Gutenberg ще се интегрира в сърцевината на WordPress 5.0


gutenberg редактор

Обичана от разработчиците, обожавана от контент редакторите, WordPress бързо се превръща в най-използваната система за управление на съдържанието (CMS), захранваща над 30% от целия Интернет. За 15 години класическият ѝ редактор TinyMCE не е изневерявал на потребителите си. Стремежът на WordPress да се конкурира с други популярни платформи като Medium, Squarespace и Wix породи радикалната идея за предстоящия «революционен» редактор Gutenberg.

Редакторът Gutenberg ще бъде внедрен с WordPress 5.0, като сайтовете автоматично ще се актуализират, за да започнат да го използват. След мигрирането към новото оформление, той ще бъде и редакторът по подразбиране. За да се деинсталира, трябва да се възстанови първоначалният сайт от архивите (backup).

WordPress предварително улеснява деактивирането му и връщането към класическия редактор. За целта е нужно да се инсталира и активира приставката за Classic Editor (TinyMCE). Активирането ѝ ще скрие известието «Try Gutenberg» в таблото на WordPress. Преди да се извърши сливането, класическият редактор ще се стартира и изключването на Gutenberg ще е без конфигурация или управление.

За потребителите, които работят с MainWP, ManageWP или дори Jetpack, е разработено допълнително разширение Classic Editor Addon. Негови разработчици са Greg Schoppe (един от най-прочутите критици на Гутенберг) и Pieter Bos. Адонът променя функцията на плъгина Classic Editor. Тъй като приставката за класическя редактор не премахва Gutenberg по подразбиране (а дава единствено избор за редактор), Classic Editor Addon-ът задава опцията за пълното му заместване.

Проектът «Gutenberg Plugin Compatibility Database», стартиран от Daniel Bachhuber през март месец, се опитваше да определи кои популярни плъгини вече са съвместими с Gutenberg. От 4 213 плъгини в базата данни, 84% имат неизвестен статус на съвместимост. От 610 тествани разширения, 82% не включват редакторска функционалност. Проектът е затворен, но окончателните данни могат да се изтеглят като CSV.

Миграцията от стария редактор WYSIWYG към новия Gutenberg е в съответствие с тенденцията в индустрията за по-пълно редактиране на уеб сайтове в CMS. За разлика от повечето актуализации, WordPress 5.0 прави доста тежък скок напред в технологиите и в подхода си към разработването на уеб сайтове.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.