Кои са най-търсените позиции за дистанционна работа с компютър


дистанционна работа с компютър

ИТ сферата е универсална, тъй като предлага работа както сред екип в офис, така и дистанционна работа от дома. Компютър с интернет връзка и основни технологични умения са достатъчни за една напълно отговорна позиция в ИТ сектора. Въпреки съмненията на обществото, че да се изкарват пари от дома е мисия възможна, в днешно време тя вече е факт.

Най-търсените позиции за дистанционна работа с компютър са програмистите на свободна практика. Всеки един от тях се развива в различна сфера: разработчик на потребителски интерфейси, уеб сайт разработчик, сървърен разработчик, мобилен разработчик, разработчик на игри, разработчик на вградени системи, специалист по бази данни и други. Работата им е свързана с разработването на кодове, сайтове, игри, приложения и редица други, като след това те оценяват труда си и продават готовите проекти. Някои от тях се представляват от фирми, което води до повече поръчки, както и доходи.

Търсят се и позиции за програмисти, които се заемат с поддържането на даден сайт или с постоянното актуализиране на приложения или игри. Предимството е в постоянната им практика, като в същото време се занимават и с други проекти, носещи им допълнителни доходи.

Позициите за дистанционна работа с компютър, които се търсят от фирмите и големите компании, често са свързани със създаване и поддръжка на уеб сайт или мобилно приложение, рекламиращо същността на тяхната работа и предлаганите услуги. За да привличат повече нови клиенти към своите сайтове, фирмите често прибягват до услугите на SEO специалисти, работещи в екип с програмист. Тяхната работа се състои в оптимизирането и поддържането на даден сайт на челни позиции в най-популярните търсещи машини, като при необходимост програмистът прави промени по програмния му код в синхрон с напътствията на SEO специалистите.

Основното предимство на дистанционната работа в ИТ сферата: всеки, който притежава нужните технически умения, може да се занимава с няколко проекта, според времето и възможностите си. Парите, които се печелят, варират от 45 лева на час или фиксирана базова цена с доплащане (за завършен проект) в зависимост от сложността, качеството и продължителността на даден проект.

Дистанционната работа не е толкова разпространена у нас, както в другите икономически развити държави. В бъдеще обаче се очаква нарастване на необходимостта от представители на свободно практикуващите програмисти, тъй като ИТ сферата се развива доста динамично. Следователно се увеличава и потребността от различни видове специалисти в софтуерната индустрия, без значение дали ще работят от офис или от дома.


Редакторска намеса: Петя Младенова


author

Александра Тошкова

Александра е родом от град Враца. Завършила е езикова гимназия „Йоан Екзарх“ с профил английски и немски език. Понастоящем живее в София като студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Информатика. От ранна детска възраст се занимава с изучаването на информационните технологии, като е участвала в редица състезания и обучения. В свободното си време обича да проучва разни неща, които привличат вниманието ѝ. Имейл за връзка: saaniii[@]abv.bg

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.