Скоростта на уеб сайт ще е важен фактор за класирането му в мобилна среда

mobile-first indexing

Google ще класира резултатите от търсенето на базата на мобилната версия на уеб сайт, дори и за десктоп потребителите.

Google добавя допълнителни фактори за това как ще класира и представя уеб сайтовете в резултатите от търсенето в мрежата: скорост и mobile-first indexing.

Mobile-first indexing

Въпреки официалното обявление на Гугъл, че от юли 2018 година ще използва скоростта на зареждане в мобилната версия на съдържанието за индексиране и класиране, според едногодишно проучване, извършено от Stone Temple Consulting, ИТ гигантът вече класира сайтове въз основа на мобилния опит. Изследването отчита, че над 55% от целия интернет трафик идва от мобилни устройства.

Исторически погледнато, Google класира уеб сайтовете според сигналите от десктоп версията им. Сега, когато мобилните търсения надминаха десктоп трафика, Google използва обхождането им, за да открие страници в даден сайт. Това е и ключовият аспект от mobile-first indexing стратегията. Нейното основно обхождане ще произхожда от мобилната версия на уеб сайт.

За сайтовете, които показват едно и също съдържание на своите страници както на десктоп, така и на мобилните устройства, нищо няма да се промени по отношение на класирането им (освен ако не са бавни). Докато за сайтовете с липсващо съдържание на мобилните им версии (отделни или с dynamic serving) новият алгоритъм може да има отрицателно въздействие върху позициите им.

Пример: компания изгражда десктоп версията на уеб сайта си, така че да помогне на Google да открива съдържанието в него, а мобилната му версия е само от гледна точка на UX. В резултат на това обхождането на мобилния сайт може да е доста лошо от гледна точка на откриването на съдържание.

Ако един уебсайт няма мобилна версия, Google заяви, че все още ще обхожда и класира десктоп версията. Но, ако сайтът няма подходящо за мобилни устройства (mobile-friendly) съдържание, може да не се класира и в резултатите от търсенето.

Google препоръчва да се използва респонсив дизайн. Въпреки заявлението, че AMP страниците няма да получат тласък в класирането по време на писането, скоростта на зареждане вече е фактор. Сложността на техническото изпълнение на AMP е една от причините някои разработчици да не внедряват тази технология.

Скорост на сайта

От гледна точка на скоростта, ако една медия е публикувала новина за наградите «E-volution Awards» например, а конкурентна медия е преработила текста със същия брой ключови думи, резултатът коя новина ще е на върха, ще се свежда до време на зареждане. Ако медийният сайт се зареди по-бавно от конкурентния, ще се класира по-ниско.

Скоростта на зареждане на сайт се превърна в основен елемент от цялостното потребителско изживяване, особено в мобилните устройства. Въпреки това бавните сайтове с полезно за потребителите съдържание все още ще се класират над бързите сайтове с неподходящо съдържание.

Google класира мобилния сайт според сигналите от десктоп сайта. Този процес ще се преобърне скоро и търсачката ще класира мобилен и настолен сайт според сигналите, които получават от мобилния изглед от обхождането на сайта. Следователно скоростта на страницата на мобилния сайт до голяма степен ще определя класирането на мобилния и настолния сайт в Google.

Освен скоростта, Google ще разглежда и структурираните данни (structured data), H1 таговете, други маркери и съдържание на мобилния сайт, създадени чрез десктоп сайта.

Няма причина за паника, ако уеб сайтът е с респонсив дизайн – има еднакво основно съдържание и маркери за десктоп и мобилния сайт. Ако маркерите и основното съдържание са различни за настолни и мобилни устройства, Google препоръчва да се направят някои промени в мобилната версия (m.domain.com).

Не е нужно да се променят каноничните връзки, тъй като търсачката ще продължи да ги използва, за да предоставя подходящи резултати на потребителите, използващи мобилни или десктоп устройства.

author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.