OpenAI стартира нова версия GPT-4 на чатбота ChatGPT

OpenAI, която стои зад популярния чатбот ChatGPT, стартира нова версия на своята технология за изкуствен интелект, като заявява, че тя е по-мощна и предсказуема от предишните версии и може да анализира изображения и да обработва по-обемни блокове текст. В публикация в блога си компанията представи по-мощна версия на технологията, която стои зад ChatGPT, наречена GPT-4. Актуализираният чатбот е „по-креативен и сътрудничещ“ от предишните версии, когато се касае за задачи като композиране на песни или писане на сценарии. Потребителите могат да сканират снимка на хранителни съставки например, след което да получат предложения за потенциални ястия и рецепти, които могат да бъдат приготвени от тези съставки. Възможността за анализ на изображения все още не е широко разпространена.

нова версия GPT-4 на чатбота ChatGPT

GPT-4 прави по-малко грешки от предшественика си GPT 3.5, но все още работи оптимално, когато се използва в сътрудничество с хора, които могат да проверяват работата му, споделя съоснователят на OpenAI Грег Брокман. „Той не е съвършен, но и вие не сте, а заедно с него това е инструмент за усилване, който ви позволява да достигнете нови висоти“, казва той. Ръководители на технологични компании, които са имали възможност да тестват чатбота преди пускането му, заявяват, че най-новата версия на компанията изглежда като впечатляващ ъпгрейд.

„GPT3 или 3.5 приличаше на шестокласник, докато 4 е като интелигентен десетокласник“, казва Кийт Пирис, съосновател на стартъпа за изкуствен интелект „Tome“, който създава инструменти за презентации и тества GPT-4. Той твърди, че новата версия може да анализира 25 страници текст в сравнение с трите страници в предишните итерации. Подобрението на GPT-4 в областта на математиката и решаването на проблеми ще смекчи критиките относно точността, смята анализаторът на Oppenheimer Тимъти Хоран в изследователска бележка.

При обявяването на GPT-4 OpenAI подчертава, че системата е преминала през шестмесечно обучение за безопасност и че при вътрешните тестове вероятността да отговори на искания за забранено съдържание е с 82% по-малка, а вероятността да даде фактологични отговори – с 40% по-голяма, отколкото при GPT-3.5. Може би е твърде рано да се съди за технологията, тъй като тя все още не е тествана в реалния свят, казва Стивън Вебер, професор в Калифорнийския университет в Бъркли, който специализира в областта на международния бизнес и информационната сигурност. „Как ще функционира в действителност в естествена среда може да бъде съвсем различно, както видяхме при предишните версии“, казва той.

По отношение на MMLU benchmark, на английски език с въпроси с избор между няколко отговора, обхващащ 57 теми, ChatGPT-4 не само превъзхожда съществуващите модели със значителна разлика на английски език, но също така демонстрира високи резултати на други езици. При преведените варианти на MMLU GPT-4 надминава най-съвременните постижения на английски език на 24 от 26 разглеждани езика.

GPT-4 постига и напредък в публични сравнителни тестове като TruthfulQA, който проверява способността на модела да отделя фактите от неправилно подбран набор от твърдения. Тези въпроси се съчетават с фактически неверни отговори, които са статистически убедителни. Базовият модел на GPT-4 е само малко по-добър в тази задача от GPT-3.5, но след RLHF обучението се наблюдават големи подобрения спрямо GPT-3.5.8.

Въздействието на GPT-4 върху икономиката и работната сила следва да бъде от решаващо значение за създателите на политики и други заинтересовани страни. Въпреки че съществуващите изследвания се фокусират предимно върху това как AI и генеративните модели могат да увеличат капацитета на работните места, GPT-4 или последващите модели могат да доведат до автоматизация на някои работни позиции. С течение на времето се очаква GPT-4 да засегне дори професии, които в миналото са изисквали дългогодишен опит и образование, като например правните услуги.

Проучванията показват ролята, която AI и генеративните модели, включително GPT-3 и GPT-3.5, могат да играят в подкрепа на служителите – от повишаване на квалификацията в кол центрове до помощ при писане и кодиране. Тази помощ може да бъде положителна за работещите, като доведе до по-добро подбиране на кандидатите за работа и подобряване на цялостната удовлетвореност от работата. Въпреки това, дори използването на изкуствен интелект като фактор за повишаване на производителността изисква от работниците да се приспособят към новите работни процеси и да повишат уменията си.

Снимка на starline от Freepik

author

Г. Киров

Уеб девелопър, онлайн реклама и PR. Изработва ефективни лендинг страници и модерни One Page сайтове съобразно мобилните тенденции на пазара, базирани на HTML5, CSS3, JS, AMP HTML, както и други уеб решения като онлайн магазини и custom решения. Предлага уменията си като фронт енд и бек енд разработчик и в сътрудничество с други уеб агенции.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.