Седем начина за популяризиране на малък и среден бизнес в Интернет

“Нямам пари за маркетинг, всичко е инвестирано в операционната система!” – често се казва от мениджъри или собственици на малък и среден бизнес. Разбираме! Но ако няма бюджет за промоция, няма да има и ръст на продажбите. По този начин може да е възможно да останете на повърхността, но не и да се развиете и да продължите напред.

Популяризиране на бизнеса с малък бюджет

Днес бихме искали да поговорим за седем начина за популяризиране на малък и среден бизнес в Интернет без големи бюджети.

популяризиране на бизнес

Метод 1. Публикувайте експертни статии в популярни сайтове на трети страни

Този метод е ефективен и общоизвестен за всеки собственик на бизнес или главен изпълнителен директор, чрез който да изгради репутация на експерт и да популяризира бизнеса си онлайн. Списъкът с платформи за популяризиране зависи от тематиката на бизнеса.

Метод 2. Пишете експертни коментари

Статиите са трудоемък начин за популяризиране, затова можете да използвате и по-лесна опция – коментари. Просто е: активно коментирайте публикации в социалните мрежи и блогове, статии в уеб сайтове, видео клипове в областта, в която като лидер на компания се смятате за експерт.

Коментарите на експерти са добра помощ за популяризиране на бизнеса. Препоръчително е да коментирате нови публикации, видео клипове, така че мненията ви да са видими. Абонирането за новини в уеб сайтове, блогове или приоритизирането на интересни акаунти в социалните медии е достатъчно, за да сте в течение на новостите в сферата.

Оторизирането в платформа за блогове или друг сайт чрез социалните мрежи може да допринесе за стотици кликвания към конкретна страница. Така хората научават за бизнеса, който управлявате.

Метод 3. Изградете своя лична марка в социалните медии

Социалните мрежи са на второ място след търсачките по трафик. Но ако в търсачките повечето потребители прекарват малко време (търсят желания сайт и отиват до него), то в социалните мрежи хората висят с часове. Как да използвате личен профил за популяризиране на вашия бизнес в Интернет:

 1. Създайте профил с връзка към уеб сайта на компанията, идентифицирайте се като ръководител на компанията.
 2. Публикувайте оживено и интересно съдържание за живота (10-20%) и работата (80-90%).
 3. Покажете стоките или услугите на компанията – не като на витрина, а по човешки и достъпен начин, така че да е интересно.
 4. Общувайте в общности, където може да присъства целевата аудитория на компанията.
 5. Коментирайте известни блогъри.
 6. Консултирайте се по темата за вашия бизнес – безплатно или срещу заплащане.

Основното при онлайн популяризирането на бизнес в социалните мрежи е да действате не по прищявка, а в съответствие с план за съдържание, върху който ще се работи.

Метод 4. Стартирайте фирмен блог

Друго място, където може да популяризирате бизнеса си в Интернет – безплатно или поне не срещу огромни суми – е личен блог, който да генерира трафик индивидуално за всеки потребител, като се вземат предвид неговите интереси.

Създаването на добър блог не струва нищо – освен време и ресурси, разбира се. Публикувайте безплатно информационни статии и в него и оставете връзки към продукти и уеб сайта на компанията ви.

Метод 5. Поддържайте страница или група в социалните мрежи

Трудно е да си представим интегрирана бизнес промоция в Интернет без социалните мрежи. Но опцията за популяризиране на бизнес в Мрежата чрез лична марка не е подходяща за всеки.

Ако човек е интроверт и не обича публичността, дейността му в социалните мрежи ще изглежда напрегната и това ще се усети от абонатите. В този случай просто трябва да създадете група на компанията в мрежите, за да не пропуснете огромната аудитория на тези сайтове.

Дори ако продавате обикновен монопродукт, възможно е успешно да популяризирате бизнеса си в социалните мрежи. Задачите на групата са да създаде лоялна общност около марката, да привлече абонатите, да ги включи в диалог и комуникация, и в крайна сметка да ги превърне в купувачи. Желателно – постоянни, в идеалния случай – защитници на марката.

Успешните фирмени страници в социалните мрежи събират десетки хиляди абонати и това изобщо не е учудващо.

Какво полезно може да направите за популяризиране на вашия бизнес в социалните мрежи, без да инвестирате в платени инструменти:

 • провеждане на състезания;
 • обявяване на промоции и раздаване на промо кодове;
 • провеждане на проучвания;
 • организиране на игри;
 • организиране на предварителни поръчки за нови продукти;
 • покажете човешкото лице на бизнеса си – неговите служители;
 • ангажирайте абонатите при избора на имена за нови продукти или нови фирмени лозунги;
 • покажете трудната страна на бизнеса – работните процеси, делата и непривични ситуации.

Метод 6. Започнете видео влог в YouTube

YouTube е платформа с милиони видео клипове и милиарди гледания. Тази опция за онлайн популяризиране е по-подходяща по-скоро за средни, отколкото за малки предприятия. Като цяло видео съдържанието изисква инвестиции – камери, фонове, кръгли лампи, микрофон, оператор, сценарист, редактор …

Но има области, в които съдържанието за видео може да бъде създадено сравнително евтино. Например разработчиците на онлайн услуги или програми могат просто да запишат даден екран, за да покажат как работи техния продукт.

Метод 7. Изградете уеб сайта на компанията

В противен случай, къде ще отведете хората от публикациите, къде ще поканите потребителите на социалните мрежи, къде ще поставите продуктите, какъв уеб адрес ще напишете на визитката си, каква връзка ще посочите?

За да популяризирате малък и среден бизнес в Интернет, не е необходимо да поръчвате скъп уеб сайт с анимации и специални ефекти. Често един прост сайт, създаден с минимален бюджет, е напълно достатъчен. Основното е дизайнът да е лек, навигацията – ясна, а продуктът и уникалното предложение за продажба – привлекателни.

Заключение
Цялостното популяризиране на бизнеса в Интернет не винаги е свързано с висок бюджет. Създаването на силна стратегия, целенасочената работа, постоянството, готовността за генериране на идеи, влагането на време и усилия до голяма степен ще компенсират липсата на средства за инвестиране.

author

Изабел Стефанова

Магистър по право - с дългогодишен опит и отдаденост в професията. Работата като юрист ѝ носи огромно удоволствие, тъй като ѝ дава възможност да помага и прави добро, което е не по-малко важно за нея. Занимава се със създаване на авторски текстове и копирайтинг от 2 години. Влага цялото си сърце и душа в текстовете, които създава и обръща внимание на всеки детайл.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.