Прогноза за инвестициите в реклама


рекламни инвестиции

Глобалната рекламна инвестиция ще нарасне с 4,3% през настоящата 2018 година

Според анализ на глобалната медийна агенция за рекламни инвестиции GroupM обемът на рекламните бюджети в света ще се увеличи с 4.3% до 557.9 млрд. долара в сравнение с миналогодишните – с 3.1% до 534.7 млрд. долара.

В края на третото тримесечие през 2017 г. Google отчита рекламни приходи от 24 млрд. долара, а Facebook – 10 млрд. долара. Според проучването на GroupM тези две компании съставляват 84% от всички дигитални инвестиции (с изключение на Китай), като през настоящата 2018 година се очаква те да заемат 186% от ръста на инвестициите в интернет реклама. Това показва дисбаланс в рекламната екосистема, отбелязват специалистите.

В световен мащаб телевизионните инвестиции ще нараснат с 2,2% през 2018 г., но телевизията ще загуби още един дял и тази година. Растежът на дигиталните инвестиции се очаква да достигне 11,3%, като делът му от 34,1% през миналата година ще се увеличи до 36,4%.

GroupM вярват, че дигиталните инвестиции ще надхвърлят традиционната телевизия на седемнадесет пазара до края на годината: Австралия, Канада, Дания, Китай, Финландия, Франция, Хонконг, Ирландия, Унгария, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция, Швейцария, Тайван и Великобритания.

Според Dentsu Aegis Network прогнозираният ръст на рекламните инвестиции през 2017 г. за България отчита 2,8% на годишна база, като основните канали са телевизията, интернет и в частност мобилната реклама. През 2018 г. се очакват 3% увеличение на годишна база. Десктоп и мобилната реклама през 2017 година отчитат ръст 32% и 30,4% от общите медийни инвестиции. През настоящата година се очаква мобилната реклама да достигне 48% на годишна база.

Тенденцията на рекламния пазар през изминалата и за тази година: намаляване на бюджетите в традиционна реклама и увеличаването им в съдържанието чрез маркетинг. С други думи – дигитална трансформация, посредством която бизнесите достигат до своите клиенти.

Chrome ще блокира досадните и дразнещите реклами

От февруари тази година Сhrоmе бpayзъpът, paзpaбoтвaн oт Gооglе, щe спре да визуализира peклaмните формати в caйтoвe, кoитo излъчвaт „дocaдни“ или „дpaзнeщи“ peклaми, включително такива, които са собственост на Google или се показват от тях.

дразнещи и досадни реклами
Снимка: https://www.betterads.org/standards

Четири типа уеб реклами за настолни компютри и осем типа мобилни реклами ще бъдат филтрирани.

Десктоп рекламни формати:

  1. Pop-up Ads
  2. Auto-playing Video Ads with Sound
  3. Prestitial Ads with Countdown
  4. Large Sticky Ads

Мобилни рекламни формати:

  1. Pop-up Ads
  2. Prestitial Ads
  3. Ad Density Higher Than 30%
  4. Flashing Animated Ads
  5. Auto-playing Video Ads with Sound
  6. Postitial Ads with Countdown
  7. Full-screen Scrollover Ads
  8. Large Sticky Ads

author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Едно мнение за “Прогноза за инвестициите в реклама

  1. Аз предричам по-висок ръст в интернет рекламата, но да видим. А и точно вчера Гугъл обявиха революционен вид реклама – насочена ТВ реклама според характеристиките на домакинството, това пък още повече ще „обърка“ нещата.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.