Как ИТ гигантите привличат кадри


ит компании

На какво са готови технологичните компании, за да привлекат и задържат високо квалифицирани специалисти.

Google

Google е популярна по цял свят с много качества и предимства, включително и с доста нестандартната си щабквартира, позната още като Googleplex. Ползвайки се от нейните екстри, служителите на компанията получават достъп до фризьорски услуги на работното място, разнообразни менюта за обяд, стаи за игри, химическо чистене и перално, тематични помещения и много други.

Но с това не се изчерпват социалните бонуси на Google. Сред тях попадат и продължителният отпуск за отглеждане на дете, възможност за обучения на работното място (като кулинарни курсове, уроци по китара и дори висше образование), а също така и наличието на така наречените «национални клубове» в офисите на компанията по цял свят. В тези клубове се организират най-различни забавни събития като състезания с лодки, «Новите музикални таланти» с местни артисти и много други.

Microsoft

В големия и разположен в Редмонд кампус на Microsoft на служителите са осигурени редица удобства, включително здравна профилактика и активно лечение на работното място, физиотерапии, финансово образование, изграждане на всякакъв тип общества в зависимост от общите интереси в екипа, магазини, ресторанти, стаи за игри. Същевременно компанията възнамерява подобри и дори планува да реорганизира щабквартирата до 2022 година.

Очаква се в щаба на Microsoft да има специализирани зони за различни интересни дейности и активности като йога, пътеки за разходка или стандартни бягащи пътеки, места за срещи на открито, площадка за екипна работа, както и комплекс с квадратура 8 000 квадратни метра, която да побере поне 12 000 души. В допълнение в новия кампус ще бъдат обособени умни паркинг места за самоуправляващи се автомобили, подземни лаборатории за отглеждане на плодове и зеленчуци и много други екстри.

Amazon

На служителите в Amazon се препоръчва да идват на работа с кучетата си: в щабквартирата на компанията, разположена в Сиатъл, засега са регистрирани около 6000 кучета, които работят заедно със стопаните си. Компанията буквално отпраща молби към своите работници да не оставят четириногите си приятели сами у дома и да ги водят в офиса.

Наред със стандартните екстри в социалния пакет на Amazon като медицинско, дентално и офталмологично здравно обслужване, служителите получават и финансови консултации, подкрепа и юридическа помощ в процеса по осиновяване на дете, както и платен отпуск за отглеждане на дете и специална помощ в програмата за кариерно развитие.

Amazon разполага с огромен брой офиси, разположени в повече от 30 различни държави, като във всеки един такъв офис има интерактивни помещения и пространства на открито за обсъждане на идеи и спонтанни творчески срещи.

Netflix

Стараейки се да създаде прозрачна и отворена работна среда, компанията предлага неограничен платен отпуск, както и добре платен отпуск и гъвкав режим за отглеждане на дете. Netflix насърчава общочовешките ценности сред своите служители като честност, всеотдайност, самоотверженост и новаторство.

Adobe

В допълнение към позволените дълги почивки и гъвкавата политика за отпуски, Adobe предлагат и социални екстри в своите офиси като фитнес центрове, специализирана програма за възстановяване на средства, инвестирани в лечение. Подкрепа и юридическа помощ при осиновяване или сурогатно майчинство, включително и финансиране за последните две лични инициативи в размер до 25 хиляди щатски долара.

Също така компанията предлага и възстановяване на средства за образование, специализация и допълнителна квалификация в името на професионалното развитие. В откритата си площ Adobe офисите разполагат и с баскетболно игрище.

Reddit

Наред с безплатното хранене, изцяло покриваните от работодателя медицински застраховки, неограничения отпуск, стипендии за образование, платен отпуск за отглеждане на дете, а и за домашен любимец, служителите на Reddit получават не само достъп до обучителни курсове, свързани с работния процес, но и до такива извън неговия обсег: например чуждоезикови курсове или кулинарни уроци.

В допълнение те имат право да похарчат определено количество средства от специалния фонд, създаден за покриване на разходите за масажи, фитнес тренировки, дори и за покупка на домашни фитнес уреди или за по-удобен матрак, по-плътни щори и т.н.

Reddit покрива разходите за ежегодната почивка в специално създадения за целта къмпинг сред горите на Северна Калифорния. Почивката е достъпна за всичките 500 служители на компанията и за техните семейства. Същевременно Reddit предлага и определена парична сума на всеки от служителите си, която те могат да похарчат за избрана от тях туристическа дестинация, да се запишат на специална експедиция или екстремно преживяване, както и за музеи, музикални събития и т.н.

Etsy

В екологично чистия си офис в Ню Йорк Etsy са отделили специални зони за кучетата на служителите, за медитация, изцяло оборудвани кухненски боксове на всеки етаж в сградата (включително и с кран, от който тече истинска комбуча) плюс места за обяд, обзаведени в домашен и в хармония със семейната атмосфера стил.

Служителите на компанията могат изцяло да се ползват от наличните ресурси в Etsy Labs, където са налични творчески материали, 3-D принтери и дори тъкачни станове. Наред с това работещите за Etsy могат свободно да посещават всички творчески часове на компанията, в които по-опитните служители преподават уроци по плетиво, флорално изкуство, основи на програмирането и много други.


author

Виктория Дичева

Преводи от и на английски и руски език. Писане на авторски статии, ревюта, рекламни текстове и перифразирането им за уеб.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.