Как социалните мрежи влияят на ежедневието ни


социалните мрежи

През последните години в ежедневието ни все по-бързо навлизат социалните мрежи, като оказват сериозно влияние върху начина ни на живот. Според последните статистики най-често използваните социални мрежи са Facebook, YouTube, Google+, Twitter, Instagram, My Space и мобилното приложение WhatsApp.

Тези социални мрежи имат доста плюсове, но и много повече минуси. Чрез тях ние можем да комуникираме с хора, които не са близо до нас, да се осведомяваме за актуалните новини, да научаваме доста полезна информация, която да ни упътва и открехва възможностите пред нас. Те служат също така за откриване на непознати за нас места, които да привличат вниманието ни. Но за съжаление повечето от социалните платформи не се използват с тази цел.

Ежедневието на един човек в голяма степен е повлияно от социалните мрежи. Той се стреми да бъде интересен и популярен в даден сайт. Преобладават хора, които не могат да проживяват без използването на социалните мрежи. Нова мода е вместо да организираш среща с някого чрез провеждане на телефонен разговор, да се свържеш с него чрез Facebook, WhatsApp или Viber, което отнема удоволствието от установяване на контакт със съответния човек.

Facebook е пространството, от което може да се научи всичко за всекиго. Всеки един потребител качва лична информация, снимки, които изразяват преживяванията му. Постове, описващи как се чувства и прочие. Всъщност тенденция е вече да опознаеш човек от социалните мрежи, а не от срещи и дълги разговори, относно интересите, мечтите и живота.

Сайтовете, създадени с цел новини, също оказват влияние на ежедневието ни. Те контролират мнението ни, както и принципите ни. Немалко хора си мислят: „Щом съм го прочел в Интернет, значи е истина.“ Но за съжаление преобладаващата част от новините и блоговете са с цел контролиране на информацията, която достига до нас. Съществуват и сайтове, които предлагат услуги и продукти само и единствено с цел измама. Затова, преди да използвате даден сайт, потърсете допълнително мнение и информация за него.

Социалните мрежи толкова дълбоко са навлезли в ежедневието ни, че изместват наистина важните неща. Доста често ставаме свидетели на катастрофи, измами, вандализъм и пропаганда поради невнимание или внушени чувства, породени именно от използването на тези платформи.

България е страна, която предлага множество иновативни и творчески възможности, които обаче за съжаление биват постепенно изтиквани от влиянието на социалните мрежи. Използвайки ги, ние самите не забелязваме какво можем да постигнем и забавяме развитието си.


author

Александра Тошкова

Александра е родом от град Враца. Завършила е езикова гимназия „Йоан Екзарх“ с профил английски и немски език. Понастоящем живее в София като студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Информатика. От ранна детска възраст се занимава с изучаването на информационните технологии, като е участвала в редица състезания и обучения. В свободното си време обича да проучва разни неща, които привличат вниманието ѝ. Имейл за връзка: saaniii[@]abv.bg

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.