ИТ професии за жени


ит професии за жени
Жените в някои IT области вършат много по-добра работа от мъжете

ИТ професиите са престижни, а търсенето на технологични професионалисти е огромно и продължава да нараства.

Времената на жилищното строителство и ограниченията на „нежния пол“ при избора на професии отдавна са в миналото. Сега никой не се изненадва от жени, управляващи големи компании или дами пилоти, космонавти и капитани на кораби.

Въпреки това в сферата на програмирането и информационните технологии все още се срещат утвърдените стереотипи.

Жените в SEO индустрията

Жените в SEO индустрията
Жените в SEO съставляват 30% (moz.com/blog/seo-gender-gap)

Ако се питате, могат ли жените да работят в нови специалности и да градят кариера в SEO индустрията чрез различни ИТ професии, отговорът е “да, могат”. Основното, което им е необходимо са отдаденост и интерес в областта на информационните технологии, която набира популярност по целия свят.

Всъщност винаги е имало момичета в IT. Нека си припомним известната Ада Лъвлейс. Тя е първата в света жена програмист. Универсалният език за програмиране „Ada“ е кръстен на нея.

Ползи и възможности

Оказва се, че броят на момичетата, които биха искали да се занимават с информационни технологии, винаги е по-малък от броя на момчетата. Ситуацията се променя драстично през изминалите години. Това се случва благодарение на огромен пробив в областта на информационните технологии и увеличаване на нуждата от добри специалисти.

Популярността на професиите в сферата на ИТ технологиите е разбираема: перспективи за кариера, висока заплата, интересни проекти, гъвкав график и в някои случаи възможност за работа от разстояние.

Факт е, че няма ограничения за жените в seo индустрията. Предразсъдъците и социалните стереотипи за женското мислене остават в миналото. Днес все повече момичета избират специалности, като се отдалечават от традиционните женски професии. Те получават техническо образование, изучават системи за управление и програмиране.

ИТ курсовете са достъпни за всички, независимо от пола. Придобитите знания, отдадеността и желанието за усъвършенстване дават пълна възможност на дамите да работят успешно в IT сферата, както и на жените в SEO индустрията да избират специалности.

Най-популярните IT професии за жени

Въпреки, че жените се срещат сред представителите на всяка специалност, някои от професиите те избират доста често. Според статистиката, в света има по-малко жени, работещи като програмисти или системни администратори. По-често дамите се спират на професии с нетехнически направления.

За момичетата, които все още не са решили коя професия в ИТ сферата да изберат, предоставяме списък с най-предпочитаните.

HR мениджър

Всички кадрови въпроси от търсенето на нови служители до организацията и подобряването на ефективността на работата на персонала, са в компетенцията на HR мениджъра. Основните изисквания са организация, умение за комуникация с хора, познания по трудово право.

PR мениджър

PR мениджърите отговарят за имиджа на компанията. Те взаимодействат с пресата, властите, обществеността и формират положително мнение за бранда. Ето защо е най-добре тази специалност да бъде избирана от общителни момичета с богато езиково-литературно и психологическо познание.

SEO специалист (SEO маркетинг)

Основната задача на оптимизатора е да изведе уеб сайта на водещи позиции в резултатите от търсенето, като отдели минимално време и пари за него. Можете да научите SEO само за няколко месеца, като преминете през силно фокусирани практически курсове.

Ако сте упорити, целенасочени, знаете как да планирате работата си и искате да взаимодействате с интересни проекти, то тази ИТ професия е за вас.

Мениджър продажби

Мениджър продажби е лицето, което продава стоки или услуги. Той намира нови клиенти, сключва сделки, поддържа документация и т.н. За да управляват процеса на продажби и да осигуряват на компанията високи печалби, жените трябва да познават принципите на оборота и спецификата на пазара.

QA Tester

Тестерът се занимава с разработване на методи за изпитване и тестване на ИТ продукти. Симулирайки различни ситуации, той идентифицира недостатъци в програмите. Наред с това е внимателен и усърден. Той трябва да владее технически английски език, езици за програмиране и техниките за тестване.

Копирайтър

Копирайтингът (copywriting) е сред най-популярните професии за жените в SEO индустрията. Копирайтър е автор на текст, оптимизиран за запитвания, рекламни лозунги, информационни статии и други. От него се изисква творческо и креативно мислене, безупречно езиково познание и основите на маркетинга.

Мениджър на съдържание

Основната отговорност е разработването на стратегия за съдържание, попълване на уеб сайт или профил в социалната мрежа с текстова и графична информация – статии, новини, снимки, видео клипове и т.н.

За да станете такъв специалист, трябва да разбирате принципите на търсачките, да познавате основите на маркетинга и HTML оформлението, и да имате умения да използвате графични редактори.

Дизайнер на интерфейс

Най-добрата работа за момичета с артистичен вкус и творческа природа. За да научите как да създавате удобни и разбираеми за потребителя интерфейси, трябва да вземете предвид интересите им, да знаете как да работите с редактори, графичен дизайн и основите на ползваемостта.

Уеб Дизайнер

Уеб дизайнерите се занимават с оформлението на сайта във формат, необходим за правилното му показване. За тази професия трябва да умеете да работите с инструменти за оформление и графични редактори, както и да знаете езика за маркиране.

Уеб анализатор

ИТ специалист, който събира и анализира данни за посетителите на сайта. Анализирането се извършва с цел увеличаване на конверсията и печалбата от проекта. Специалността е подходяща за жени със сериозно мислене и внимание към детайлите.

PPC специалист

ИТ специалист, отговарящ за персонализиране на рекламата в търсачката на Google за привличане на целеви клиенти. Професията е подходяща за усърдни и общителни момичета със стратегическо мислене.

Ръководител на проекти

Най-често жените в SEO индустрията с опит в други области на ИТ избират професията ръководител на проекти. Упражняването на цялостно управление на проекти не е лесна задача и изисква високо ниво на организация и квалификация.

За целенасочени момичета с аналитично мислене подобна задача е напълно по силите им, тъй като те имат развита способност да общуват с хора, да предсказват развитието на проект и да следват плановете за неговото изпълнение.

Заключение

Разбира се, това не е пълен списък с ИТ професии, в които жените могат успешно да се реализират. Най-интересното е, че към момента според статистиката тези специалности са смятани за най-добрите и най-търсени сред представителките на нежния пол.


author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.