SEO е задължителна част от маркетинг микса на всяка компания


Дискусия с Добри Панов

Добромир Панов - SEO меринджей в Промо Пойнт ООД

Счетоводител по професия, творческа личност и психолог по душа, Добромир Панов се специализира през годините в онлайн маркетинга. Днес той е главен SEO меринджей в Промо Пойнт ООД. От време на време пише в личния си блог dpanov.com. Може да го откриете във Facebook и Google Plus.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

SEO е начин на живот… Глупости, стига с шаблони. 🙂 SEO е част от всеобхватните похвати за онлайн реклама. За мен е задължителна част от маркетинг микса на всяка компания, че дори и на малък фирмен уеб сайт.

Как следиш промените в алгоритъма?

Като се има предвид, че в Google правят стотици обновявания на алгоритъма си, то наистина е голямо предизвикателство човек да следи за всички. А и не е нужно според мен. Големите промени обикновено са най-важни. А като има нещо важно и голямо, целият seo бранш го обсъжда. Няма начин да го пропуснеш. 😀 Останалото е въпрос на количествени тестове от всякакво естество. Това е и най-хубавата част. 🙂

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

Обичам да тествам нови инструменти, експериментални програми и прочие. Наред с най-масово използваните в бранша (които въобще няма да си правя труда да споменавам) може да бъде открито нещо ново, добро, полезно. Обикновено и на много добра цена. Колкото повече инструменти се използват, толкова по-добър анализ може да се направи.

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

Няма идеална скорост. Или поне не си представям как някой може да я формулира. Всеки сайт има структура, която може да бъде оптимизирана до постигане на оптимална скорост. Все пак да не забравяме, че увеличавайки скоростта е възможно да загубим нещо друго. А най-важното за мен е UX – потребителското преживяване. Колкото по-доволен е потребителят, толкова по-доволни ще бъдете и Вие. 🙂

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

100%. Дори от Google го потвърдиха. Но реално до каква степен това е отличен сигнал за търсачката, е много спорен момент. А и с оглед заплахата от промените, които ще настъпят скоро (проблемът със зареждането на сайтове без SSL сертификат) ще стане още по-интересно каква ще е тежестта на този елемент в алгоритъма.

Според някои западни оптимизатори социалното съдържание може да се превърне в нова SEO стратегия – при търсене за определена компания в Google, нейната Facebook или Twitter страница ще излиза в първите две позиции. Възможен ли е такъв резултат, след като компанията има уеб сайт?

Абсолютно всичко е възможно. Защо? Защото Google е продукт на компания. Тази компания може да направи каквото пожелае със собствения си продукт. Докъде ще стигне никой не знае и може да се гадае. Но ако трябва да бъда честен, то не мисля че ще предложат на конкурентни компании челни места. По-скоро ще предлагат техните си услуги и продукти. След тях дали ще е уеб сайт, социална мрежа, запис от директория или нещо друго, ще зависи от други фактори. И все пак един бранд се гради навсякъде и по всякакъв начин, тъй че налагането му изисква отлично присъствие навсякъде в мрежата.

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

SEO преди беше ключови думи, позиции, регистрации в директории. Сега оптимизацията е неделима част от маркетинга, както вече споменах. SEO трябва да помага за повишаване на конверсиите, увеличение на приходите и ROI. Важно е да си на първо място, но е много по-важно да достигнеш до правилния таргет, да повишиш оборота и да направиш възможно по-голям брой клиенти доволни.

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

Зависи от конкретния случай. Мога да предложа както едното, така и другото…, в краен случай и трето. 🙂 Третото е редизайн, нова визия, нови функционалности, изобщо подобряване с цел по-добър UX. Става все по-голям процентът на хората, които използват смартфони да посещават сайтове, да пазаруват от магазини, да изживяват мечтите си онлайн. Трябва да се работи в насока за по-добро потребителско изживяване.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Възможно е, за известно време. Както всичко останало. 🙂 В последните години търсачката така се промени, че човек може да се задъха от следене на важните промени, какво остава за някои по-маловажни. Google ще наблягат на AMP, докато не измислят нещо по-добро, тъй че трябва и ние да се напасваме до известна степен спрямо тях.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Нека разкрият публично алгоритъма си за определяне на коректност и лоялност и може да си помисля да одобря подобна услуга. 🙂 Няма как един сертификат да гарантира позиции, клиенти, печалба. Няма как и човек да се довери на една хартийка, която дори аз самия мога да си напечатам. Не виждам и смисъл да коментираме подобни фирми, тъй като само им правим реклама, по която явно хиляди хора се подвеждат.

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Доста се чудих да отговарям на този въпрос. Защо ли? Защото е крайно несериозен. 🙂 Дори в самата страница на Google My Business пише доста ясно, че услугата е напълно безплатна: „Anyone can use Google My Business for free.“. Но ако някоя фирма желае максимално оптимизиран и правилно създаден листинг, то не виждам причина защо да не плати на професионалист, който да го направи. Съвсем сериозно може да се подчертае професионалист, а не бай Иван от съседния блок. 🙂 Като бай Иван може всеки да го направи. Професионално – малко хора могат да го направят.

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Разнородно – зависи как са направени и дали постигат своята цел. Виждам съм страхотни изпълнения (време е и теб да похваля 🙂 ), които доминират тотално. Виждал съм и плачевни опити, които са довели до едно голямо нищо. Лендинг страниците са много важни и хората трябва непременно да ги използват, но отново опираме до нуждата от услуги на професионалисти.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Защо да имаме изместване? Не съм особено съгласен. Просто всички вече започнаха да оценяват видео съдържанието. Наистина до момента се подценяваше адски много, но се вижда, че хората обичат повече да гледат, отколкото да четат. Дори в някои случаи е много по-добре да видиш изпълнение, отколкото да четеш суха материя. Създавайте качествено съдържание, пък да видим дали няма да успеете. 🙂


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.