Кои са най-търсените ИТ позиции от фирмите у нас

ИТ позиции
ИТ сферата в България прогресира с изключително бързо темпо, което се доказва с откриването на нови ИТ позиции. Факт е обаче, че има дефицит на ИТ кадри и това е причината за появата на много агенции, които имат задачата да подбират технически кадри и да оценяват уменията им.

Предпочитаните професии са в сферата на информационните технологии, като тази сфера се разделя на два вида. Първият е свързан с хардуерната част на един компютър, а вторият вид е относно софтуера. Професиите, свързани с хардуерните продукти са значително по-малко, като те се отнасят предимно към поддръжката и създаването на компютри, лаптопи, смартфони и други дигитални устройства.

Според последните проучвания работните места в софтуерния бранш растат с около 4,8% годишно. Най-търсените в ИТ сектора са уеб програмистите. Тяхната работа е изцяло свързана с интернет пространството, създаването на нови уеб приложения и различни по функционалност сайтове. В сайтовете, предоставящи предложения за работа, често се забелязват обяви, в чиито заглавия се акцентира именно върху думата „devoloper”.

Уеб разработчиците също са много търсени, като самата дума разработчик обхваща голям диапазон от информационните технологии. Разделят се на приложни и системни разработчици.

В зависимост от функциите, които изпълняват, софтуерните разработчици могат да бъдат: бизнес анализатори, web програмисти, софтуерни архитекти, специалисти по бази от данни, специалисти по поддръжката и други. Именно тези различни типове разработчици се явяват сред най-търсените професии в ИТ сектора.

България е малка страна, но за сметка на това ИТ сферата се развива със светкавична скорост, което е предпоставка за процъфтяващата ни икономика. Високият стандарт на живот е бъдещето, което ни предлага ИТ секторът, както и знанията, полезни за ежедневието ни.

author

Александра Тошкова

Александра е родом от град Враца. Завършила е езикова гимназия „Йоан Екзарх“ с профил английски и немски език. Понастоящем живее в София като студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Информатика. От ранна детска възраст се занимава с изучаването на информационните технологии, като е участвала в редица състезания и обучения. В свободното си време обича да проучва разни неща, които привличат вниманието ѝ. Имейл за връзка: saaniii[@]abv.bg

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.