Маркетинг с кодове за отстъпка


Какво е код за отстъпка? Според Уикипедия промо кодът (от англ. promo code) е набор от определени знаци, състоящ се от букви и/или цифри, с които продавачите подтикват клиентите да купуват стоки в онлайн магазин. Използвайки промо код, ще получите отстъпка за избрания от вас продукт или за цялата поръчка.

Казано иначе: с помощта на специален код за отстъпка купувачът може да получи допълнителен бонус от магазина под формата на процентна отстъпка или специално условие за безплатна доставка.

код за отстъпка
Кодовете за отстъпка са печеливш маркетингов инструмент за бизнесите

Промо кодовете са печеливш инструмент както за продавача, така и за клиента. Продавачът, предоставящ тези магически символи, увеличава търсенето на своите стоки и услуги, като по този начин увеличава печалбите си. Клиентът от своя страна, използвайки код за отстъпка, спестява от трудно спечелените си пари и се сдобива с качествен продукт. И двете страни са в печеливша позиция.

От маркетингова гледна точка промо кодът е ефективен инструмент за популяризиране на стоки, благодарение на който продавачът може лесно да проследи източниците, от които идват най-много клиенти и да идентифицира каналите, в които има полза да инвестира рекламен бюджет. Същевременно промо кодовете привличат и задържат нова целева аудитория към продавача.

Струва си да се отбележи, че от специалните отстъпки в даден онлайн магазин се възползват само потребителите, които са получили код за отстъпка. Такъв код може да се открие в платформите, работещи с отстъпки и купони, а също и в блогове за ревюта на продукти и услуги. Например в мненията ни за хостинг услугите на CooliceHost.com и Jump.bg са споменати специални кодове за отстъпки, които са постоянни във времето.

Кодовете за отстъпки често работят повече от всяка реклама

Инфлуенсърите с милиони аудитории могат да привлекат клиенти в онлайн магазин за кратко време. Те рекламират стоки и услуги в своите блогове, като в края на публикацията или видеото предоставят ексклузивен промоционален код, който използвайки го, последователите им ще получат отстъпка.

Промо кодовете дават възможност за проследяване на представянето на всеки инфлуенсър: рекламодателят ще знае колко сключени сделки е донесло сътрудничеството с конкретен блогър. Разпространението се осъществява чрез Instagram, YouTube, Facebook и други социални платформи.

Най-популярните платформи за създаване на код за отстъпка и проследяването на неговата ефективност са Woobox.com и Vauchar.com. Промо кодовете не губят своята актуалност и са стимулиращ маркетингов инструмент за нови поръчки, затова днес са може би най-важният елемент за успеха на всеки бизнес в интернет.

Маркетингът с кодове за отстъпки чрез мобилните телефони нараства, като през 2017 г. 48% от компаниите са използвали тактиката, което е по-високо от 44,5% през 2016 г., 40,5% през 2015 г. и 36,5% през 2014 г. През 2020 г. проучване установило, че 50% от клиентите предпочитат да получават промо кодове на мобилния си телефон.

Потребителите на продукти и услуги обичат отстъпките, а проучванията показват, че полагат усилия, за да намерят начини да получат възможно най-ниската цена. Затова с партньорските (афилиейт) програми на онлайн магазините ще се постигат по-малко продажби чрез рефералните връзки (афилиейт линк), отколкото с код за отстъпка, който афилиейтърът може да постави в свое ревю или в социалните мрежи.

Ако сте собственик на онлайн магазин и предоставяте партньорска програма, мислете за партньорите си като на наети лица, раздаващи брошури с промоции за вашия местен магазин. Просто е: в Интернет промоциите продават като листовките на улицата. Кодът за отстъпка е промоция. Преориентирайте се в тази насока.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.