Getty Images премахва изображения, генерирани от AI

След силна реакция в социалните медии от страна на визуални артисти, протестиращи срещу изображения, генерирани от AI (изкуствен интелект), няколко високопоставени онлайн общности обявиха решението да забранят такова съдържание от своите платформи.

Сред тях е популярната библиотека със стокови снимки Getty Images, която реши да последва примера и да забрани качването на генерирано от AI „изкуство“ в своята платформа, като се позовава на „неуредени правни въпроси“, които биха могли да замъглят настоящите закони за авторското право.

Стоковата платформа също така ще започне да премахва вече качени изображения, генерирани от AI, като тези, създадени от популярните генератори DALL-E 2, Midjourney и Stable Diffusion. Главният изпълнителен директор на Getty Images Крейг Питърс казва, че премахването на такова съдържание „ще бъде постоянна работа“.

Качването на изображения в библиотеката на Getty Images изисква документация като договор с нает модел, разрешения за собственост и биометрични данни за хората, включени в снимките – нещо, което произведенията, генерирани от AI, нямат.

Повечето от изображенията, генерирани от изкуствен интелект, всъщност са базирани на други изображения в интернет, които могат или не могат да бъдат защитени с авторски права, което затруднява платформи като Getty Images да гарантират, че няма нарушения на разпоредбите.

Някои медии отбелязват, че фондовата платформа Shutterstock е следвала подобен път и е започнала да премахва изображения, генерирани от изкуствен интелект, от библиотеката си.

author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.