Трите маркетинг въпроса, от които зависи успехът на бизнеса ви


Практиката на успяващите бизнеси предизвиква необходимостта от размисъл върху следните три маркетинг въпроса:

  1. Правите ли разлика между маркетинг и продажби?
  2. Важно ли е за бизнеса ви да търсите нови пазари или да разширявате съществуващите?
  3. Влизате ли в контакт с недоволни клиенти?

Ориентиран към действие маркетинг

маркетинг въпроси

Може да продавате бетон, но трябва да изпълнявате поръчките безупречно и в кратък срок. Фокусирането върху ориентацията към маркетинга, отколкото към продажбите е маркетинг, а не чисти продажби. Ако съумеете да провеждате маркетинг, ориентиран към действие, ще имате пазарен успех, придобит чрез пазара.

“Разликата между маркетинга и продажбите се състои в следното – продажба е да се отървеш от това, което имаш, а маркетингът е да имаш това, което искат хората.”

Ted Levitt – американски икономист

Много от новите продукти се провалят на пазара, но всеки провал трябва да е урок за методите на разработване и представянето им на клиентите. Вероятно е да се окаже, че с минимални промени проваленият продукт става бестселър на пазара. По-ефективно е да създавате търсен на пазара продукт, отколкото да търсите пазар на новосъздаден продукт. Добре е идеята да идва от взаимодействието между пазара и проучванията. За целта трябва да се приучите да гледате на продукта с очите на потенциалния потребител.

“Не търсете потребители за продуктите си, търсете продукти за потребителите си.”

Seth Godin – американски експерт по маркетинг

Катастрофа за бизнеса е, когато клиент остане неудовлетворен. Оплакването обаче е една възможност да се изградят добри отношения с потребителя. Колкото и парадоксално да звучи, добре е да насърчавате клиентите да се оплакват. И, ако успеете да предвидите колко ценна информация получавате от тези оплаквания и как можете да превърнете недоволния клиент в подвижна реклама на бизнеса ви, ще разберете, че няма парадокс. Затова при получаване на рекламация добрият бизнесмен оставя всичко друго и се заема с недоволния клиент.

“Вашите най-недоволни клиенти са най-големият ви учител.”

Bill Gates – американски програмист, бизнесмен и милиардер, съосновател на Майкрософт.

В заключение към последното разсъждение може да се допълни, че лоялността на бизнеса ви не се измерва със сертификат “Коректна фирма”, “Лоялна фирма” и други “сертификати”, които нашумяха напоследък.

Подобен “документ” няма реална стойност, тъй като “се издава” въз основа на клиентски мнения, базирани на резултати единствено в Интернет (посредством софтуер, който претърсва в Мрежата мнения, свързани с проверяваната фирма).

Нужна е първична информация, която се набира чрез специално маркетингово изследване на потребителите – проучване на място с анкети. Да се представят дискусиите с мнението на анкетираните потребители. Едва след това може да се пристъпи към вторична и задълбочена информация, която се взема от документи или публикации.

Следователно хартиеният носител “Коректна фирма” или “Лоялна фирма” е просто един автоматично генериран и непълноценен анализ, ощетяващ местните бизнеси без онлайн присъствие.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.