ClassicPress: Опитът за редактиране с Classic Editor ще остане какъвто е бил от години


classicpress
ClassicPress е бизнес фокусирана инициатива, ръководена от Scott Bowler и сътрудници като алтернатива на WordPress без Gutenberg и React.js. Версия 1 на ClassicPress ще бъде изцяло обратно съвместима с WordPress 4.9.x. Няма да бъдат въведени промени, които биха довели до счупване на плъгини или теми.

Екипът е планирал и версия 2, която ще започне да въвежда нови промени и функции, предшествани от по-демократичен начин, позволяващ на общността да решава посоката на проекта. Предвидена е и независима плъгин директория за ClassicPress, която ще преосмисли и модернизира откриването, актуализирането и популяризирането на плъгините.

Скот Боулър даде интервю за Интер Реклама, в което отговори на няколко съществени въпроса, касаещи потребителите на платформата ClassicPress.

Какво е различното между WordPress и ClassicPress?
Версия 1 на ClassicPress е замислена като дългосрочно поддържана (LTS) версия на WordPress 4.9.8, но с изискването за PHP, по-високо от версия 5.6. Това оказва ефект както за подобряването на сигурността, така и за увеличаването на скоростта.

Защо ClassicPress е по-добрата алтернатива на WordPress за потребителите, които няма да използват Gutenberg редактора?
От репортите във форумите на wordpress.org изглежда, че използването на Classic editor с WordPress версия 5.0 не е гаранция за безпроблемно преживяване, което се очакваше. Такива проблеми вероятно ще станат по-чести, тъй като обхватът на Gutenberg се разширява отвъд пределите му като редактор и докосва други аспекти на ядрото, с които класическият редактор никога не е взаимодействал. На ClassicPress, за разлика, опитът за редактиране ще остане точно какъвто е бил в продължение на години.

WordPress 5.0 ще се отрази ли върху SEO на уеб сайта? Ще има ли отрицателно въздействие върху скоростта на страницата?
Zip файлът за WordPress 5.0 е с 12 МБ по-голям размер от този за 4.9.8 и голяма част от този допълнителен товар се изпраща директно до браузъра, така че има потенциала да причини по-бавно зареждане на сайтовете и и да пострадат от SEO удари. Дали това се случва на практика обаче ще зависи и от вида на сайта, неговото съдържание, темата и плъгините, както и от инфраструктурата, предоставена от хостинга.

Съвместими ли са WordPress плъгините и темите с ClassicPress? Колко време ще продължат да работят?
Всяка тема, която работи на WordPress v4.9.8, трябва да е съвместима с ClassicPress v1.0. Почти всеки плъгин, работещ на WordPress v4.9.8, ще работи на ClassicPress v1.0. Изключенията са:

а) WP Config File Editor, Disable WP Core Updates Advance, Disable All WordPress Updates и WP Downgrade, за които се съобщава, че са в конфликт с процеса на мигриране от WordPress към ClassicPress.

б) WordFence, чиято настройка «Scan Options → General Options → Scan core files against repository versions for changes» ще трябва да бъде изключена (защото очевидно ClassicPress прави промяна на core файловете). WordFence ще генерира още няколко грешки, ако имате активирана опцията «Scan wp-admin and wp-includes for files not bundled with WordPress», защото ClassicPress е добавил нови файлове.

ClassicPress има потенциал да бъде толкова популярен, колкото WordPress. Какъв е вашият професионален план?
Ние използваме Semantic Versioning (семантични версии), така че всичко от версия 1.0 до 1.9 ще бъде обратно съвместимо. Във версия 2 ще започнем разделяне от по-стари или отхвърлени функции като XML-RPC в отделни основни плъгини. Другите добавени функции ще се ръководят от страницата ни за петиции – petitions site. Ние ще запазим обратната съвместимост доколкото можем и ще посочим ясно каквито и да било промени по време на ъпгрейда.


Интервюирал: Петя Младенова


author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Едно мнение за “ClassicPress: Опитът за редактиране с Classic Editor ще остане какъвто е бил от години

  1. Никой не харесва бавните сайтове, ClassicPress се опитва да запази Wordpress в съдържанието преди 5.0. Дали те ще са прави или Мат само времето ще покаже. Мисля че внедряването на Gutenberg стана с ясната цел запазване и увеличаване на таргета начинаещи и средно напреднали. Професионалистите имат много алтернативи за избор на CMS и те ще изберат най-подходящите за клиентите си.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.