Мобилна версия на сайт


адаптивен дизайн

Мобилна версия чрез адаптивен дизайн

Броят на потребителите, посещаващи сайтове от мобилните устройства нараства в глобален мащаб. Клиентите от своя страна, все по-често настояват интернет магазините, от които пазаруват, да се визуализират правилно на таблетни устройства. Необходима е мобилна версия – това е очевидно. Единственият въпрос е как да се изгради максимално ефективно?

Възможни са три подхода за изграждане на мобилен изглед на сайт:

  1. Самостоятелна мобилна версия – отделен уеб ресурс с различна структура, но с намалена функционалност. Един сайт, изграден повторно с нов уеб адрес за мобилни устройства е с дублирано съдържание – сериозен недостатък.
  2. Мобилно приложение – отделен софтуер за всяка мобилна операционна система като Android или IOS – изисква постоянни разходи и време.
  3. Адаптивен дизайн – специален принцип на дизайн и оформление на сайта, който му позволява „интелигентно“ да се адаптира към размера на екрана или плътността на пикселите в различните видове устройства. Опростено казано – един уеб адрес на сайт, един дизайн, една система за управление, едно и също съдържание, еднакво визуализиращи се от различните резолюции на всяко устройство.

Изграждането на сайт с адаптивен дизайн е по-гъвкавият метод, добър инструмент за „бърз старт“ и ефективна алтернатива на мобилните приложения. Той позволява чрез минимален набор от инструменти да се изгради мобилната версия на сайта. Мобилните устройства се отличават с различни резолюции на екрана и поради това е невъзможно да се оптимизира сайт за някои от най-популярните приложения.

Адаптивният дизайн е може би най-обещаващият подход за решаване на този проблем. Дори се превърна в „златен стандарт“ в областта на уеб дизайна и до голяма степен се дължи на факта, че responsive технологията се поддържа от Google. В средата на 2012 година, компанията интегрира всички свои сайтове с адаптивната HTML5 технология и публично заяви, че вярва в адаптивния дизайн като най-добрата стратегия за уеб сайтове, ориентирани към потребителите на мобилни устройства.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.