WordPress 5.0 с нов редактор и възможните алтернативи


wordpress 5.0
WordPress 5.0 заедно с Gutenberg редактора, официално наречен Block Editor, беше пуснат на 6 декември 2018 година. Block редакторът, който понастоящем изпълнява същата функция като Visual Composer и другите page builder плъгини за създаване на страници, ще бъде разширен, за да даде възможност на потребителите си да създават собствени шаблони и оформления на сайтове.

Това е основата на фундаментална промяна в посоката на WordPress, отклоняваща се от това да бъде мощен CMS, който се използва от хиляди фирми и компании, към платформа тип Wix, по-подходяща за частни блогъри. WordPress я нарича «демократизация на публикуване».

Block редакторът работи чрез влачене на блокови компоненти на място. Блокове за параграфи, изображения, галерии, видео, колони, таблици. Общият резултат е WordPress да става все по-сложен и тежко кодиран, което ще увеличи разходите и времето за проектиране и изграждане на сайтове или за еволюиране и развитие на съществуващи сайтове в бъдеще.

Ще настъпи моментът, в който потребителите трябва да решат какво е важно за тях, за техния бизнес и уеб сайт. Ако тяхното изискване е да запазят CMS функционалността, която имат в момента, съществува краткосрочна опция с Classic Editor плъгин.

Плъгинът ще продължи познатият начин за редактиране на съдържанието до края на 2021 година. След този момент WordPress ще прекрати поддръжката му и ще завърши последния си ход към block архитектурата. В крайна сметка потребителите няма да имат друг избор освен да боравят с Gutenberg.

Множество малки и средни бизнеси и дори големи корпорации използват WordPress като система за управление на съдържанието. В дългосрочен план, ако предпочитат CMS функционалността, насочена към бизнеса, те имат опцията да мигрират към платформата ClassicPress без Gutenberg.

ClassicPress е модифицирана и подобрена версия на WordPress. С помощта на плъгин може лесно да се мигрира съществуващ сайт от WordPress към ClassicPress 1.0. Потребителите, които не са доволни от Gutenberg, имат алтернатива, работеща по начина, по който са свикнали – да продължат да използват класическия редактор TinyMCE в ядрото вместо като плъгин. Популярната безплатна приставка Elementor е съвместима и може да се инсталира.

Според думите на Scott Bowler, основателят на ClassicPress, тя е «мощна, гъвкава и предсказуема» система. Скот твърдо вярва в демократичната система и също така регистрира проекта като организация с нестопанска цел, базирана извън Обединеното кралство.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.