Преимуществата на адаптивния уеб дизайн

SEO и адаптивен уеб дизайн

Чрез адаптивния дизайн уеб страницата ви придобива универсалност. С една дума, посещението ѝ ще бъде много лесно и удобно от всякакви видове устройства – смартфон, таблет и дори телевизор с WiFi връзка. Без значение откъде точно влиза във вашата страница, потребителят винаги ще се натъква на една и съща информация и ще я преглежда, поднесена с едно и също качество.

Адаптивният дизайн и неговите плюсове

  1. Спестовност. С адаптивен дизайн вие ще спестите средствата, които досега сте давали за разработването на нова версия на страницата, както и за всяко допълнение или промяна, настъпила в главния уеб сайт. Така вече само един графичен дизайн ви е напълно достатъчен, за да го използвате за всички версии на своята уеб страница.
  2. Преимуществото на адаптивния дизайн се проектира и на ниво SEO оптимизация. Има ли изобщо нужда да казваме, че е по-удобно да оптимизирате един, а не няколко (колкото са версиите) сайта.
  3. Честота и удобство при потреблението. Аудиторията ще приеме по-добре уеб сайт с еднакъв интерфейс в различните му варианти за различните устройства.
  4. По-висока конверсия. Всъщност точка 3 и 4 са взаимосвързани и подобренията на едната се отразява и върху другата.
  5. Лесен анализ. Отчетът за анализ на една страница е по-лесен от няколко такива за различните версии на уеб сайта – класическата и за отделните устройства. Това опростява и последващото въвеждане на данни, както и по-ясни прогнози.

Влияние на адаптивния дизайн върху SEO оптимизацията

  1. Използваемост. Главната мисия на Google е да предложи на потребителя страници, които да отговарят на неговото търсене. Така при положение, че повечето ви посетители излязат от сайта ви веднага след като влязат, това ще бъде моментално сигнализирано на Google, че нещо не е наред с него. От друга страна, вие рискувате да изгубите цели 61% от аудиторията, които ще продължат търсенето си, виждайки, че нямате мобилна версия на своя сайт или тя просто не е еквивалентна на оригиналната. По този начин Google ще понижи сайта ви в ранга за посещаемост, а той съответно няма да е на челни позиции при мобилните търсения. Такива проблеми не ви очакват, ако ползвате предимствата на адаптивния дизайн.
  2. Дублиране в съдържанието. Няма място за притеснения при положение, че ползвате едно и също съдържание за основната и мобилната си страница. И все пак има вероятност някои посетители да се объркат, тъй като страниците си остават две, макар и с едно съдържание. Когато обаче прибегнете до адаптивния дизайн, уникалността на съдържанието ви е гарантирано, защото всеки контент ще заема едно индивидуално място в мрежата.
  3. Ранг. Google вече обясниха, че оптимизацията на мобилните сайтове им дава по-висок ранг от този на стандартните. Освен това, ИТ гигантите са на мнение, че адаптивният дизайн осигурява същия ранг, който придобиват страниците за мобилни устройства.
  4. Популярност на сайта. Препратката от главната страница моментално преминава и в тази за мобилното устройство, ако ползвате адаптивен дизайн. Вие ще имате доста добри позиции, тъй като мобилните страници се появиха наскоро и нямат кой знае колко препратки. А това определено си е предимство пред конкуренцията.
  5. Ефективност на търсенето. По всяка вероятност степента на показателя за отказ от мобилните посетители ще е ниска, ако уеб сайтът ви не е оптимизиран за различните видове устройства.

Виктория Дичева

Преводи от и на английски и руски език. Писане на авторски статии, ревюта, рекламни текстове и перифразирането им за уеб.

Хранителна добавка за отслабване
Отслабване с Chillies Active » Хранителна добавка с растителни екстракти от Гарциния Камбоджа, Гинко билоба, зелен чай, люта пиперка. Когато офисът ви закотви, а кантарът натежава, потърсете методи за отслабване.

2 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *