ИТ професии и заплати по специалности


ИТ професии и заплати

През 2016 година България бе обявена за една от най-атрактивните аутсорсинг дестинации в Европа с тенденцията да запази и дори да увеличи позициите си и на международно ниво. Но облачните технологии и дигиталното обслужване на клиентите (така наречените customer support centers/departments) съвсем не са единствените добре развиващи се ИТ сфери у нас.

Факт е, че ИТ професиите в страната са сред най-желаните, изместващи доскорошните лидери професии като адвокат, митничар и лекар. Разбира се, нарастващите и все по-осезаемо доближаващите се до европейските заплати в ИТ сектора са фактор номер едно, превръщащ го в толкова желан път за кариерно развитие.

По последни данни, средната ИТ заплата у нас варира около сумата 2700 лева. Всички анализи са категорични, че тя главоломно ще се покачва, но с нея и необходимостта от повече умения и квалификации, които ще бъдат изисквани като базисни за новите заети лица на трудовия пазар в дигиталния сектор.

Факт е, че в момента кадри не стигат, въпреки че за последните 10 години ИТ секторът се е увеличил числено 10 пъти и в момента достига 70 хиляди души, даващи цели 3.5% от националния БВП.

Средностатистическият профил на зает в ИТ сектора е на млад работоспособен българин под 35-годишна възраст, не задължително с техническо образование, живеещ в един от големите градове: Пловдив, София, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора.

Кои обаче са конкретните най-популярни у нас ИТ професии и какви заплати взимат специалистите?

Известно е, че заплатата в ИТ сектора у нас почти винаги се определя не само на база заеманата длъжност и брой отработени часове (в сферата почти винаги се работи и уикендите, както и се дават нощни смени), но и от гледна точка на комплексните умения на служителя, неговият опит.

Отделно средната заплата на един ИТ специалист никога не остава такава, каквато е по договор или предварителна уговорка, тъй като в сектора почти винаги съществуват бонус системи, така нареченото надграждане на основната заплата на база завършен, респективно успешен проект.

Ето в най-общи линии как изглежда скалата със заплатите в ИТ сектора у нас предвид най-често срещаните специалности:

Програмист – заплатата му варира от най-ниската 900 лева до максималната 4000 лева, като минималната ще вземе младши програмист с JavaScrypt и ще увеличи възнаграждението си на 1500 или 2000 лева, ако владее и допълнителни езици като PHP, респективно C++.

Ако отделно е и инженер по качество, програмистът у нас може да вземе и 4000 лева.

Служител отдел по поддръжката или така нареченият customer support service служител (representatives, technical support и т.н) обикновено стартира с ниската за сектора, но средна за страната заплата от 700 лева и може да достигне до сумата от 2000 лева, ако се издигне на мениджърска позиция.

SEO специалист е може би служителят, който се разписва с най-разнообразни суми като заплата поради естеството му на работа (работи по проекти), но средно към 2017 година той си докарва до 1500 лева.

Маркетинг специалист, специалист по дигиталната реклама и социалните мрежи – и тук е важен опитът и годините, натрупани в сектора, но заплатата е от 800 до 2000 лева.

Графичен дизайнер – качествата на този специалист могат да го изстрелят до заплата от порядъка на 2300 лева като стартова заплата, но в случая не само компетенциите, но и компанията, в която е зает служителят, определят крайното му възнаграждение.

Системен администратор – това е една от най-старите ИТ позиции. В момента системният администратор получава заплата в рамките на 2000-3000 лева с включения годишен бонус, тъй като при него няма отделни проекти за набавяне на допълнителни бонусни суми.

Help desk специалист – в по-малките компании те взимат твърдо възнаграждение от 1000 лева, но в по-големите могат да получат и до 2200 лева.

Техниците – софтуер и харудер – получават около 1500 лева.

Специалисти в ERP, CRM, HRMS системи достигат най-високи доходи. Техните заплати могат да надвишат 30 000 лева годишно.


author

Виктория Дичева

Преводи от и на английски и руски език. Писане на авторски статии, ревюта, рекламни текстове и перифразирането им за уеб.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.