Apple ще направи интернет рекламата поверителна


интернет реклама

Компанията иска да направи така, че да е невъзможно да се определи самоличността на конкретно лице чрез рекламни банери в Интернет.

Apple е подготвила актуализация на браузъра Safari, която ще промени политиката за пренос на информация за потребителя. При посещение на уеб сайтове с реклами ще бъде невъзможно да се проследи идентичността на дадено лице чрез допълнителни параметри.

Safari за macOS

Важно е да се разбере, че уеб сайтовете и създателите на контекстна реклама събират много данни за потребителите – геолокация, пол, възраст и много други, до резолюцията на екрана на устройството и версията на браузъра. Сравнявайки тази информация с отворени данни, може да се определи самоличността на лицето, което е видяло рекламата в Интернет.

Как работи това

Потребител влиза в сайт А и вижда реклама за марка Б, той може дори да не следва рекламната връзка, но в браузъра му остава бележка, че е видял този банер. Ако в бъдеще си спомни за марка Б и отиде на неговия сайт, за да купи нещо, създателите на този сайт разбират откъде идва. Но ако се зададе цел, с помощта на тези данни може да се определи самоличността на човека и след това да се препродава тази информация.

Apple иска отчетът за преглед или кликването върху реклами да достигне до рекламодателите със закъснение от 24 до 48 часа. По този начин е възможно да се запази ефективността на рекламата и неприкосновеността на потребителя.

Новата защитена версия на браузъра Safari ще се появи по-късно през 2019 г., съобщава Engadget.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.