Google с „червен код“ заради ChatGPT

Ръководството на Google е издало „червен код“ на фона на пускането на ChatGPT – нашумял чатбот за разговори с изкуствен интелект, създаден от OpenAI – тъй като той е предизвикал опасения относно бъдещето на търсачката на Google, съобщава The New York Times.

chatgpt

Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google и на компанията майка Alphabet, е участвал в няколко срещи, посветени на стратегията на Google за изкуствения интелект, и е наредил на редица групи в компанията да пренасочат усилията си към справяне със заплахата, която ChatGPT представлява за бизнеса с търсачката, според вътрешна бележка и аудиозапис, прегледани от The Times.

По-специално, на екипите в отдела за проучвания, сигурност и доверие на Google, наред с други отдели, е било наредено да превключат на друга скорост, за да подпомогнат разработването и пускането на прототипи и продукти с AI, съобщава The Times. Според медията някои служители са били натоварени със задачата да създават продукти с изкуствен интелект, които генерират изкуство и графики, подобно на DALL-E на OpenAI, който се използва от милиони хора.

Говорителят на Google не е отговорил веднага на отправеното запитване за коментар.

Ходът на Google за изграждане на портфолио с продукти с изкуствен интелект идва в момент, в който служители и експерти на компанията обсъждат дали ChatGPT – управлявана от Сам Алтман, бивш президент на Y Combinator – има потенциал да замени търсачката и на свой ред да навреди на бизнес модела на гиганта за приходи от реклама.

Сридхар Рамасвами, ръководител на рекламния екип на Google между 2013 и 2018 г., заяви, че ChatGPT може да възпрепятства потребителите да кликват върху връзки с реклами на Google, които през 2021 г. са генерирали 208 млрд. долара – 81% от общите приходи на Alphabet, съобщава Insider.

ChatGPT, която събра над 1 милион потребители пет дни след публичното си стартиране през ноември, може да генерира единични отговори на запитвания на разговорен език, подобен на човешкия, като събира информация от милиони уеб сайтове. Потребителите са поискали от чатбота да напише есе за колеж, да даде съвет за кодиране и дори да помогне като терапевт.

Някои обаче са на мнение, че ботът често е изпълнен с грешки. ChatGPT не е в състояние да проверява фактите, които казва, и не може да прави разлика между проверен факт и дезинформация, твърдят експерти по изкуствен интелект пред Insider. Той може също така да си измисля отговори – явление, което изследователите на AI наричат „халюцинации“.

Ботът е способен да генерира и расистки и сексистки отговори, съобщава Bloomberg.

Високият му процент на грешки и уязвимостта му към токсичност са някои от причините, поради които Google се колебае дали да пусне публично своя LaMDA чатбот с изкуствен интелект – съкратено от Language Model for Dialogue Applications (езиков модел за диалогови приложения), съобщава The Times. В неотдавнашен доклад на CNBC се казва, че изпълнителните директори на Google не са склонни да го пуснат в сегашното му състояние поради опасения от „репутационен риск“.

Чатботовете „не са нещо, което хората могат да използват надеждно в ежедневието“, заявил пред The Times Зубин Гахрамани, ръководител на AI лабораторията на Google Brain, преди ChatGPT още да бъде пуснат. Google може да се съсредоточи върху подобряването на търсачката си с течение на времето, вместо да я премахва, коментират експерти пред медията.

Според съобщенията Google работи с пълна пара по нови продукти с изкуствен интелект, като вероятно ще ги покажат по-рано на годишната конференция за разработчици на гиганта – I/O, която се очаква да се проведе през май.

Същевременно Surge AI публикуваха материал с оценка на ChatGPT спрямо Google при 500 заявки за търсене, в който доказват, че чатботът превъзхожда търсачката при заявките за кодиране и я побеждава при общите информационни заявки, въпреки че не е оптимизиран за търсене.

По материали на Insider

author

Г. Киров

Уеб девелопър, онлайн реклама и PR. Изработва ефективни лендинг страници и модерни One Page сайтове съобразно мобилните тенденции на пазара, базирани на HTML5, CSS3, JS, AMP HTML, както и други уеб решения като онлайн магазини и custom решения. Предлага уменията си като фронт енд и бек енд разработчик и в сътрудничество с други уеб агенции.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.