Развитието на информационните технологии след 50 години


информационни технологии

Информационните технологии са сфера, която в днешно време се развива с изключително бързи темпове. Всеки ден се появява нещо ново на пазара, което влияе на нашето ежедневие и на начина, по който живеем. Технологиите са едно от нещата без, които не можем да си представим нашето бъдеще.

Още от древни времена хората започват да измислят и сътворяват открития, които пряко се отразяват на нашия живот и тази тенденция продължава през цялото съществуване на човека. Така стигаме до днешни времена, в които технологиите са толкова напреднали, че може би нашите прадеди не са могли да си представят това, което очаква тяхното поколение.

На база новите открития, всеки един човек може да си представя едно различно бъдеще с летящи коли, квантови компютри, машини, които ни връщат в миналото и други научнофантастични изобретения. В близките 50 години обаче технологиите едва ли ще са на такова ниво. Виждайки съвременния свят, бъдещето, което ни предстои е свързано с по-лесно обясними машини и системи.

Сферата на информационните технологии е сфера, която еволюира постоянно. На пазара излизат нови поколения компютри, лаптопи, смартфони и други подобни устройства. В следващите 50 години тези устройства няма да бъдат много променени. Стилът, видът, размерите, както и формата ще бъдат леко променени, но няма да се забелязват някакви драстични изменения. Функцията им обаче може да се промени и то в големи мащаби.

Днес сме свидетели как хора отключват автомобилите си, дори и домовете с помощта на смартфоните си. Какво ще бъде обаче, ако можем да контролираме всичките си домакински уреди с помощта на една единствена команда и то подадена от нашите телефони. В следващите няколко години това е напълно възможно. Изобретяването на роботи, които да вършат всичката домакинска работа вместо нас самите е в процес на изпълнение. Създаването на устройства, които да изпълняват по-голяма част от работата в един завод, също е в процес на изобретяване.

В общи линии животът на хората се променя всеки миг. Този процес се забелязва още от самото съществуване на човека и ще продължава до самото му прекратяване. Близките 50 години са период от време, в което се очаква драстична промяна на начина ни на живот. Технологиите, които се предполага да заместят усилията и труда на хората, са в процес на осъществяване. Така нашето бъдеще се очаква да еволюира, като тези технологии стоят в основата на тези обновления.


author

Александра Тошкова

Александра е родом от град Враца. Завършила е езикова гимназия „Йоан Екзарх“ с профил английски и немски език. Понастоящем живее в София като студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Информатика. От ранна детска възраст се занимава с изучаването на информационните технологии, като е участвала в редица състезания и обучения. В свободното си време обича да проучва разни неща, които привличат вниманието ѝ. Имейл за връзка: saaniii[@]abv.bg

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.