберете един, който да покаже вашия талант като копирайтър.
  • Създаването на собствена рекламна кампания е чудесен начин да покажете своите умения. В края на краищата вие сте собственият си маркетинг екип сега.
  • Допълнителните задължителни документи за започване на работа включват компютър, принтер, визитки, бланки, канцеларски материали и други консумативи за вашия домашен офис.

План за действие

Като фрийлансър управлявате собствен бизнес и се нуждаете от план за действие, подобно на големите фирми. Важните елементи, които трябва да бъдат част от вашия план, включват:

Определете цели: Дайте приоритет на работата, която наистина искате и също така избройте тези, с които не сте готови да се заемете. Ако фрийлансирането е вашата цел, определете колко работни часове са ви необходими и с какъв обем можете да се справите.

Ако фрийлансърството е временно, задайте времева рамка и посочете крайната си цел.

Списък с клиенти: Създайте списък на потенциални клиенти и бележки за техните нужди, силни и слаби страни. Подсещайте ги редовно за вас, за да сте сигурни, че знаят, че сте на разположение.

Комуникация: Възможно най-скоро отговаряйте на обаждания и имейли.

Приходи: Трябва да определите желан бюджет, който да бъде подробно описан. Изчислете колко е необходимо да печелите всяка седмица, месец, тримесечие и т.н., за да бъдете печеливши.

Важно е да определите правилно вашите тарифи със стартирането на дейността.

Разработване на договор за свободна практика: Въпреки че няма да подписвате трудов или граждански договор с потенциалния клиент, е добре да разработите собствен такъв, за да сте сигурни, че и за двете страни всичко е уредено от самото начало.

Добре е да се консултирате с адвокат относно договора, който разработвате. Трябва да отнеме не повече от час или два, за да може един адвокат да прегледа какво сте разработили и да предостави обратна връзка.

Създаването на договор за свободна практика е от ключово значение за успеха на всеки фрийлансър. Това е първата ви линия на защита, ако някога се озовете с клиент, който избягва да ви плаща.


author

Радина Борделова

Бакалавър по "Журналистика" и магистър по "Маркетинг и реклама". Работила като журналист в различни телевизии и онлайн издания. Професионален опит има в сферата на пиара. Предлага създаване на авторски текстове и поддържане на страници в социалните мрежи.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.