Защо само 0,01% от аудиторията кликва върху банер реклама?


Вече е известно защо зрителите превключват канала, когато рекламният блок започне. Но защо толкова малко интернет потребители кликват върху банер? За да проучат защо онлайн рекламата получава по-малко от 1% кликвания, изследователи работили в течение на няколко седмици с група от 30 души, за да уловят техните емоции, внимание и общата възбуда на организма, докато сърфират из сайтовете.

Изводите

Хората гледат рекламата от 0.2 до 0.8 секунди

Резултатите, публикувани от Advertising Research Foundation (ARF),  са разочароващи за маркетолозите, свикнали да постигат резултати с помощта на бюджета. Проследяването на движенията на погледа на седящият пред монитора човек, установило, че интернет потребителите просто пропускат рекламата. Пряко те поглеждат банера за по-малко от 0.2 секунди и ако рекламата се показва в горната част на интересуващият ги материал – за малко повече от 0.8 секунди.

Изследователите обясняват, че в процеса на изучаването на интересен материал, читателите буквално сканират важният за тях текст, докато бавно скролват страницата. Само като забележат с крайчеца на окото си, че отгоре на екрана „изпълзява“ реклама, те веднага „плъзгат“ поглед надолу и продължават да четат текста – все едно, че банерът не е бил там.

Изскачащата реклама привлича повече внимание, но дразни потребителите.

През цялото време читателите на интернет портали гледат рекламата, която покрива важен за тях материал. Но те не разглеждат рекламата, а се опитват да намерят иконката „затвори“. И в замяна на няколко милисекунди внимание към изскачащият Pop-Up, рекламодателите получават раздразнени потребители, изпитващи само негативни емоции по отношение на банера. И ако той бе по-малко натрапчив и просто си „висеше“ до важен материал за читателите, би се възприел като по-приятен.

Как съвременната аудитория се научила да игнорира рекламата?

Факт е, че информацията днес не е дефицит. Зрителят вече не седи с часове пред телевизора в очакване на телевизионния сериал. Той предпочита да получи информацията в Интернет от социалните мрежи, както и да си намира нужните данни чрез търсачката.

С търсенето на полезна, увлекателна информация у читателите се развили еволюционни умения за избягване на ненужната информация. Точно както преди хиляди години хората са се научили да се предпазват от хищници и да избягват отровните храни, днес интернет потребителите са се поучили как да избягват рекламата.

На мястото на неефективните банери идва друг метод за привличане на аудитория: „контент маркетинг“ или маркетингът чрез съдържание. Тук борбата за вниманието на потребителите за частица от секундата е излишна, тъй като те ще се задържат за няколко минути с помощта на полезното съдържание. И в допълнение: сами ще намират нужното съдържание в търсачката, а след това ще го споделят в социалните мрежи, защото е стойностно за тях.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.