Поразителен или прост уеб дизайн


поразителен уеб дизайн

Красив дизайн или функционален сайт?

Технологиите дават възможност от даден уеб сайт да се пресъздаде готово произведение на изкуството – поразително впечатляващ дизайн, чиято претрупаност същевременно крие и рискове. Какво всъщност се очаква да видят потребителите в един уеб сайт? Посещават го заради дизайна? Не. Търсят ценно съдържание и информация, помощ и решения. Уеб използваемостта е по-важна от бляскавия дизайн.

Оформлението е подчинена функция

Уеб дизайнът трябва да служи за целите на сайта. Това е основно правило. Сайтът не се изгражда заради дизайна – той има точно определена функция. Дизайнът е само оформление и средство за постигане на крайната цел. Първо се взема решение каква ще е целта на сайта и неговите основни функции? Как ще се използва от посетителите? Едва след това фокусът преминава върху оформлението на дизайна.

Красивият уеб дизайн разсейва потребителя

Красотата  разсейва. Това важи не само в реалния живот, но и в света на Интернет. Очарователният дизайн може да разсее потребителя така, че изведнъж забрави защо е посетил сайта. И къде трябва да кликне. Тази красота обрича на провал. Функционалността и красотата могат да се комбинират. Обиграните дизайнери, уеб разработчици и UX специалисти знаят как да го постигнат.

Нефункционалният сайт е с висока степен на отпадане

Какво ще направи потребителят, когато не може да се ориентира в даден сайт? Напуска. Отива в конкурентен сайт. Високата степен на отпадане (CTR) е опасна от гледна точка на SEO. Когато посетителите бягат от такъв сайт, търсачките считат този сайт за безполезен. Често причината е в неповторимия и нефункционален дизайн.

Претрупаният уеб сайт често е бавно зареждащ се

В света на Интернет потребителите не търпят изчакване. Каква е реакцията на потребителя при бавното зареждане на сайт? Напуска и отива при конкуренцията. А удивителният дизайн, с който собственикът се гордее, дори не е видян. И Google предпочитат бързо зареждащи се сайтове. За целта предоставят инструмент за тестване на скоростта – Google Insights PageSpeed.

Сложният уеб сайт предизвиква объркване

Много сайтове са ненужно сложни. А сложността води до объркване. Обърканият потребител не успява да работи ефективно с такъв уеб сайт и напуска. Посетителите трябва да видят веднага къде да кликнат, да са наясно какво да правят и къде да научат повече информация.

Дизайнът е само част от пъзела

Уеб сайтът е едно цяло. Дизайнът е само част от този комплекс. Дали ще е прост или детайлно претрупан, алфа и омега на всеки сайт е потребителят. Той е най-важният елемент от целия пъзел. Затова уеб сайтът се изгражда за потребителя. Не само за неговите очи, но и за действителния повод, заради който той би посетил сайта.

Постигате ли баланс между привлекателен и функционален уеб сайт?


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.